Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Home SLIDER “Επίσκεψη του Δ.Σ. της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας στην Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς”
SLIDERΝΑΥΤΙΛΙΑ

“Επίσκεψη του Δ.Σ. της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας στην Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης συναντήθηκε με την πρόεδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα Βασιλική Λαζαράκου και τους δύο αντιπροέδρους κα Νατάσα Στάμου και κ. Νικόλαο Κονταρούδη στα γραφεία της Επιτροπής την Παρασκευή 9/6/2023.

Στην αρχική φωτογραφία:

Από αριστερά: Κ. Οικονόμου, Κ. Μαρκάκη, Ν. Κονταρούδης, Γ. Ξηραδάκης, Β. Λαζαράκου, Ν. Βουγιούκας, Ν. Στάμου, Γ.Λάιος, Κ. Φίτσιου, Κ. Ιωάννου

Η συνάντηση παρόντων όλων των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση της Ένωσης από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Ξηραδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό της επίσκεψης, που αποσκοπούσε τόσο με τη γνωριμία των παραβρισκόμενων όσο και με την ανταλλαγή απόψεων για την προσπάθεια προσέλκυσης των Ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ενώ ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου έκανε αναφορά στην ιστορία και στις δράσεις της Ένωσης.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στην πορεία της ναυτιλιακής χρηματοδότησης της Ελληνικής Ναυτιλίας, την εξέλιξη των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων των ξένων τραπεζών και την άνοδο των Ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια καθώς και τις υπάρχουσες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης (εισαγωγή σε ξένα Χρηματιστήρια, Funds, leasing houses) που έρχονται να συμπληρώσουν τα κενό της τραπεζικής αγοράς.

Όλοι συμφώνησαν ότι η έκδοση ομολογιακών εκδόσεων τριών ναυτιλιακών εταιριών αποτελεί ένα θετικό βήμα για το Χ.Α.Α. και οριοθετεί σε ένα μεγάλο βαθμό τη συνέχεια της Ναυτιλιακής πορείας της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Η κα Λαζαράκου από πλευράς της επεσήμανε τη στήριξη και την προσπάθεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη δημιουργία ικανού πλαισίου για την εισαγωγή ποντοπόρων ναυτιλιακών στο Χ.Α.Α. με την εξέταση και έγκριση των σχετικών ενημερωτικών δελτίων.   Η ίδια εκτιμά ότι η παρούσα συγκυρία είναι θετική για μια τέτοια προοπτική εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, της προοπτικής αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας και της διαρκούς ανανέωσης του στόλου.  Στη συζήτηση που πράγματα επισημάνθηκαν οι ευκαιρίες της Θαλάσσιας Οικονομίας μέσω τόσο της Ποντοπόρο Ναυτιλίας καθώς επίσης και της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του κλάδου της Ακτοπλοΐας. Επίσης σημαντικές ευκαιρίες για την περαιτέρω επενδύσεις θα παρουσιαστούν αναμφισβήτητα στoν χώρο του θαλάσσιου τουρισμού που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Κλείνοντας την συνάντηση όλοι συμφώνησαν ότι η νέα γενιά Ελλήνων εφοπλιστών που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, πιθανόν να τολμήσει νέες δομές και φυσικά θα εξετάσει και την πιθανή εισαγωγή εταιριών στο Χ.Α.Α. σταθμίζοντας τα οφέλη μια τέτοιας απόφασης.  Ναυτιλία και Τουρισμός είναι δύο πυλώνες που θέλουμε να τους δούμε και στο Χ.Α.Α. με προϋποθέσεις και προοπτική.

Την προσεχή Πέμπτη η Ένωση διοργανώνει το 1ο Συνέδριο Μελών με θέματα που αφορούν την χρηματοδότηση της ναυτιλίας.  Θα πραγματοποιηθούν οι παρουσιάσεις: «Βιώσιμη Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση» από το LuxembourgGreenExchange, «Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση στη μετά Liborεποχή» από την WatsonFarley&Williams, «Παρουσίαση των πληροφοριών της MooreMaritimeIndexγια το τρέχον έτος» από την MooreGreeceκαι τέλος θα απονεμηθεί το Βραβείο της Ένωσης στην PetrofinResearch.

Απονομή στην κ. Λαζαράκου από την Ένωση αναμνηστικού βιβλίου «Πλοία Liberty» του Γ. Φουστάνου

Σχετικά : ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: https://www.hellenicshipfinanciers.gr

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: http://www.hcmc.gr/el_GR/web/portal/home

 

Related Articles

Α. Μπουλντούμης: “Για μας η προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή πράξη”

­”Για μας η προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή...

Μανιός και Πνευματικός εισήχθησαν στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας

Οι δύο Εισακτέοι για το 2023 ανεβάζουν τον αριθμό των μεγάλων μεγάλες...

Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος ΕΕΕ: «Ως ελληνικός εφοπλισμός συμβάλλουμε με έργα που θα προσφέρουν ακόμα καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες

Εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την παρουσίαση του σχεδίου αποκατάστασης...

Απάντηση του ΥΝΑΝΠ σε δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε δηλώσεις του Αρχηγού της...