Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, σε ειδικό ένθετο της εφημερίδας “Ναυτεμπορική” με τίτλο “Focus Ιδιωτική Ασφάλιση” (01/06/2023).

Μια νέα εποχή ανοίγεται για την ιδιωτική ασφάλιση. Ο κλάδος ανέρχεται, το κράτος αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να έχει στην προστασία της κοινωνίας και οι πολίτες δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον στο να προστατεύσουν ότι πολύτιμο έχουν επιλέγοντας αντίστοιχα ασφαλιστικά προγράμματα.

Το πλαίσιο αυτό σηματοδοτεί με βεβαιότητα μια νέα εποχή για τις εργασίες, η οποία ήδη εγκαινιάστηκε με την ανακοίνωση για μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ στις κατοικίες που είναι ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.

Αυτό το πρώτο βήμα μπορεί να σηματοδοτήσει μία εξαιρετικά επιτυχημένη συνέχεια.

Στην εξέλιξη που αναμένεται στην ιδιωτική ασφάλιση, κεντρικό πρόσωπο και με αυξημένο ρόλο, ουσιαστικά ο πρωταγωνιστής, θα είναι ο επαγγελματίας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής.

Αυτός που γνωρίζει, έχει πιστοποιήσεις, δίνει εξετάσεις για τις γνώσεις του, ελέγχεται, τηρεί κανόνες και νομοθεσία και είναι ο αρμόδιος που μπορεί να πληροφορεί, να ενημερώνει, να συμβουλεύει για την σωστή ασφαλιστική επιλογή.

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση με διευρυμένο και αναβαθμισμένο ρόλο μπορεί και πρέπει να γίνει η ισχυρή συμβουλευτική και παραγωγική μηχανή της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η παρουσία του επαγγελματία, σαφώς εξελιγμένη σήμερα, και πλέον πιο ώριμη στην λειτουργικότητά της, αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται από την Πολιτεία και την αγορά.

Σε αυτή την κατεύθυνση ως Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με τα Σωματεία του κλάδου, προσωπικά αλλά και συλλογικά, έχουμε εργαστεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια πετυχαίνοντας σημαντικά αποτελέσματα.

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας, καταφέρνοντας έτσι να αποτυπώσουμε και να κάνουμε γνωστή στο ευρύτερο κοινό την πραγματική εικόνα του χώρου.

Φέραμε το επάγγελμα στην πρώτη γραμμή. Αναδείξαμε τον κλάδο.

Λύσαμε θέματα ετών που απασχολούσαν τους επαγγελματίες, και δημιουργήσαμε ένα ισχυρό υπόβαθρο για νέες κατακτήσεις. Υπάρχουν βέβαια ακόμα κάποια ουσιαστικά θέματα να λύσουμε τα οποία όμως ήδη τα έχουμε δρομολογήσει και λάβαμε δεσμεύσεις ότι θα αντιμετωπιστούν όπως πρέπει.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, είναι ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης να έχει αποκτήσει ισχύ, καθολική αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου που έχει, να παρεμβαίνει αποφασιστικά στο δημόσιο διάλογο, συμμετέχοντας έτσι με τεκμηριωμένο λόγο στον καθορισμό σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον του.

Τώρα είναι η στιγμή για το επόμενο βήμα. Για να βρεθεί ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής σε θέση αντίστοιχη, με αυτή που κατέχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και παγκόσμια.

Αυτό – πέρα από τη δική μας προσπάθεια – απαιτεί και την ανάλογη πολιτική βούληση.

Γι’ αυτό και ως Επιμελητήριο, πάντα μαζί με τα Σωματεία, ανοίγουμε δρόμους, δημιουργούμε διαύλους επικοινωνίας με τους πολιτικούς, ενημερώνουμε και διεκδικούμε για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Αναδεικνύουμε θέματα και προκλήσεις για τους επαγγελματίες και την ιδιωτική ασφάλιση. Συζητάμε με στοιχεία, λαμβάνουμε πληροφόρηση για τα όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρέχουμε γνώση, συνεχή εκπαίδευση και εργαζόμαστε επάνω στην επιμόρφωση πιστεύοντας σε αυτή.

Γι΄αυτό και μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια η ιδιωτική ασφάλιση με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση μπορούν σήμερα να δώσουν πειστικές απαντήσεις και λύσεις στα μείζονα θέματα της καθημερινότητας. Την Υγεία, την Σύνταξη, την Αποταμίευση, την Προστασία από οτιδήποτε. Αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι ο θεσμός που διαχρονικά διασφαλίζει συνθήκες σταθερότητας και συνέχειας, απέναντι σε κινδύνους.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλη την Ευρώπη ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έχει ιδιαίτερη παρουσία και ρόλο. Διότι η ιδιωτική ασφάλιση -την οποία προωθούν οι επαγγελματίες- αναγνωρίζεται ως βασικός πυλώνας στην προσπάθεια στήριξης και αντιμετώπισης περιπτώσεων όπου το κράτος αδυνατεί από μόνο του να ανταποκριθεί αποτελεσματικά.

Ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής έχει ένα βασικό έργο μπροστά του: Να επικοινωνήσει τις δυνατότητες της ιδιωτικής ασφάλισης και να καλύψει την υστέρηση που έχουμε ως χώρα, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε ασφαλιστική συνείδηση και κουλτούρα.

Για το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε νέες δράσεις και πρόθεσή μας, ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, είναι να ενισχύσουμε το έργο των Σωματείων Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και οικονομικά, διαθέτοντας συνολικά 100.000 ευρώ, σε δράσεις που θα αναπτύξουν οι φορείς εκπροσώπησης μέσα στο 2023.

Για εμάς η ιδιωτική ασφάλιση ήταν και θα παραμείνει ο θεσμός που υπηρετεί την ανάπτυξη της οικονομίας, την ευημερία των ανθρώπων και των κοινωνιών.

Οι επαγγελματίες διαμεσολαβητές είναι και θα παραμείνουν το κεντρικό πρόσωπο στην ανάπτυξη της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης.

Είναι ο βασικός κρίκος που συνδέει τις ασφαλιστικές λύσεις με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ασφαλισμένων.

Οι επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι συνοδοιπόροι και σύμμαχοι ζωής, για χιλιάδες ανθρώπους, οικογένειες, επιχειρήσεις.

Αυτό το κοινωνικό επάγγελμα, με όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν και που συνδέεται άμεσα με την οικονομία και τις προοπτικές της, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να το αναδεικνύουμε, να το στηρίζουμε και να το προωθούμε προκειμένου να πάρει τη θέση που του αξίζει.

Related Articles

DYNAGAS: Job opportunity

Disbursement Officer Glifádha, Attiki, Greece 51-200 employees   Responsibilities Process and manage...

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΚΜΑΡΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΚΜΑΡΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ Ο Δικηγορικός...

Β.ΚΟΡΚΙΔΗΣ: «Η νέα εντολή στην ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει μια Ευρώπη για τις ΜμΕ»

Τοποθέτηση προέδρου Βασίλη Κορκίδη στο ΔΣ του ΕΒΕΠ   «Η νέα εντολή...

«Προσφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών στο ΣτΕ κατά του νέου φορολογικού νόμου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις  17.6.2024»

  Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, όπως...