Κυριακή , 21 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη απεβίωσε
ΕΛΛΑΔΑ

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη απεβίωσε

Η ερίτιμη κ.Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη, απεβίωσε. Ακολουθεί η ανακοίνωση το Ίδρυμα Βαρδινογιάνννη:

 

«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου “Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο” έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο», αναφέρει η ανακοίνωση από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

 

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μέσα από τη μακροχρόνια δράση της έχει υλοποιήσει ένα ευρύ ανθρωπιστικό έργο, εμπνευσμένο από τη μητρότητα, που έχει στο επίκεντρό του τα παιδιά και εστιάζεται σε τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, η υγεία, η παιδεία, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο διάλογος ανάμεσα στους λαούς.

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO από το 1999 και Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ (έτος ιδρ. 1990), του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη (έτος ιδρ. 1997 με Συμβουλευτικό Καθεστώς στο ECOSOC από το 2004), και του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» (έτος ιδρ. 2013).

Το έργο της είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Το 2020 της απενεμήθη το Βραβείο «Nelson Rolihlahla Mandela» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε αναγνώριση του σημαντικού ανθρωπιστικού της έργου και της δράσης της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υγεία, την παιδεία και την ευημερία των παιδιών. Είναι επίσης η μόνη Ελληνίδα στην οποία έχει απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (2020).

Είναι μέλος Συμβουλίων πολλών σημαντικών διεθνών φορέων όπως: Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Ίδρυμα Μentor κατά των Ναρκωτικών, Nizami Ganjavi International Center, The Hellenic Initiative, Concordia,  Αshinaga, Ίδρυμα «Φως της Αφρικής» και άλλων. Είναι Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Για περισσότερο από 30 χρόνια αγωνίζεται ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας προωθώντας ταυτόχρονα την αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Μέσα από το έργο της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» δημιούργησε α) την πρώτη αμιγώς παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, χάρη στην οποία περισσότερα από 1000 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί με μεταμόσχευση μυελού, β) τον Ξενώνα “ΕΛΠΙΔΑ”, γ) το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο οποίο έχουν θεραπευτεί χιλιάδες παιδιά και έχει εξελιχθεί σε «Κέντρο Αριστείας», δ) την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» η οποία από το 2014 έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 120.000 εθελοντές δότες και από αυτούς βρέθηκαν 116 συμβατοί που πρόσφεραν μόσχευμα σε ασθενείς και ε) το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα που δίνει ελπίδα εκεί όπου οι άλλες θεραπείες κατά του καρκίνου έχουν αποτύχει, σε μια προσπάθεια ώστε 4 στα 4 παιδιά να γίνονται καλά. Επίσης ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους και μετά τη θεραπεία τους.

Παράλληλα η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μέσα από το Ίδρυμά της στηρίζει εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διεθνή προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση, την πολιτιστική κληρονομιά, τους πρόσφυγες, την κλιματική αλλαγή, στηρίζοντας παράλληλα τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ. Μέσα από το Ίδρυμά της στοχεύει μεταξύ άλλων στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την διδασκαλία τους στα σχολεία, στον διάλογο των πολιτισμών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων ζητημάτων, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές. Παράλληλα στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πρόσφυγες και σχολεία σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια καθώς και περιοχές και ανθρώπους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές όπως το χωριό Μάκιστος που αναβίωσε ενώ είχε καταστραφεί από πυρκαγιές.

Είναι υπέρμαχος της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα καθώς και της προστασίας του οικουμενικού χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Έχει λάβει πολλούς ακόμα τιμητικούς τίτλους και βραβεία όπως: τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, τους τίτλους του Ιππότη και του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, το Οφφίκιο της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το Παράσημο «Εξαίρετης Προσφοράς» της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Παράσημο της Τιμής της Δημοκρατίας της Γεωργίας το Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, το Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», το Μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα» της Αλβανικής Δημοκρατίας, το Παράσημο Διεθνούς Φιλίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, το Βραβείο Hellenic American Leadership του “The Hellenic Initiative”, το Βραβείο «Malala» του European Student Council.

Είναι κάτοχος πτυχίου στην Ιστορία Τέχνης και στα Οικονομικά, έχει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αρχαιολογία και είναι Επίτιμη Διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019), του Tbilisi State Medical University (2016), του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (2011), στις Aνθρωπιστικές Σπουδές του DEREE– The American College of Greece (2010), Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan (2008) και Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield (1997).

Συγγραφέας των βιβλίων “Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία” (2010) και “Από μητέρα σε μητέρα” (1998).

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γεννήθηκε και ζούσε στην Αθήνα με καταγωγή από την Ερμιόνη Αργολίδας.
Ήταν παντρεμένη με τον Ναύαρχο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη.
Μητέρα πέντε παιδιών.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

 • Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO (1999-σήμερα)

(http://www.unesco.org/new/en/unesco/about-us/who-we-are/goodwill-ambassadors/marianna-vardinoyannis/)

 • Iδρύτρια / Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

(www.mvvfoundation.gr) (1997-σήμερα)

 • Ιδρύτρια / Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»

(www.elpida.org) (1990-σήμερα)

 • Ιδρύτρια/ Πρόεδρος του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» και της ομώνυμης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. (2014-σήμερα)

(http://www.oramaelpidas.gr)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 • Μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης

https://www.theacropolismuseum.gr/organosi-dioikisi )

 • Μέλος του Συμβουλίου των Trustees της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

(http://www.bibalex.org)

 • Iδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

(http://www.bibalex.org/hellenisticstudies/aboutus/)

 • Μέλος του Συμβουλίου των Τrustees του Mentor Ιnternational Foundation

(http://www.mentorfoundation.org/people.php?nav=3-26-88&id=31&pg=2)

 • Mέλος του Leadership Council του Ιδρύματος “Robert F. Kennedy Human Rights”, ΗΠΑ

(http://rfkcenter.org/leadership-council-4?lang=en)

 • Mέλος του Leadership Council του Οργανισμού Concordia

https://www.concordia.net/community/marianna-vardinoyannis/

(www.nizamiganjavi.org)

 • Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Kenjin-Tatsujin του Ιδρύματος “Ashinaga” Africa Initiative, Ιαπωνία

(https://en.ashinaga.org/kenjintatsujinmember/marianna-v-vardinoyannis/)

 • Mέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής», Αίγυπτος
 • Μέλος της Διεθνούς  Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Πολιτισμό Ειρήνης, Ισπανία

(http://www.fund-culturadepaz.org/comite_eng.html)

 • Μέλος της Διεθνούς Τιμητικής Επιτροπής των PRIX GALLIEN, Γαλλία

(http://www.prixgallien.com/en/ )

 • Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia»
 • Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas
 • Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020»

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Mphil στην Αρχαιολογία (University of Sheffield-Hν. Βασίλειο)
 • Πτυχίο Ανωτάτων Σπουδών στην Iστορία της Τέχνης (Deree-The American College of Greece)
 • Πτυχίο Ανωτάτων Σπουδών στα Οικονομικά  (University of Denver-ΗΠΑ)

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 • Επίτιμη Διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019)
 • Επίτιμη Διδάκτωρ του Tbilisi State Medical University (2016)
 • Τιμητικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (2011)
 • Επίτιμη Διδάκτωρ στις Aνθρωπιστικές Σπουδές (DEREE- The American College of Greece, 2010)
 • Επίτιμη Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan (2008)
 • Επίτιμη Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield (1997)

ΓΛΩΣΣΕΣ

Ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά.

 

 

Related Articles

ATHENS SCIENCE FESTIVAL 2024

Εκδήλωση από τους Athens Science Festival, British Council Greece και 2 ακόμη Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων...

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι νεοπροσληφθέντες εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης...

MARTINOS MARITIME: Λιμάνι Καλύμνου- πύλη εισόδου και εξόδου για την Ελλάδα και την Ευρώπη ταυτόχρονα

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από σήμερα έως και τουλάχιστον...

9th Mediterranean Yacht Show- Nafplio

Το Mediterranean Yacht Show, το οποίο διοργανώνεται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ναυπηγών...