Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΝΕΕ: Η αύξηση του κόστους των θαλασσίων μεταφορών διεθνώς επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή
ΝΑΥΤΙΛΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΕΕ: Η αύξηση του κόστους των θαλασσίων μεταφορών διεθνώς επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή

Από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος

 

Σημαντικά ακριβότερα είναι τα τέλη για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, από την 1η Ιουλίου 2023. Οι αυξήσεις, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), δρουν ανασταλτικά στο ελεύθερο εμπόριο, δεδομένου ότι πολλά πλοία που πραγματοποιούν συχνές διελεύσεις των Στενών είναι ήδη ναυλωμένα σε χαμηλότερους ναύλους.

Ειδικότερα, τα τέλη διέλευσης ανέρχονται σε $4,42/τόνο, από την 1η Ιουλίου 2023. Τον Οκτώβριο 2022, η Τουρκία είχε επίσης αυξήσει τα τέλη διέλευσης στα $4,08/τόνο. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από την κύρωση της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η οποία διακήρυξε την αρχή της ελεύθερης διέλευσης δια θάλασσας και από αέρος στα Στενά – Δαρδανελίων, θάλασσα Μαρμαρά και Βοσπόρου, αντανακλώντας την αυξημένη γεωπολιτική κρισιμότητα της περιοχής, έπειτα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι και το 2022, τα τέλη διέλευσης από τα τουρκικά στενά ανέρχονταν σε $0,81/τόνο.

Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος επισημαίνει πως η ελεύθερη ναυσιπλοΐα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της διεθνούς ναυτιλίας και του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ κάθε αύξηση του κόστους των θαλασσίων μεταφορών διεθνώς, επιβαρύνει τελικώς τον τελικό καταναλωτή.

 

Related Articles

Μανιός και Πνευματικός εισήχθησαν στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας

Οι δύο Εισακτέοι για το 2023 ανεβάζουν τον αριθμό των μεγάλων μεγάλες...

Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος ΕΕΕ: «Ως ελληνικός εφοπλισμός συμβάλλουμε με έργα που θα προσφέρουν ακόμα καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες

Εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την παρουσίαση του σχεδίου αποκατάστασης...

Απάντηση του ΥΝΑΝΠ σε δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε δηλώσεις του Αρχηγού της...

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029   Το Εμπορικό...