Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Θρίλερ στα Στενά του Ορμούζ – Ιρανοί επιχείρησαν να καταλάβουν ελληνόκτητο τάνκερ (upd)
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Θρίλερ στα Στενά του Ορμούζ – Ιρανοί επιχείρησαν να καταλάβουν ελληνόκτητο τάνκερ (upd)

(Last upd 21.30) Την απόπειρα του Ιράν να καταλάβει δύο εμπορικά δεξαμενόπλοια στα στενά του Ορμούζ, στον Kόλπο του Ομάν, απέτρεψε την Τετάρτη το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, στην τελευταία από μια σειρά κατασχέσεων ή επιθέσεων σε βάρος πλοίων στην περιοχή, που έχουν ξεκινήσει από το 2019.

Η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron δήλωσε ότι το ένα περιστατικό αφορούσε το «Richmond Voyager», ένα πολύ μεγάλο ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς αργού με σημαία Μπαχαμών, που διαχειρίζεται η ίδια, προσθέτοντας πως το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό, είναι ασφαλές. Στο πλήρωμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν Έλληνες. 

Το πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη, αύξησε την ταχύτητα και άλλαξε πορεία, όταν αντιλήφθηκε τις κινήσεις των Ιρανών, ανέφερε από την πλευρά της η εταιρεία ναυτιλιακή ασφάλειας Ambrey, επικαλούμενη δική της έρευνα για το περιστατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Richmond Voyager, είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας Maran Tankers, (της Μαρίας Αγγελικούση) αλλά ναυλωμένο από την Chevron. Πααρενοχλήθηκε δε, στις 06:00 το πρωί από ιρανική κορβέτα με πρόσχημα κάποιο ατύχημα. Φέρεται να του ζητήθηκε να σταματήσει δίχως αυτό να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα οι Ιρανοί να ρίξουν βολές. Στο σημείο. μετά από έκκληση του πλοιάρχου, έφτασε πλοίο του αμερικανικού στόλου που βρίσκεται στην περιοχή.

Το ιρανικό σκάφος αποχώρησε από τη σκηνή όταν το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έφτασε στο σημείο. Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper και P-8 Poseidon.

Σημειωτέον πως το Richmond Voyager δεν υπέστη απώλειες ή σημαντικές ζημιές, αν και αρκετές σφαίρες από τη συμπλοκή χτύπησαν το κύτος του πλοίου κοντά στους χώρους διαβίωσης του πληρώματος.

Aκολούθησε λίγο αργότερα και δεύτερο περιστατικό στα 28 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Μουσκάτ, της πρωτεύουσας του Ομάν, με πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού να πυροβολεί σε άλλο τάνκερ, επιχειρώντας να το καταλάβει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πέμπτου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τίμοθι Χόκινς.

Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο του Ομάν, στα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.

Ο Χόκινς πρόσθεσε ότι τα πυρά κατά του δεύτερου σκάφους (δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά του) δεν προκάλεσαν θύματα ή μεγάλες ζημιές, τα ιρανικά πλοία υποχώρησαν μετά την «απάντηση» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (δεν διευκρινίστηκε ο τρόπος που έδρασαν οι Αμερικανοί) και τα δύο τάνκερ συνέχισαν τα ταξίδια τους.

Από την πλευρά του, το Ιράν δεν έχει κάνει ακόμα κάποιο σχόλιο για τα συγκεκριμένα περιστατικά.

Από το 2019, έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στα στρατηγικής σημασίας για τη ροή του πετρελαίου ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μόνο φέτος το Ιράν έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο τουλάχιστον τριών πετρελαϊκών τάνκερ στα Στενά, επικαλούμενο παρατυπίες στα έγγραφα των πλοίων ή δήθεν θέματα δικαιοδοσίας. Μετά την τελευταία κατάσχεση πλοίου, το Μάρτιο, ΗΠΑ και Ιράν είχαν πραγματοποιήσει έμμεσες συνομιλίες που περιλάμβαναν συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων και απελευθέρωση ιρανικών κονδυλίων που έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Πηγή New money.gr

Related Articles

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...

CARELL SA: What is the process of the emergency ship repairs at sea?

FAQ Friday: In urgent repair scenarios, our swift action minimizes downtime and...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Εκ νέου πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι

Ανακοίνωση Τύπου της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι Αξιότιμες Κυρίες και αξιότιμοι...