Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Συνάντηση της ΕΣΕΕ με το νέο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με το νέο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη

 

Με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  κ. Κωστή Χατζηδάκη συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Γιώργο Καρανίκα. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης και κ. Θανάσης Πετραλιάς. Εκ μέρους της Συνομοσπονδίας συμμετείχαν ο κ. Σταύρος Καφούνης Ά Αντιπρόεδρος ΕΣΕΕ, ο κ. Θοδωρής Καπράλος ΄Β Αντιπρόεδρος ΕΣΕΕ και ο κ. Νίκος Μπόνης Γεν. Γραμματέας ΕΣΕΕ.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα. Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε πως οι κεντρικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης για διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εναρμονίζονται με τις προσδοκίες της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς η εύρωστη ελληνική οικονομία αποτελεί και για τις επιχειρήσεις ισχυρό ανάχωμα σε περιόδους έντονων παγκόσμιων γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων. Υπογράμμισε μάλιστα πως η υπαγωγή του πλήρους ελέγχου όλων των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών καθιστά το ρόλο του καθοριστικό για τη χάραξη και υλοποίηση πολιτικών που θα στηρίζουν τον εμπορικό κόσμο και το σύνολο των ΜμΕ στην αντιμετώπιση της διπλής πρόκληση της δεκαετίας, που είναι ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να εξαντλήσει η κυβέρνηση όλες τις δυνατότητες για αναπροσαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτων προκειμένου να τύχουν χρηματοδοτικής στήριξης όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το διαφαινόμενο σοβαρό ενδεχόμενο διατήρησης του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα και των υψηλών επιτοκίων, που συνεχίζουν να προκαλούν συνθήκες περιορισμού του εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Γι’ αυτό και εστίασαν στην ανάγκη να συνεχισθεί η πολιτική λήψης στοχευμένων μέτρων στήριξης των ευάλωτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Επιπλέον τόνισε την πάγια και ισχυρή στήριξη του εμπορικού κόσμου και της ΕΣΕΕ στην πρόθεση της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της ψηφιοποίησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε:

«Είναι ιδιαίτερα θετικό που ο κύριος Χατζηδάκης, αναλαμβάνοντας τα ηνία στο σημαντικότερο για την κυβέρνηση και την αγορά υπουργείο, έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων και των αναγκών των επιχειρήσεων εξαιτίας της μεγάλης του εμπειρίας και της πρόσφατης θητείας του στα κυριότερα παραγωγικά υπουργεία. Είχαμε την ευχέρεια για μία ευρεία ανταλλαγή απόψεων στα πολλά και καίρια ζητήματα δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής που σχετίζονται ευθέως με την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τον επιχειρηματικό χάρτη και τις υποδομές. Το πεδίο είναι πρόσφορο για να επιτευχθεί έως το τέλος της δεκαετίας ο στόχος της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες. Επισημάναμε όμως ότι θα πρέπει παράλληλα να χαραχθεί ένας εθνικός «οδικός χάρτης» για να μη χαθεί ο δεύτερος μεγάλος στόχος, που είναι η σύγκλιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τους πιο ισχυρούς εγχώριους και ξένους ανταγωνιστές τους. Γι’ αυτό και στο αναλυτικό υπόμνημα που καταθέσαμε ζητούμε την επιτάχυνση όλων θετικών παρεμβάσεων στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση σε ορίζοντα τετραετίας».

Related Articles

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια»

233 εκατ. ευρώ για 58 μεγάλα έργα οδοποιίας από την Περιφέρεια Αττικής...

ΕΒΕΠ: «Υγιεινή και Ασφάλεια στον Χώρο Εργασίας. Εστιάζοντας στην Ψυχική Υγεία»

Η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία είναι ο διεπιστημονικός τομέας που στοχεύει...