Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Home SLIDER Β.Κορκίδης: Η ώρα των αυτοδιοικητικών εκλογών και μεταρρυθμίσεων
SLIDERΠΕΙΡΑΙΑΣ

Β.Κορκίδης: Η ώρα των αυτοδιοικητικών εκλογών και μεταρρυθμίσεων

Από τον Βασίλη Κορκίδη

Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αυτοδιοικητικός Κώδικας, Πρόγραμμα «Καλλικράτης», Πρόγραμμα «Κλεισθένης», Επιτελικό Κράτος, τεχνοκρατική διοίκηση. Οφείλουμε από τώρα μέχρι τις εκλογικές αναμετρήσεις του Οκτωβρίου, πρωτίστως να χαρτογραφήσουμε τις επιδράσεις αυτών των «εννοιών» στην καθημερινότητα του πολίτη, του Δημότη και δευτερευόντως να αποτυπώσουμε ευκρινώς τις όποιες αδυναμίες, αλλά και στρεβλώσεις έχουν καταγραφεί το διάστημα που διέρρευσε τη τελευταίες μεταρρυθμίσεις έως και σήμερα. Οφείλουμε παράλληλα να αναλογιστούμε το τι εννοεί ο λαός με την αναφορά «τα παράπονά σου στον Δήμαρχο…».
Στόχος των αυτοδιοικητικών όλων των Δήμων της Ελλάδας ήταν και είναι να αναβαθμιστεί ο ρόλος της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, με το βλέμμα στραμμένο προς την κατεύθυνση της Τοπικής Διακυβέρνησης. Με αυτοτέλεια, με επαρκείς πόρους, μέσα και προσωπικό, ουσιαστική αποκέντρωση, αλλά και με αναβάθμιση του θεσμικού και λειτουργικού ρόλου των Δήμων με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, ώστε να είναι αποτελεσματικοί. Στο πλαίσιο δε της ψηφιοποίησης θα πρέπει να δοθεί, μεταξύ των άλλων, έμφαση στις διαδημοτικές συνεργασίες, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε η στοχοθεσία να μην είναι διαφορετική από εκείνη της σύγχρονης ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης. Σήμερα οφείλουμε να μετατρέψουμε τους Δήμους μας σε σύγχρονους, πράσινους, ψηφιακούς, βιώσιμους και ανθρώπινους, συμβαδίζοντας με τις προτεραιότητες της ΕΕ. Τι απαιτούν όλοι αυτοί οι στόχοι; Μα μια νέα μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, που θα αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις και θα κάνει το επόμενο βήμα για την Τοπική Διακυβέρνηση.

Κανείς δεν ξέρει καλύτερα τα ζητήματα του τόπου του από τον Δήμαρχο και τον Δημοτικό Σύμβουλο. Χρειάζεται όμως όραμα που να είναι εφικτό και να γίνει πραγματικότητα.
Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δίνει κομματικό χρώμα στις Περιφερειακές εκλογές, δόθηκε ξεκάθαρα από τον Πρωθυπουργό. Στις θέσεις των των Περιφερειαρχών η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θέλει ανθρώπους που συμμερίζονται ένα κοινό όραμα και με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί καλά. Επιλέγει όσους πιστεύει πως μπορούν να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και αντίστοιχα η κυβέρνηση να σταθεί αρωγός στο δικό τους αγώνα για τη βελτίωση της ζωής σε κάθε Δήμο και κάθε περιφέρεια.

Αναφερόμενος στον Περιφερειάρχη Αττικής και φίλο Γιώργο Πατούλη, ως πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής οφείλω να τον ευχαριστήσω για τη συνεργασία, αλλά και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε ένα άλλο φίλο τον Νίκο Χαρδαλιά. Για την πόλη μου, τον Δήμο Πειραιά, θεωρώ πως είναι σωστό η κυβέρνηση της ΝΔ να στηρίξει, ανεξαρτήτως κόμματος, ένα επιτυχημένο Δήμαρχο και δίκαιο για τον Γιάννη Μώραλη να είναι εκ νέου υποψήφιος. Πιστεύω πως αξιόλογοι αυτοδιοικητικοί υπάρχουν σε όλες τις παρατάξεις και μακάρι να εκλεγούν οι άξιοι και ικανοί υποψήφιοι ώστε να συνεργαστούν εποικοδομητικά στα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
Καλό προεκλογικό αγώνα σε όλους!

 

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ

Related Articles

Α. Μπουλντούμης: “Για μας η προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή πράξη”

­”Για μας η προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή...

Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος ΕΕΕ: «Ως ελληνικός εφοπλισμός συμβάλλουμε με έργα που θα προσφέρουν ακόμα καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες

Εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την παρουσίαση του σχεδίου αποκατάστασης...

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029   Το Εμπορικό...

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-Ανακοίνωση

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/ANNOUNCEMENT Ενημερώνουμε τους επισκέπτες πως την Τετάρτη 24/4...