Δευτέρα , 4 Δεκέμβριος 2023
Home ΕΛΛΑΔΑ Παγκόσμια  Ημέρα Φάρων 2023: Ποιους και πότε μπορείτε να επισκεφθείτε
ΕΛΛΑΔΑΝΑΥΤΙΛΙΑ

Παγκόσμια  Ημέρα Φάρων 2023: Ποιους και πότε μπορείτε να επισκεφθείτε

Ημέρα Φάρων 2023: Ποιους και πότε μπορείτε να επισκεφθείτε σε όλη την Ελλάδα – Οι πέτρινοι φάροι και ο περίφημος φάρος της Αλεξάνδρειας

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.

 

Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, θα δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης στο κοινό στους ακόλουθους φάρους:

 

 1. Αγ. Νικόλαο – Κέα
 2. Ακρωτήρι – Θήρα
 3. Αρκίτσα – Φθιώτιδα
 4. Μουδάρι – Κύθηρα
 5. Βρυσάκι – Λαύριο
 6. Γερόγομπος – Κεφαλονιά
 7. Γουρούνι – Σκόπελος
 8. Δρέπανο – Χανίων
 9. Κασσάνδρα – Χαλκιδικής
 10. Καστρί – Οθωνοί
 11. Σχινάρι – Ζάκυνθος
 12. Κρανάη – Γύθειο
 13. Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκης
 14. Μελαγκάβι – Λουτρακίου
 15. Πλάκα – Λήμνος
 16. Κόρακα – Πάρου
 17. Κοκκινόπουλο – Ψαρά
 18. Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολης
 19. Ταίναρο – Λακωνίας
 20. Κόπραινα – Άρτας
 21. Κακή Κεφαλή – Χαλκίδας
 22. Μονεμβασιά – Λακωνίας
 23. Λάκκα – Παξών
 24. Βασιλίνα –Ευβοίας
 25. Πάππα – Ικαρία
 26. Σπαθί – Σερίφου
 27. Δουκάτο – Λευκάδας
 28. Κατάκολο – Ηλείας
 29. Κόγχη – Σαλαμίνας

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των Φάρων στην ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του Φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά καθώς και την συνεισφορά των Φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου. Δυνατότητα επίσκεψης από τις 10.00 έως 14:00 και από τις 17:00 έως 20.00.

Ο αντιπρόεδρος του ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας, Λεωνίδας Τσιαντούλας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την παγκόσμια μέρα Φάρων.

Tο βασικό χαρακτηριστικό του κάθε φάρου είναι οι αναλαμπές του, μία ή περισσότερες μετά από διάστημα παρατεταμένου σκότους. Κάθε αναλαμπή ή αλλαγή χρώματος ονομάζεται φάση και η διάρκειά της σε δευτερόλεπτα, μέσα στην οποίαν αποδίδεται το πλήρες χαρακτηριστικό του φάρου ονομάζεται περίοδος.

 

υπολογίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να μετράει τις αναλαμπές, ούτως ώστε συγκρίνοντας με την ένδειξη του χάρτη να σιγουρεύεται ότι βρίσκεται στο σωστό μέρος.

Aλλά και αντίθετα, αν για κάποιο λόγο δει ένα φάρο χωρίς να ξέρει πού βρίσκεται, μετράει τα χαρακτηριστικά, και ανατρέχει στο χάρτη της περιοχής και πιστοποιεί τη θέση του, ανάλογα στις πόσες μοίρες βλέπει το φάρο. H απόσταση είναι σημειωμένη πάνω στο χάρτη και αυτή.

Η αναγνώριση κάθε φωτεινού σήματος τη νύκτα αποτελεί τη βασική φροντίδα κάθε κυβερνήτη σκάφους. Αφού συμβουλευτούμε τα σχετικά βοηθήματα (χάρτες κ.λ.π.), παρατηρώντας το φανάρι, μετράμε πρώτα τον αριθμό αναλαμπών και στην συνέχεια τη διάρκεια της περιόδου. Αν έχουμε δέσμη-ομάδα αναλαμπών , η περίοδος αρχίζει από το άναμμα της πρώτης ως τη στιγμή που ανάβει η αναλαμπή της επόμενης δέσμης-ομάδας.

Όταν πλησιάζουμε στις ακτές είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε από ποια απόσταση θα φανεί τη νύκτα το εστιακό φως του φάρου. Σε περίπτωση κακής ορατότητας π.χ. ομίχλης ή βροχής , είναι δυνατόν από τη συσσώρευση νερών, το φως τους να είναι δύσκολα ορατό ακόμη και από μικρή απόσταση.

Όταν επικρατεί πολύ ψύχος, το γυαλί του φάρου καλύπτεται με πάγο, μειώνοντας την ορατότητα του σημαντικά ενώ ακόμη και το έγχρωμο φως αλλοιώνεται προς το λευκό.

Ημέρα Φάρων 2023: Ποιους και πότε μπορείτε να επισκεφθείτε

Πόσοι φάροι υπάρχουν στην Ελλάδα

Στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο υπάρχουν σήμερα εκατόν είκοσι (120) πέτρινοι παραδοσιακοί Φάροι και Φανοί, οι οποίοι κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Οι περισσότεροι εξ αυτών καταστράφηκαν και επισκευάστηκαν μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Πόσοι φάροι υπάρχουν στην Ελλάδα: Το ελληνικό φαρικό δίκτυο

Σε τι χρησιμεύει ο φάρος

Ως «Φάρος», χαρακτηρίζεται κάθε πυρσός, που χρησιμεύει στην πελαγοδρομία στην προσαιγιάλωση ή στην ακτοπλοΐα. 

Ως «Φανός», χαρακτηρίζεται κάθε πυρσός, που χρησιμεύει στην ακτοπλοΐα, στην ένδειξη εισόδου όρμων, λιμένων και διαύλων και λιμενοβραχιόνων, καθώς και στην ένδειξη κεφαλής προβλητών ή κρηπιδωμάτων.

Πηγή Armyvoice https://armyvoice.gr/

Related Articles

Γιάννης Κοκαράκης- BureauVeritas: Ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο για πλοία και για εξοπλισμό

Ο Δρ. Γιάννης Κοκαράκης Αντιπρόεδρος Τεχνολογίας και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Hellenic BS-ME Zone...

New partnership: Vanos S.A. and Particles plus

VANOS S.A. is proud to announce a new partnership with Particles Plus,...

Επικαιρότητα 30ης Νοεμβρίου 2023

ΙΣΤΟΡΙΚΑ Η απελευθέρωση του Ναυπλίου Ο Στάικος Σταϊκόπουλος κυριεύει το Παλαμήδι –...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ, Πρόεδρος ΟΕΕ: Στόχοι τετραετίας

Από τον Κωνσταντίνο  Κόλλια πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και υποψήφιο στις...