Πέμπτη , 2 Μάιος 2024
Home ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Εορτασμός της Παναγίας-ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ρόδον το Αμάραντον Πειραϊκή
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΕΙΡΑΙΑΣ

Εορτασμός της Παναγίας-ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ρόδον το Αμάραντον Πειραϊκή

Ρόδον το Αμάραντον μικρό εκκλησάκι στην  Πειραϊκή

Την Δευτέρα 14/8 στις 7.30 το πρωί, παραμονή Της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου, θα γίνει η λειτουργία στο μικρό εκκλησάκι.

Θα ακολουθήσει αρτοκλασία και το βράδυ λιτάνευση Της Ιερής Εικόνας Της Παναγίας μας, στους δρόμους της γειτονιάς μας.

Υγεία σε όλους και η χάρη Της προστασία και σκέπη!

Αθαν. Δρίβα 7 Πειραική-Πειραιάς, Piraeus, Greece

ekats@yahoo.com

Ιερός Ναός Παναγίας “Ρόδον το Αμάραντον”

Διεύθυνση: Καζανόβα και Σούτσου 1, 185 39, Πειραιάς

Τηλέφωνο: 210 45 12 220

Fax: 210 45 12 292

E – mailrodoamaranto@hotmail.com

Ιερείς Ναού:

  • Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Πέτρου
  • Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Μιλτιάδης Μίτσελ – Μιχαλόπουλος
  • Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Κοκκώνης
  • Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Πριλίγκος
  • Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Παρασκευάς Μαραζάκης

Ιστορικά Στοιχεία Ιερού Ναού:

Η ιστορία της ενορίας Παναγίας «Ρόδον Αμάραντον» Πειραϊκής, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιών κατοίκων της περιοχής, αρχίζει περίπου το έτος 1890 μ.Χ., όταν κάποιος ψαράς ανέσυρε μία παλαιά εικόνα από τα βράχια της Πειραϊκής η οποία εικόνιζε την Παναγία να κρατά τον Χριστό, καθήμενο σε παιδική ηλικία, κρατώντας στο χέρι ένα «Ρόδον». Το γεγονός έγινε αμέσως γνωστό στην περιοχή.
Μια ευλαβής οικογένεια, ονομαζόμενη Κατσαρού, έχοντας την επιθυμία να προσφέρει «οίκον» προς στέγαση της εικόνας της Παναγίας, με ιδία πρωτοβουλία έκτισε ιδιωτικό παρεκκλήσιο με το όνομα Παναγία «Ρόδον το Αμάραντον». Εκεί στεγάσθηκε η παλαιά αυτή εικόνα και λατρεύτηκε από τους κατοίκους της περιοχής.
Πέρασαν τα χρόνια, ολοένα και περισσότερος κόσμος συνέρεε στην περιοχή και υπήρξε ανάγκη να δημιουργηθεί ενορία που θα δεχθεί τους πιστούς. Μέχρι τότε, η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά υπήγετο εκκλησιαστικά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Το πρόβλημα διευθετήθηκε με τη δωρεά της οικογένειας Κουτσοδόντη η οποία διέθεσε το οικόπεδο για να κτισθεί σε πρώτη μορφή (ο ισόγειος) ο Ιερός Ναός και να δημιουργηθεί η νέα ενορία. Στα επόμενα έτη απαιτήθηκαν αγώνες, και κατεβλήθησαν κόποι και θυσίες για να δοθεί η άδεια κάτι το οποίο επετεύχθει επι δημαρχίας Σκυλίτση.
Το 1973 μ.Χ., ο μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ Χρυσόστομος ο Α΄ τέλεσε τα θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού και τον παρέδωσε προς λατρεία στους ενορίτες πιστούς. Λίγο πριν τα θυρανοίξια, δια Αρχιερατικού γράμματος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έγινε και επισήμως ενορία ξεχωριστή, η ενορία της Παναγίας Ρόδο Αμάραντο.
Ο πρώτος Ιερός Ναός λειτουργεί κανονικά μέχρι το έτος 1983 μ.Χ. όταν αποφασίζεται από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο να οικοδομηθεί νέος, λαμπρότερος και μεγαλύτερος Ναός πάνω από το ισόγειο. Στο διάστημα αυτό, έχουν διακονήσει αρκετοί ιερείς που έδωσαν ο καθένας την προσωπική τους σφραγίδα για την αποπεράτωση, την καλή λειτουργία και ευταξία του οίκου του Θεού: ο αείμνηστος π. Αντώνιος, ο π. Μάξιμος, μετέπειτα Μητροπολίτης Σερρών, ο π. Μιχαήλ Βασιλάκης, ο π. Χαράλαμπος Πετρόγγονας, ο π. Ευάγγελος Μισαργόπουλος, ο π. Ιάκωβος Φραγκιαδάκης, ο αείμνηστος π. Στέφανος Μιχαηλίδης, ο π. Αντώνιος Βάλβης, ο π. Γερμανός Αδραχτάς, ο π. Βενέδικτος, ο οποίος και εργάσθηκε επιμελώς για την ανέγερση του ισογείου του Ναού αλλά και του νέου μεγαλύτερου Ναού. Το έργο για την αποπεράτωση του Ναού όπως αυτός υπάρχει σήμερα διήρκεσε 2 έτη. Προϊστάμενος του Ναού κατά τα έτη αυτά ηταν ο π. Μιχαήλ Χαλάς με συνεφημέριο τον π. Ιωάννη Μαυροκουκουλάκη.

Το 1986 μ.Χ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Καλλίνικος τελεί τα επίσημα εγκαίνια του νέου λαμπρού Ιερού Ναού της Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον», που εορτάζει κάθε χρόνο στον Ακάθιστο Ύμνο.
Το ισόγειο παρεκκλήσιο του Ναού μετονομάστηκε σε «Ταξιάρχη Μιχαήλ της Σύμης» και πανηγυρίζει στις 9 Νοεμβρίου. (Η μετονομασία έγινε διότι ο Ταξιάρχης Μιχαήλ της Σύμης τιμάται ιδιαιτέρως από τους Συμιακούς πολλοί εκ των οποίων διαβιούν στην περιοχή της Πειραϊκής).

Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς

 

 

 

Κοίμηση της Θεοτόκου: Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται λαμπρά σε όλη τη χώρα μας με διάφορα έθιμα και πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις και είναι μία από τις επίσημες αργίες του κράτους μας. Η γιορτή αφιερωμένη στην Παναγία συνοδεύεται από αυστηρή νηστεία από την πρώτη έως και τις δεκατέσσερις Αυγούστου κατά την οποία πολλοί πιστοί νηστεύουν και το λάδι προς τιμή της Θεοτόκου, ενώ στο διάστημα αυτό η εκκλησία μας δεν πραγματοποιεί το μυστήριο του γάμου.

 

Κοίμηση της Θεοτόκου: Η μεγάλη θεομητορική γιορτή

Όταν η Θεοτόκος έμαθε από το Θεό για το θάνατο της, ανέβηκε στο όρος των Ελαιών, έναν ορεινό όγκο στα ανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να προσευχηθεί και να προετοιμαστεί, αφού χάρισε τα πράγματα της σε δύο γειτόνισσες της. Έπειτα ενημέρωσε τους Αποστόλους να είναι προετοιμασμένοι για αυτό που θα ακολουθήσει.

Η κοίμηση της Θεοτόκου έγινε στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο έμενε η Παναγία. Μετά το θάνατο της οι Απόστολοι την μετέφεραν στο κήπο της Γεσθημανής όπου και την έθαψαν. Φανατικοί Ιουδαίοι λέγεται κατά την παράδοση ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά της αλλά τυφλώθηκαν.

Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει στην ενσώματη ανάληψη της Θεοτόκου ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει ότι πρώτα έγινε η Κοίμηση της, δηλαδή πρώτα έγινε πραγματικός θάνατος κατά τον οποίο το σώμα αποχωρίζεται την ψυχή και στη συνέχεια η μετάσταση, ανάσταση και ανάληψη κοντά στον Υιόν της.

Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν υπάρχουν γραμμένα κείμενα στην Καινή Διαθήκη. Ότι γνωρίζουμε προέρχεται από διηγήσεις ανδρών της εκκλησίας, όπως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου αλλά και από τροπάρια και ύμνους της εκκλησίας.

Ποιοι γιορτάζουν το Δεκαπενταύγουστο;

Στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της μεγάλης μας γιορτής για την Κοίμηση της Θεοτόκου θυμηθείτε να ευχηθείτε χρόνια πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα που έχουν την ονομαστική τους εορτή και είναι πολλοί!

 

Παναγιώτης, Παναγής, Πανάγος, Παναγιώτα, Παναγιούλα, Παναγούλα,

Δέσποινα, Δέσπω, Πέπη, Ζέπω

Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μάρω, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαρούλα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μάριος, Μαριάντζελα, Μαρινέλα

Γεσθημανή

Θεοτόκης, Θεοτοκία

Ελώνα, Ελόνα

Κρυστάλλω, Κρυσταλία,

Σιμέλα, Συμέλα, Σουμελά

ΠΗΓΗ EKKLISIA  ON LINE

Related Articles

Διαγωνισμός ΦΟΙΝΙΞ: Ζωγραφικής – Αγιογραφίας & Παιδικής ζωγραφικής

Ανακοίνωση από ΕΝΩΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΔΙΩΝΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ   ΔΗΛΩΣΤΕ Έγκαιρα συμμετοχή στον...

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ MAVRIKOS IMPORTS S.A. για πέμπτη χρονιά στα Greek Exports Forum & Awards 2024

Η εταιρεία MAVRIKOS BORN2EXPORT βραβεύτηκε με το ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στην κατηγορία Top Trading Export Company αναδεικνύοντας την εξαιρετική...

Ευάγγελος Κορκίδης: Πασχαλινό…πορτοφόλι 2024

Από τον Ευάγγελο  Κορκίδη Οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν να πιέζουν τους...

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Πασχαλινές ευχές

Η Πρόεδρος & τα Μέλη του Δ.Σ. του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος...