Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Ν. Κογιουμτσής στο Valuenews.gr: Η ακρίβεια βλάπτει τον τουρισμό
ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Κογιουμτσής στο Valuenews.gr: Η ακρίβεια βλάπτει τον τουρισμό

Δήλωση του κ. Νίκου Κογιουμτσή Αντιπροέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών:

Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δείχνουν πως οι εκπτώσεις εκτός από το ότι “κάηκαν” από τον καύσωνα και την ακρίβεια. Φαίνεται σε πολλές των περιπτώσεων και μάλιστα σε συνοικιακές και περιφερειακές αγορές, η μείωση αυτή μπορεί να φθάνει και να ξεπερνά το 30%, σε σχέση με την περσινή περίοδο. Πολύ κόσμος δε βγήκε στην αγορά, είναι ιδιαίτερα μειωμένο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, κάτι που εισπράττεται ιδιαίτερα από τις ταμειακές μας μηχανές.

Έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, ένα από τα οποία ήταν η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης ούτως ώστε να μπορεί να αποσυμφορηθεί ο Έλληνας καταναλωτής. Το αφήγημα όμως εκ μέρους της πολιτείας, είναι πως δε θα φτάσει στον καταναλωτή καθώς θα χαθεί ουσιαστικά στην πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες όμως έχουν πάρει αντίστοιχα μέτρα, έχοντας επίσης μηδενίσει το ΦΠΑ στα πολύ βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Η επιδοματική πολιτική έχει μεν θετικά στοιχεία, δεν είναι όμως αποτελεσματική για πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Θα πρέπει να έχουμε μείωση του ΦΠΑ αλλά παράλληλα και ταυτόχρονα έλεγχο στην αγορά. Εφόσον έχουμε αύξηση στις πρώτες ύλες, είναι μοιραίο να δούμε αυτές τις αυξήσεις και στον χώρο της εστίασης.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει ήδη επηρεάσει την τουριστική περίοδο, κάτι που βλέπουμε στα εμπορικά τουριστικά καταστήματα. Ναι μεν ο τουρίστας θα ξοδέψει για εστίαση, για διαμονή, δεν του περισσεύει όμως για να αγοράσει ένα αναμνηστικό δώρο ή να ψωνίσει κάτι στο εμπορικό τουριστικό κατάστημα σε σχέση με ένδυση, υπόδηση κ.α.

Πηγή: https://www.eea.gr/

Related Articles

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια»

233 εκατ. ευρώ για 58 μεγάλα έργα οδοποιίας από την Περιφέρεια Αττικής...

Απάντηση του ΥΝΑΝΠ σε δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε δηλώσεις του Αρχηγού της...