Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Συνέδριο Συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας για τη Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση 6/9/2023
ΕΛΛΑΔΑΝΑΥΤΙΛΙΑ

Συνέδριο Συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας για τη Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση 6/9/2023

Στο πλαίσιο των εορτασμών της 10ης επετείου της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», η Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα και η Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας συνδιοργάνωσαν το Συνέδριο Κίνας-Ελλάδας για τη Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τράπεζας Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας Ρεν Σενγκτζούν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας Γιώργος Ξηραδάκης, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ και πάνω από εβδομήντα καλεσμένοι από τους κλάδους της οικονομίας και της ναυτιλίας Κίνας και Ελλάδας.

 

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας Ρεν Σενγκτζούν δήλωσε ότι η Τράπεζα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χρηματοδοτικούς οργανισμούς για πλοία στον κόσμο, και τα ναυτιλιακά πιστωτικά προϊόντα που παρέχει καλύπτουν τόσο τη ναυπήγηση όσο και την εφοδιαστική αλυσίδα της ναυτιλίας. Η Τράπεζα στηρίζει τους Έλληνες πλοιοκτήτες στην παραγγελία περισσότερων από 100 πλοίων διαφόρων τύπων στην Κίνα, παρέχοντας χρηματοδότηση και εγγυήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τράπεζα θα συνεχίσει να προωθεί τη ναυτιλιακή χρηματοδοτική συνεργασία της Κίνας και Ελλάδας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» μέσα από τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις.

 

Ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ δήλωσε ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ναυτιλιακής βιομηχανίας και των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, προσφέροντας ζωτικής σημασίας σταθερότητα στις τελευταίες. Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο μέγεθος των στόλων της Κίνας και της Ελλάδας, οι ναυτιλιακοί και χρηματοοικονομικοί κύκλοι των δύο χωρών συμβάλλουν σημαντικά στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια, η ναυτιλιακή χρηματοδότηση της Κίνας αναπτύσσεται ταχύτατα με τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα να αυξάνουν συνεχώς τη στήριξή τους στη ναυτιλία. Καθώς οι χώρες μας είναι δύο μεγάλες ναυτιλιακές δυνάμεις, η Κίνα είναι πρόθυμη να αδράξει τις ευκαιρίες που προσφέρει η 10η επέτειος της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και να συνεργαστεί με τους Έλληνες φίλους της για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέλλον της ναυτιλιακής χρηματοδότησης και να μοιραστούμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης που αυτή θα προσφέρει.

 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας Γιώργος Ξηραδάκης

 

δήλωσε ότι η σινοελληνική ναυτιλιακή συνεργασία έχει μακρά ιστορία. Εδώ και δεκαετίες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος μεταφέρει μεγάλο ποσοστό των κινέζικων εισαγωγών και εξαγωγών, και η συνεργασία των χωρών μας στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση εξελίσσεται ομαλά. Η Τράπεζα Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας αποτελεί ένα από τα πρώτα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστήριξε τη ναυτιλιακή χρηματοδοτική συνεργασία των χωρών μας, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά εκτιμά ιδιαιτέρως. Προσδοκούμε ότι στο μέλλον οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν περαιτέρω τις φιλικές ανταλλαγές και τη συνεργασία τους, αποκομίζοντας αμοιβαίο όφελος.

 

Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης δήλωσε ότι στο σημερινό περίπλοκο και ρευστό διεθνές περιβάλλον, τα μηνύματα διαλόγου και συνεργασίας που στέλνει η από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά. Η Κίνα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ το λιμάνι του Πειραιά έχει καταστεί σταυροδρόμι που ενώνει τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού με την Ευρώπη. Σήμερα, χάρη στη σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση της μεσαίας τάξης της Κίνας, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη συνεχή εμβάθυνση και επέκταση της φιλίας και της συνεργασίας των χωρών μας στο μέλλον.

 

Μέσα από τον διάλογο και τις ανταλλαγές στο πλαίσιο του συνεδρίου, εκπρόσωποι των ναυτιλιακών και χρηματοοικονομικών τομέων της Κίνας και της Ελλάδας συζήτησαν εις βάθος θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους, και ιδιαίτερα το ακριβές περιεχόμενο και τη λειτουργία των πολιτικών χρηματοδότησης της Τράπεζας Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας, προωθώντας σημαντικά τις σινοελληνικές ανταλλαγές και τη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης και στην από κοινού εκμετάλλευση επιχειρηματικών ευκαιριών, στηρίζοντας την ανάπτυξη των ναυπηγήσεων και του θαλάσσιου εμπορίου των δύο χωρών.

 

Συνέδριο Εργασίας Ελλάδας-Κίνας για τη Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση

Ναυτιλιακός Όμιλος Πειραιά – 6/9/2023

ΗΈνωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, η Κινεζική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Κινεζική τράπεζα ExportImportBankofChina   με αφορμή της 10ης επετείου της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and RoadInitiative), διοργάνωσαν από κοινού Συνέδριο Εργασίας στο Ναυτικό Όμιλο Πειραιά στις 6/9/2023με θέμα «Πειραιάς: «Η σημασία της Κινεζικής χρηματοδότησης στην ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας»

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης, ήταν ο Πρόεδρος της Τράπεζας Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας κ. RenShengjuin, ο Πρέσβης της Λ.Δ. Κίνας στην Ελλάδα κ. XiaoJunzheng, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ξηραδάκης, και ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης ενώ παρουσίαση της χρηματοδοτικής πολιτικής της ChinaEximBankέκανε ο κ. LuoWeibo, SeniorManager- TransportFinancingDept.

Ο κ. Ξηραδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας,κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελληνική ναυτιλία στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ενώ αναφερόμενος στον τραπεζικό ναυτιλιακό δανεισμό από την Κίνα, τόνισε ότι δύο Κινεζικές τράπεζες έχουν ήδη ανοίξει τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα και ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς η ελληνική ναυτιλία  αφενός είναι η κορυφαία πλοιοκτήτρια αγορά στον κόσμο αφετέρου διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για την υποστήριξη της λειτουργίας της. Η Eλληνική ναυτιλία προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες για τους χρηματοδότες καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αυξάνεται συνεχώς, αποδεικνύοντας τη δέσμευση των Ελλήνων πλοιοκτητών να επεκταθούν, συχνά με μεγαλύτερα πλοία, καθώς και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των στόλων τους. Από την εμπειρία μας στον κινεζικό ναυτιλιακό δανεισμό τόνισε ο κ.Ξηραδάκης μπορούμε να πούμε ότι έχει υποστεί τεράστιο μετασχηματισμό, γίνεται γρήγορα εξωστρεφής και πιο εξελιγμένος. Η παρουσία της EXIM Bank εδώ σήμερα είναι το καλύτερο ζωντανό παράδειγμα.

Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητής Θ.Πελαγίδης εξέφρασε τη χαρά και τη ικανοποίησή του για την παρουσία του στην εκδήλωση γιορτάζοντας τη 10η επέτειο της υπογραφής του Μνημονίου διακυβερνητικής συνεργασίας με την Κίνα για την οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας Belt and Road, συμφωνία την οποία η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε. Τονίζοντας ότι η Κίνα είναι ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, ανέφερε τον εντυπωσιακό αριθμό διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά ο οποίος το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, έφτασε τα 1.610 εκατ. Εμπορευματοκιβώτια.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας, κ.RenShengjuin  δήλωσε ότι η CEXIM αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ναυτιλιακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, παρέχοντας δάνεια που καλύπτουν τόσο τη ναυπήγηση πλοίων όσο και τη ναυτιλιακή εφοδιαστική αλυσίδα στο σύνολό της. Έχοντας χρηματοδοτήσει περισσότερους από 100 πλοιοκτήτες από περισσότερες από 30 χώρες σε έξι ηπείρους, έχει επίσης καθιερώσει συνεργασίες με περισσότερες από 30 μεγάλες ναυτιλιακές τράπεζες και κατατάσσεται πλέον στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ναυτιλιακών τραπεζών. Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές αγορές της CEXIM στηρίζοντας τους Έλληνες πλοιοκτήτες στην κατασκευή περισσότερων από 100 πλοίων διαφόρων τύπων στην Κίνα, παρέχοντας χρηματοδότηση και εγγυήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τράπεζα θα συνεχίσει να προωθεί τη ναυτιλιακή χρηματοδοτική συνεργασία της Κίνας και Ελλάδας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» μέσα από τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές αναφέρονται στις επενδύσεις στην κατασκευή λιμένων, εφοδιαστικών κέντρων κ.ά., στη χρηματοδότηση  κατασκευής «πράσινων» και περιβαλλοντικά φιλικών πλοίων κάθε τύπου στην Κίνα, στην ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ εγχώριων και διεθνών κυβερνητικών τμημάτων, μεταξύ πρεσβειών, πλοιοκτητών, ναυπηγείων, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, νηογνωμόνων κ.ά. μερών και στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της CEXIM με την ενσωμάτωση διαφόρων χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως των πιστώσεων, του κεφαλαίου, της χρηματοδότησης του εμπορίου και των επενδύσεων.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. XiaoJunzheng, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ναυτιλιακής βιομηχανίας και των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, προσφέροντας ζωτικής σημασίας σταθερότητα στις τελευταίες. Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο μέγεθος των στόλων της Κίνας και της Ελλάδας, οι ναυτιλιακοί και χρηματοοικονομικοί κύκλοι των δύο χωρών συμβάλλουν σημαντικά στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια, η ναυτιλιακή χρηματοδότηση της Κίνας αναπτύσσεται ταχύτατα με τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα να αυξάνουν συνεχώς τη στήριξή τους στη ναυτιλία. «Καθώς οι χώρες μας είναι δύο μεγάλες ναυτιλιακές δυνάμεις, η Κίνα είναι πρόθυμη να αδράξει τις ευκαιρίες που προσφέρει η 10η επέτειος της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και να συνεργαστεί με τους Έλληνες φίλους της για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέλλον της ναυτιλιακής χρηματοδότησης και να μοιραστούμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης που αυτή θα προσφέρει» τόνισε ο κ. Πρέσβης..

Στο διάλογο που ακολούθησε των ομιλιών, οκ. Γ. Προκοπίου  αφού παρότρυνε κι άλλους πλοιοκτήτες να συνεργαστούν με τη CEXIM, υποστήριξε ότι η συνεργασία του με την τράπεζα υπήρξε πάντα άψογη. Υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας και Κίνας σημειώνοντας ότι η ελληνική ναυτιλία και η κινεζική δεν είναι ανταγωνίστριες αλλά συνεργάζονται για την ευημερία. Επίσης σημείωσε την ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία χρόνια και ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση στα κινέζικα φορτία.  Ενώ ανέφερε την πολιτική της Ιαπωνίας η οποία διατήρησε μια πιο κλειστή στάση με αποτέλεσμα τώρα να έχει βυθιστεί η εγχώρια ναυπηγική της δραστηριότητα.

Ο κ. Μ. Χανδρής ανέφερε ότι οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία καθιστούν τις παραγγελίες νέων πλοίων μια δύσκολη εξίσωση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της τράπεζας για χρηματοδότηση νέων πλοίων ανεξαρτήτου καυσίμου.

Η κα Σεμίραμις Παληού θυμίζοντας ότι ο όμιλος Παληού ήταν από τους πρώτουςπου χρηματοδοτήθηκε από τη CEXIM για κατασκευή νεότευκτων πλοίων στην Κίνα, αναφέρθηκε στην εξαιρετική εμπειρία του ομίλου από τη συνεργασία του με τη CEXIM τόσο σε καλές όσο και σε δύσκολες στιγμές.

Ο Δρ. Ι. Κούστας με τη σειρά του αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία του ομίλου του με την τράπεζα, τονίζοντας τη σημασία που έχει η συμπεριφορά των τραπεζών καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας τους με τους πελάτες τους επιδεικνύοντας σταθερότητα και υποστήριξη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε  σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης και ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Νικόλαος Βουγιούκας καθώς επίσης και οι εφοπλιστές κ.κ. ΛουΚολλάκης-ChartwoldShippingCorp., Μιχάλης Μποδούρογλου– StemShipping, Χάρης Βαφειάς-VafiasGroup, Γιώργος Μουνδρέας– NGM, Γιώργος Πατέρας – Contships & Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Παραβρέθηκαν επίσης στελέχη της Κινέζικης Πρεσβείας στην Ελλάδα, μέλη της αποστολή της ChinaEximBank, ανώτατα στελέχη ναυτιλιακών εταιριών οι κ.κ. CraigJasiensky& Νίκος Γκελέπης – NeptuneLines, Έρη Τσιρώνη, Στράτος Δεσύπρης&Βίλλυ Παπαευθυμίου– NaviosGroup, ΜauriceDheere

 

 

 

 

Related Articles

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...

CARELL SA: What is the process of the emergency ship repairs at sea?

FAQ Friday: In urgent repair scenarios, our swift action minimizes downtime and...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Εκ νέου πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι

Ανακοίνωση Τύπου της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι Αξιότιμες Κυρίες και αξιότιμοι...