Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Τοποθέτηση Πρόεδρου ΒΕΠ σχετικά με την 87Η ΔΕΘ- Τι περιμένουν οι Βιοτέχνες να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό
ΕΛΛΑΔΑ

Τοποθέτηση Πρόεδρου ΒΕΠ σχετικά με την 87Η ΔΕΘ- Τι περιμένουν οι Βιοτέχνες να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό

Η φετινή ΔΕΘ έρχεται σε μια ακόμη δύσκολη χρονική στιγμή για την επιχειρηματικότητα  με «αέρα αισιοδοξίας» να μας παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της αγοράς σε θέματα  τεχνολογίας, καινοτομίας, προστασίας  του περιβάλλοντος, ενέργειας, εκπαίδευσης, νεοφυών επιχειρήσεων και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αντανακλώντας ουσιαστικά, τη σύγχρονη κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα της χώρας.

Τι περιμένουν όμως να ακούσουν οι Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες  και συγκεκριμένα οι άνθρωποι της παραγωγής στην 87Η  ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό;

Ο απόηχος στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά από τα μέλη του είναι ότι πρωταρχικά αναμένουν άμεσα λύσεις ουσιαστικές στις ρυθμίσεις χρεών.

Και έχουν δίκιο καθώς μιλάμε για μία οικονομική κρίση 15 ετών όπου  περίπου 292.000 επιχειρήσεις που μπορούσαν να μπουν στις 36, 72 και 120 δόσεις και μπήκαν μόλις το 10%. Αυτό  εκπέμπει SOS και σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση για όλους αυτούς που δεν μπήκαν στις ρυθμίσεις.  Αναμένουν λοιπόν, να  δοθεί λύση – δυνατότητα επιβίωσης όλων αυτών των επιχειρήσεων.

Παράλληλα  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένουν, μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής με νέα κίνητρα, λύση στην ρευστότητα, ενεργοποίηση άμεσα χρηματοδοτικών εργαλείων και φορολογικών – ασφαλιστικών κινήτρων.

Ο βιοτεχνικός κόσμος, ο κόσμος της παραγωγής που δεν σταμάτησε ποτέ τις μηχανές και στήριξε την ελληνική οικονομία σε κάθε κρίση αναμένει κίνητρα επενδυτικά και κίνητρα ενίσχυσης της εξωστρέφειας και άμεση λύση στην εύρεση εξειδικευμένων τεχνικών χεριών.  Ένα πρόβλημα που πρώτο είχε αναδείξει το ΒΕΠ και που σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των επιχειρήσεων.

Κατά συνέπεια στην 87η ΔΕΘ οι βιοτέχνες αναμένουμε να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό όχι απλά ένα περίγραμμα μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων της δεύτερης κυβερνητικής θητείας με κεντρικούς οικονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους της τετραετίας, αλλά και πολιτικές ουσιαστικής ενίσχυσης του νέου επιχειρηματικού μοντέλου.

 

Να δοθεί το στίγμα μίας επιδιωκόμενης ανακατεύθυνσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς μία κατεύθυνση περισσότερης εξωστρέφειας, καινοτομίας και ανθεκτικότητας με κίνητρα, μεταξύ άλλων, για παραγωγικές επενδύσεις.

Με δεδομένη την αλλαγή πλέον του επιχειρηματικού μοντέλου, τα επιμελητήρια επιβάλλεται να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στην μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα εποχή.  Ο επιμελητηριακός θεσμός οφείλει να εκσυγχρονιστεί για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.  Να δημιουργεί ανταποδοτικά οφέλη προς τα μέλη του  και θα πρέπει να στηριχθεί με εργαλεία εκσυγχρονισμού και απλοποίησης  διαδικασιών, καθώς και ψηφιοποίησης  εργαλείων.

Η 87η ΔΕΘ μας δείχνει το δρόμο για το νέο επιχειρηματικό  μοντέλο, τη νέα επιχειρηματική και οικονομική επιχειρηματικότητα, θα είμαστε εκεί αναμένοντας κίνητρα, μέτρα στήριξης αλλά και επενδυτικά κίνητρα με στόχο την αλλαγή σελίδας μετά από συνεχόμενες κρίσεις και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ελληνική επιχειρηματικότητα , το κεφάλαιο της καινοτομίας , της εξωστρέφειας και της « επενδυτικής καταιγίδας» με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

 

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Related Articles

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια»

233 εκατ. ευρώ για 58 μεγάλα έργα οδοποιίας από την Περιφέρεια Αττικής...

Απάντηση του ΥΝΑΝΠ σε δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε δηλώσεις του Αρχηγού της...