Τρίτη , 5 Δεκέμβριος 2023
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Απάντηση ΥΦΝ, Ιωάννη Παππά, στη Βουλή, για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Απάντηση ΥΦΝ, Ιωάννη Παππά, στη Βουλή, για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

 Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, Αλέξανδρου Χρήστου Αυλωνίτη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αντικείμενο της ερώτησης ήταν το Μεταφορικό Ισοδύναμο και οι καταβολές στους δικαιούχους, πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς και αναφορικά με τα καύσιμα. Στην πρωτολογία του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, λαμβάνοντας τον λόγο ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Το Μεταφορικό Ισοδύναμο έχει ζωτική σημασία για την προστασία της νησιωτικότητας και την εξασφάλιση αναπτυξιακών προοπτικών στα νησιά μας. Tο Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα καύσιμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά σε 33 νησιά και τη στιγμή που συζητάμε αφορά 59 νησιά. Τα τελευταία που προστέθηκαν ήταν η Κάλυμνος και η Λήμνος. Ο προϋπολογισμός για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ξεκίνησε από τα 60 εκατ. ευρώ το 2018. Για το 2023 ο προϋπολογισμός για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ανέρχεται στα 90 εκατ. Ευρώ, σημειώνοντας αύξηση η οποία θα διατηρηθεί και για το 2024. Στο σύνολο, από το 2018 χρηματοδοτήθηκαν από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το έργο με τίτλο «Μέτρα για τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, τη συγκράτηση και τη συνοχή του πληθυσμού στα νησιά», πραγματοποιήθηκαν πληρωμές συνολικού ύψους 177.677.883 εκατ. ευρώ. Από τα 2.246.920 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν το 2018 έχουμε φτάσει σήμερα τα 71.726.237 εκατ. ευρώ, που είναι και το υψηλότερο ποσό που δόθηκε για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.».

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο κύριος Παππάς στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Από την πρώτη στιγμή βελτιώσαμε τις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή της δράσης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Μοναδικό μας μέλημα η ενίσχυση της νησιωτικότητας και η στήριξη των κατοίκων των νησιών. Παράλληλα μεριμνούμε για τη βιωσιμότητα της δράσης και την ταυτόχρονη θωράκισή της. Στόχος μας να συνεχίσει να αφορά πολίτες και επιχειρηματίες και να συνεχίσει να έχει τόσο μεγάλη γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εργαζόμαστε για την περαιτέρω βελτίωση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου.».

 

Related Articles

Verimpact: Συμμετοχή σε επίσημη εκδήλωση για χρηματοδοτήσεις στην COP28

Σε επίσημη παράλληλη εκδήλωση στην COP28 για χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση της...

«ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ» Η CELESTYAL στα 20Α Βραβεία της Λίστας LLOYD’S

Η Celestyal, η βραβευμένη και αναγνωρισμένη ως η νούμερο ένα επιλογή κρουαζιέρας...

ΟΛΠ: Ηλεκτροδότηση πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά-Προοπτικές και Προκλήσεις

Πρόσκληση Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. (Ο.Λ.Π. Α.Ε.) σας προσκαλεί στην Ημερίδα...

BLACK ROPE

H BLACK ROPE βραβεύτηκε με το Lloyd’s List Greek Shipping Award

Η Εταιρεία  Black Rope βραβεύτηκε με το Lloyd’s List Greek Shipping Award...