Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home AGENDA Β.Κορκίδης: «Μια θάλασσα ευκαιρίες μέσα από συνεργασίες στο ΕΒΕΠ»
AGENDAΠΕΙΡΑΙΑΣ

Β.Κορκίδης: «Μια θάλασσα ευκαιρίες μέσα από συνεργασίες στο ΕΒΕΠ»

Ενημέρωση προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη

«Μια θάλασσα ευκαιρίες μέσα από συνεργασίες στο ΕΒΕΠ»

Η σημερινή πραγματικότητα στο επιχειρησιακό πεδίο απαιτεί την ανάπτυξη των δυνατών καλυτέρων συνεργειών με στόχο την καλύτερη παρουσία στις αγορές και την ισχυροποίηση της θέσης σε αυτές. Με τις συνέργειες μπορεί να ξεπεραστεί και το πρόβλημα της εξωστρέφειας και των δυνατοτήτων μεγέθυνσης μιας επιχείρησης, που στο σημερινό γίγνεσθαι εξακολουθεί να είναι ένα θέμα. Παραταύτα, οι «παραναυτιλιακές» ελληνικές επιχειρήσεις είναι εξοικειωμένες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αφού προσφέροντας υπηρεσίες, ανταλλακτικά και εφόδια στην ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία έχουν πρόσβαση σε κάθε ναυπηγείο και λιμάνι του κόσμου.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς στο πλαίσιο της προσπάθειας ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων υπό τη καθοδήγηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και σε συνεργασία με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος δημιούργησαν το steering Committee του «Maritime Hellas» του ελληνικού ναυτιλιακού cluster, που με το παγκόσμιο brand name «Greek Shipping», υποστηρίζει την εξωστρέφεια, τη καινοτομία, αλλά και την ανάπτυξη όλων εκείνων των πεδίων μέσα στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν συνέργειες προτάσσοντας τα αδιαμφισβήτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και των υπηρεσιών που οι επιχειρήσεις του πειραϊκού χώρου παράγουν και προσφέρουν.

Ο Πειραιάς αναρριχήθηκε στην όγδοη θέση των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων στη φετινή έκδοση του δείκτη Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development Index. Κατά συνέπεια, ο Πειραιάς κέρδισε το 2023 μία θέση σε σχέση με το 2022, λαμβάνοντας υπόψη τη λιμενική δραστηριότητα κατά 20%, το ευρύτερο περιβάλλον απόδοσης των logistics κατά 30% και τις εισροές επιχειρησιακών υπηρεσιών κατά 50%. Στην ανάλυση σημειώνεται ότι ο μεγάλος αριθμός μεγάλων και μικρότερων πλοιοκτητριών και διαχειριστριών εταιρειών υποστηρίζουν τη θέση του Πειραιά στη δεκάδα των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια ο Πειραιάς ως ένα από τα 4 κορυφαία ευρωπαϊκά ναυτιλιακά κέντρα έχει μετεξελιχθεί σε κέντρο καινοτομίας για τη ναυτιλία, συγκεντρώνοντας έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ναυτιλιακών startups.

Είναι σημαντικό πως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του BMWK του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, σε συνεργασία με τη Navigator Shipping Consulting διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή με 12 γερμανικές εταιρείες από τον κλάδο της ναυτιλίας. Η ημερίδα με θέμα, «Πράσινες Τεχνολογίες και Ψηφιοποίηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας και της Γερμανίας» πραγματοποιείται στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π., όπου οι συμμετέχουσες εταιρίες παρουσιάζουν υπηρεσίες και προϊόντα με έμφαση σε ψηφιακές λύσεις για την ναυτιλία, καθώς και σύγχρονες τεχνολογίες για την ναυπήγηση «πράσινων» πλοίων. Ομιλητές από τη Γερμανία και την Ελλάδα θα πλαισιώσουν την τρίτη κατά σειρά ημερίδα με εισηγήσεις για το δυναμικό της γερμανικής και ελληνικής αγοράς, αλλά και τα δεδομένα και τις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς και την ίδρυση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων.

Πέραν τούτων εκτιμώ ότι στο πεδίο της γαλάζιας οικονομίας με επίκεντρο την καινοτομία υπάρχει ευρύτατο πεδίο ανάπτυξης συνεργειών δεδομένου ότι ο Πειραιάς αποτελεί μια ανεπτυγμένη και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικότητα «συστάδα» θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσεις, αφού είναι το κέντρο μίας από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι η ναυτιλιακή καινοτομία είναι έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, ενώ οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στις περισσότερες θαλάσσιες δραστηριότητες και τομείς του θαλάσσιου χώρου θα δημιουργήσουν πολύτιμες νέες θέσεις εργασίας.

Και κάτι τελευταίο. Πολλές συνέργειες στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, μπορεί να αναπτυχθούν μέσα από την γνωστή ελληνική «πατέντα», που πρέπει να αξιοποιηθεί, καθώς η έννοια της δεν είναι τίποτα άλλο από τον τίτλο ενός μεγάλου κεφαλαίου που στον Πειραιά και το Πέραμα απορρέει από την εμπειρία εκατομμυρίων εργατοωρών στις ναυπηγοεπισκευές και όχι μόνο. Το έντονο ενδιαφέρον επιχειρήσεων της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Συρίας και του Ιράν επιβεβαιώνει πως αναπτύσσονται «μια θάλασσα ευκαιρίες» μέσα από επιχειρηματικές συνεργασίες στο Επιμελητήριο μας.

Σας περιμένουμε,

Βασίλης Κορκίδης

Related Articles

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ: ΝΕΟ επεισόδιο Spase Series: Επιστροφή στην Σελήνη

Το νέο επεισόδιο Space Series μόλις “προσγειώθηκε” και είναι αφιερωμένο στην επιστροφή...

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...