Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Καπετάνισσα Χρυσή Κολοκούτσα: Η πρώτη γυναίκα πλοίαρχος που έσπασε την παράδοση και μας κάνει υπερήφανους
ΕΛΛΑΔΑΝΑΥΤΙΛΙΑ

Καπετάνισσα Χρυσή Κολοκούτσα: Η πρώτη γυναίκα πλοίαρχος που έσπασε την παράδοση και μας κάνει υπερήφανους

Ας μιλήσουμε για την Χρυσή Κολοκούτσα, την πρώτη γυναίκα πλοίαρχο της Andriaki Shipping Co. Ltd. Η Χρυσή αποτελεί πλέον πρότυπο για τις γυναίκες, που τώρα μπορούν να ασχοληθούν με την εμπορική ναυτική και τη ναυτιλιακή βιομηχανία

Η Χρυσή ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία στην Andriaki Shipping Co. Ltd. το 2011 ως ανθυποπλοίαρχος στο M/V Violando. Με την εξαίρετη απόδοσή της και την ανυποχώρητη επιθυμία της να μάθει και να εξελιχθεί, κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα πλοίαρχος στο Στόλο Δεξαμενόπλοιων της Andriakis.

Η έμπνευση της για να γίνει πλοίαρχος προήλθε από τον Έλληνα ποιητή, συγγραφέα και ναυτικό, Νίκο Καββαδία. Ο Καββαδίας, με τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, μετέφερε το ναυτικό επάγγελμα σε όλους. Από την εφηβεία της, η καπετάνισσα Χρυσή είχε το όνειρο να γίνει ναυτικός, εμπνευσμένη από τα ποιήματά του. Ήθελε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να συναντήσει ανθρώπους από διάφορες εθνικότητες και πολιτισμούς.

Όπως δήλωσε η ίδια: «Από τα 15 μου το μόνο επάγγελμα που μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω ήταν είτε του ναυτικού είτε του φαροφύλακα. Φαντάστηκα τον εαυτό μου μακριά από την πόλη, με τα βιβλία και τη μουσική μου και περιτριγυρισμένος από θάλασσα και γαλήνη».

Παρά τις προσπάθειες των δασκάλων του λυκείου να την αποτρέψουν, αποφάσισε να εγγραφεί στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού ως την πρώτη και μοναδική επιλογή της. Ήδη τότε γνώριζε ότι το μόνο πράγμα που ήθελε ήταν να γίνει ναυτικός. Το 2004, γνωρίζοντας ότι αποδείχθηκε αποδεκτή στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2004, η επαγγελματική σταδιοδρομία στη θάλασσα δεν ήταν και πολύ συνηθισμένη για τις γυναίκες, η καπετάνισσα Χρυσή εξελίχθηκε σε μία από τις μόλις δώδεκα γυναίκες ανάμεσα σε συνολικά 2000 σπουδαστές!

 

 

Σύμφωνα με την Andriaki Shipping Co. Ltd., θα παρουσιαστούν μια σειρά συγκεκριμένων ιστοριών και επιτευγμάτων των γυναικών που ανήκουν στην εταιρεία. Αυτές οι ιστορίες ξεκινούν από την καπετάνιο Χρυσή Κολοκούτσα και έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν περαιτέρω εξελίξεις όχι μόνο εντός της εταιρείας, αλλά και σε ολόκληρο το ναυτιλιακό κλάδο.

Πηγή Athens Magazine  https://www.athensmagazine.gr/

Related Articles

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...

CARELL SA: What is the process of the emergency ship repairs at sea?

FAQ Friday: In urgent repair scenarios, our swift action minimizes downtime and...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Εκ νέου πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι

Ανακοίνωση Τύπου της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι Αξιότιμες Κυρίες και αξιότιμοι...