Πέμπτη , 20 Ιούνιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Πήρε την προέγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής και προχωρά άμεσα το Logistics Park
ΕΛΛΑΔΑ

Πήρε την προέγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής και προχωρά άμεσα το Logistics Park

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου και πράσινου Επιχειρηματικού Πάρκου σε ακίνητο περίπου 450 στρεμμάτων, στην περιοχή «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής και την παροχή οικονομικών κινήτρων, συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ, στις επιχειρήσεις διαμεταφοράς που εδρεύουν στην περιοχή του Ελαιώνα για την μετεγκατάστασή τους στο νέο Logistics Park.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ έχει οριστεί φορέας ωρίμανσης του έργου και διενέργειας όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών για την παραχώρηση του ακινήτου στο επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει τη δημιουργία και διαχείριση του Πάρκου. Το έργο της ωρίμανσης και η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων διαμεταφοράς χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φορέα χρηματοδότησης το ΥΠΕΝ.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ολοκλήρωσε την μελέτη αποτύπωσης και καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή του Ελαιώνα και τη μελέτη δημιουργίας υποδοχέα (επιχειρηματικού πάρκου) και υπέβαλε το αίτημα προέγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε να αποδοθούν οι κατάλληλες χρήσεις γης στο εν λόγω ακίνητο.

Με την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, ολοκληρώνονται από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ωρίμανσης, σε επίπεδο προέγκρισης ΕΠΣ. Ειδικότερα:

  • Επικυρώνεται η χωροθέτηση του Υποδοχέα,
  • Αποδίδονται οι απαιτούμενες Χρήσεις γης Logistics & Παραγωγικών Δραστηριοτήτων στο ακίνητο,
  • Διασφαλίζονται οι προνομιακοί Συντελεστές Δόμησης, Κάλυψης και Όγκου, και
  • Ορίζεται ο οδικός χάρτης διαδικασιών με βάση τον Ν.4982/22 για την υλοποίηση του Πάρκου.

Σε συνέχεια της γνωμοδότησης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, αναμένεται η σχετική Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) η οποία και θα επισφραγίσει την πολεοδόμηση του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αναμένεται να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Εφοδιαστικής, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, δήλωσε: «H θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου στον τομέα των Logistics. Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά με ταχείς ρυθμούς την ωρίμανση ενός σύγχρονου, «πράσινου» και οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου, μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και θα έχει πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον: νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μεταφορικών επιχειρήσεων της πρωτεύουσας, εδραίωση της χώρας μας στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Αττικής και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα, θα απελευθερωθούν ζωτικοί χώροι στον Ελαιώνα, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν κατάλληλα προς όφελος των πολιτών, οικοδομώντας μια νέα αναπτυξιακή ταυτότητα για ολόκληρη την περιοχή».

Πηγή https://www.supply-chain.gr/

Related Articles

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Με βασικό μήνυμα «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών...

Τελευταία προθεσμία για IRIS και POS – Βαριά πρόστιμα από την 1η Ιουλίου

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους, περίπου 600.000 επαγγελματίες, προκειμένου να...

Έρχεται η 8η διοργάνωση των Βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» του Ε.Ε.Α.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών συνεχίζει τον επιτυχημένο θεσμό των βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου...

Γ. Χατζηθεοδοσίου: “Ναι” στην πάταξη της φοροδιαφυγής – Ζητήματα αντισυνταγματικότητας στον νέο φορολογικό νόμο

Για ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νέου φορολογικού νόμου, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό...