Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Αυξάνoνται οι τιμές εισιτηρίων για Ιταλία και Κρήτη από 1/1/2024
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αυξάνoνται οι τιμές εισιτηρίων για Ιταλία και Κρήτη από 1/1/2024

«Τα χρήματα θα τα εισπράττει το κράτος όχι εμείς» λένε στελέχη του κλάδου στο newmoney – Η αύξηση οφείλεται στην επιβολή Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Τέλους

Στην εποχή της πράσινης μετάβασης της ναυτιλίας εισέρχονται οι επιβάτες-χρήστες της ακτοπλοΐας. Από τις 1 Ιανουαρίου 2024 τα εισιτήρια θα επιβαρύνονται με επίναυλο διοξειδίου του άνθρακα αφού η ναυτιλία εντάσσεται στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (EU-ETS) .

Ο όμιλος Γκριμάλντι και o όμιλος Attica ενημέρωσαν για τις αυξήσεις σε πρώτη φάση στις γραμμές της Αδριατικής και θα ακολουθήσει μέσα στον Ιανουάριο και ο τιμοκατάλογος για την Κρήτη. Μόνο σε αυτές τις γραμμές μπαίνει το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό τέλος. Η Ελλάδα έχει πάρει εξαίρεση έως το 2030 από το EU-ETS για όλα τα πλοία που είναι δρομολογημένα σε γραμμές που συνδέουν νησιά με πληθυσμό λιγότερο των 200.000 κατοίκων.

Οι προσαυξήσεις θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου του 2024 στα φορτηγά οχήματα και στους επιβάτες.

Ο ιταλικός όμιλος στα τέλη του Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει νέο τιμολόγιο για τα φορτηγά το οποίο όμως μείωσε σχεδόν κατά 50% τις τιμές για λόγους ανταγωνισμού.

Χθες ο όμιλος Γκριμάλντι έστειλε την εξής ανακοίνωση στους συνεργάτες του:

«Αγαπητοί Συνεργάτες, Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική που θα εφαρμόσει ο ανταγωνισμός ως προς τη χρήση του ETS στις γραμμές από Ελλάδα προς Ιταλία και αντίστροφα, χρησιμοποιώντας το εν λόγω τέλος ως μέσο ανταγωνισμού, ο Όμιλος Grimaldi επιθυμεί να επιδείξει, για άλλη μια φορά, τη μέγιστη υποστήριξη προς τους συνεργάτες του, προσαρμόζοντας τα ποσά ανάλογα. Επομένως, από 01.01.2024, ο επίναυλος ETS διαμορφώνεται από τον Όμιλο Grimaldi, ανά γραμμή, ως εξής:

 

Οι προσαυξήσεις των δύο ομίλων στα φορτηγά κυμαίνονται από 1,50 ευρώ ανά γραμμικό μέτρο στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Μπάρι και 5,70 στη γραμμή Πάτρα-Αγκόνα. Σύμφωνα με ναυτιλιακούς πράκτορες και ανάλογα τον προορισμό θα πληρώνει από 30 ευρώ μέχρι 114.

Η Attica όμως ενημέρωσε και για προσαυξήσεις στην τιμή του εισιτηρίου επιβατών στις γραμμές της Αδριατικής από 4 έως 12 ευρώ ανάλογα με το δρομολόγιο. Η Attica υπολόγισε τις τιμές βάσει της αξίας που έχει ο τόνος διοξειδίου του άνθρακα και της κατανάλωσης των πλοίων της ανά δρομολόγιο. Το τέλος η Αttica το υπολόγισε με βάση την τιμή των 80 ευρώ που έχει ο τόνος αυτές τις ημέρες.

Όπως επισημαίνουν στελέχη των ακτοπλοϊκών ομίλων η επιβάρυνση των εισιτηρίων δεν θα πηγαίνει στα ταμεία των εταιρειών αλλά στο κράτος: “Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο. Δεν αυξάνουμε εμείς τα εισιτήρια αλλά βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας επιβάλλεται ένα τέλος το οποίο θα εισπράττει το κράτος όχι οι εταιρείες. Το κράτος μπορεί να το επιστρέψει στους καταναλωτές με το μεταφορικό ισοδύναμο.

Του  Μηνά  Τσαμόπουλου  πηγή https://www.newmoney.gr/

 

Related Articles

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...

CARELL SA: What is the process of the emergency ship repairs at sea?

FAQ Friday: In urgent repair scenarios, our swift action minimizes downtime and...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Εκ νέου πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι

Ανακοίνωση Τύπου της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι Αξιότιμες Κυρίες και αξιότιμοι...