Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Δημιουργία νέου Συνδέσμου Ακτοπλόων Εφοπλιστών
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Δημιουργία νέου Συνδέσμου Ακτοπλόων Εφοπλιστών

Δημιουργία νέου Συνδέσμου Ακτοπλόων Εφοπλιστών

Στο επίκεντρο επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί και στο βάθος τα Ναυτεργατικά δικαιώματα!

Γράφτηκε από  Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Πριν λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε ότι στην Ακτοπλοΐα δημιουργείται μια νέα εφοπλιστική Ένωση με την ονομασία «Σύνδεσμος ταχυπλόων και κρουαζιεροπλοίων».

Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη αφού εδώ και δύο χρόνια ο εφοπλιστής της SEA JETS Μάριος Ηλιόπουλος είχε αποχωρήσει από τον «Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας» (ΣΕΕΝ).

Η διάσπαση και η συγκρότηση νέου εφοπλιστικού φορέα γίνεται στο φόντο ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων και στο προσκήνιο βρίσκεται η διεκδίκηση και η αύξηση στα μερίδια αγοράς στην Ακτοπλοΐα σε συνδυασμό ότι ξεχωριστοί  εφοπλιστές και εταιρίες στην Ακτοπλοϊκή πίτα, αποσκοπούν ο καθένας από την πλευρά του να εξασφαλίσει περισσότερες γραμμές και μεγαλύτερα κέρδη!

Ο ξεχωριστός Σύνδεσμος αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεων με το κράτος και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας που έχουν ρόλο στις επιδοτούμενες γραμμές ή αρμοδιότητα στο ρυθμιστικό θεσμικό πλαίσιο της Ακτοπλοΐας

Αυτός είναι ο πυρήνας των αντιθέσεων, των ανταγωνισμών και της αντιπαράθεσής τους.

Είναι προφανές ότι η δημιουργία νέου εφοπλιστικού Συνδέσμου θα ενισχύσει και θα πολλαπλασιάσει τις παρεμβάσεις κατά των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στην κατηγορία των ταχύπλοων σκαφών που η νομοθεσία είναι βαθιά αντιδραστική, όπως και για τα συμβατικά Ακτοπλοϊκά πλοία (νόμος 4150/2013), σε ότι αφορά την επάνδρωση, την οργανική σύνθεση, τον χρόνο λειτουργίας τους, τα ωράρια εργασίας, την επιχείρηση υπονόμευσης της ΣΣΕ αλλά και την ακραία παραβατικότητα του φερόμενου ως επικεφαλής του νέου εφοπλιστικού σχήματος.

Ξεκαθαρίζουμε με τον πιο σαφή τρόπο ότι και τα δύο εφοπλιστικά σχήματα έχουν στο προσκήνιο την αμφισβήτηση, την υπονόμευση, το χτύπημα των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων και την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των Ναυτεργατών!

Σε αυτό η στρατηγική και οι επιδιώξεις τους ταυτίζονται και έχουν σταθερό σύμμαχο την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και το Υπουργείο Ε.Ν, η πολιτική των οποίων είναι απόλυτα προσανατολισμένη στο δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της εφοπλιστικής κερδοφορίας!

 

Είμαστε απέναντι και κατηγορηματικά αντίθετοι στην αντίληψη που προωθείται από Ναυτεργατικά Σωματεία περί «καλών και κακών» εφοπλιστών ή και στην άλλη που συγκαλύπτει ότι οι διαφορές τους είναι τα επιχειρηματικά ανταγωνιστικά συμφέροντα και η διεκδίκηση, σε μια Ακτοπλοϊκή αγορά (πίτα) που συνεχώς μεγαλώνει, ενώ για τους Ναυτεργάτες διαρκώς μικραίνει!

Στις συνθήκες αυτές οι Ναυτεργάτες πρέπει να οργανώσουν την αντίστασή τους, να θέσουν αποφασιστικά τις δικές τους διεκδικήσεις, να χαράξουν έναν αγωνιστικό δρόμο που θα φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα, τα αιτήματα και τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Related Articles

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στήριξή του στο Palau International Ship Registry 

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη...

YACHTING FINANCE

  Χρηματοδοτήστε την αγορά του σκάφους σας με τα 3 επενδυτικά εργαλεία...

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...