Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Συνάντηση Δ.Σ & Τακτικής Γ.Σ του Ε.Ε.ΣΥ.Μ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Δ.Σ & Τακτικής Γ.Σ του Ε.Ε.ΣΥ.Μ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στην αίθουσα ‘’Ερμής‘’ του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) οι συναντήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Ε.Ε.ΣΥ.Μ με τις τιμητικές συμμετοχές του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, της κας Χριστίνας Αλεξοπούλου, Υφυπουργού Μεταφορών, της κας Νιόβης Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα , και του κ. Γεώργιου Τζαμαλή, Αρμόδιου για την Πράσινη Συμφωνία και το ‘’Fit for 55’’ της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κύρια θέματα συζήτησης, παρουσίαση των ενεργειών Ε.Ε.ΣΥ.Μ 2023 και προγραμματισμός μελλοντικών δράσεων καθώς και παρουσίαση και συζήτηση των σημαντικών προκλήσεων στην αγορά μεταφορών από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Aπό πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.ΣΥ.Μ συμμετείχαν οι κ.κ. Μιχάλης Π. Αδαμαντιάδης, Πρόεδρος, Παρασκευάς Φραντζέσκος, Ά Αντιπρόεδρος Ε.Ε.ΣΥ.Μ και Επιμελητηρίου Λέσβου, Απόστολος Κενανίδης, Β΄ Αντιπρόεδρος Ε.Ε.ΣΥ.Μ και Πρόεδρος ΟΦΑΕ, Νικόλαος Κουλός, Αν. Οικ. Επόπτης Ε.Ε.ΣΥ.Μ και Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Φωκίδας, Μιχάλης Σακέλλης, Μέλος ΔΣ Ε.Ε.ΣΥ.Μ, τ. Πρόεδρος ΣΕΕΝ, Μανόλης Κοτσάκης, Μέλος ΔΣ Ε.Ε.ΣΥ.Μ και Επιμελητηρίου Χανίων, Δημήτριος Λεμονάκης, Μέλος ΔΣ Ε.Ε.ΣΥ.Μ και ΕΒΕΠ, Ταξιάρχης Μαντζάνας, Μέλος ΔΣ Ε.Ε.ΣΥ.Μ και Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Γεώργιος Τσιβρανίδης Μέλος ΔΣ Ε.Ε.ΣΥ.Μ & ΟΦΑΕ και  Δημήτριος Κατσώχης, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος ΔΣ του ΕΕΣΥΜ, Senior Manager PLANET SA. Τη συνάντηση τιμήσαν με τη συμμετοχή τους μεταξύ άλλων και οι κ.κ. Μάκης Χρυσοστόμου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Παύλος Γκραίκης, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Σπύρος Ζαφείρης, εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων & Μέλος  Ε.Ε.ΣΥ.Μ, Δημήτριος Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) και Μέλος ΔΣ (ΕΕΑ), Γιώργος Εμμανουλόπουλος, Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, Μέλος Ε.Ε.ΣΥΜ, Φώτης Φωτεινός, Δημοσιογράφος και Μέλος Ε.Ε.ΣΥ.Μ, και Ιωάννης Σαμολαδάς Επιχειρηματίας, Μέλος Ε.Ε.ΣΥ.Μ. Συμμετείχαν επίσης η κα Έλενα Πρασίνου, Πολιτικός Μηχανικός, Συνεργάτης της κας Υφυπουργού Μεταφορών και ο κ. Ιωάννης Μάτσας και η κα Ροδάνθη Σφακιανάκη, Στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 

Κατά την έναρξη των εργασιών, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ, κος Μιχάλης Π. Αδαμαντιάδης, αφού χαιρέτισε το σώμα, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για τη συμμετοχή όλων, και ιδιαίτερα της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και έδωσε τον λόγο στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα για να χαιρετήσει τη συνάντηση.

 

Ο κ. Υπουργός αφού ευχαρίστησε για την  πρόσκληση αναφέρθηκε στις έννοιες της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (Μετριασμό-Mitigation) και (Προσαρμογή-Adaptation) που μπαίνουν στο λεξιλόγιό μας και στην προτεραιοποίηση εξασφάλισης χρηματοδότησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τόσο για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης, όσο και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης απαιτούνται πόροι. Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στους τέσσερις πυλώνες στους οποίους εδράζεται η πολιτική του Υπουργείου, με στόχο την επιτυχία της Πράσινης Μετάβασης στη Χώρα μας , που είναι: (1) Η βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, (2) Η ηλεκτροκίνηση και υδρογονοκίνηση, (3) Τα φιλικά προς το περιβάλλον Μέσα μαζικής μεταφοράς, και (4) Βιώσιμες και ανθεκτικές υποδομές. Επίσης έκανε αναφορά σε σειρά Υπουργικών Αποφάσεων για την προώθηση Σχεδίων Βιώσιμης Κινητικότητας, την ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων με νέα οχήματα, την δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την ηλεκτροκίνηση, αλλά και την προώθηση περισσότερο ΜΜΜ φιλικών προς το περιβάλλον, όπως το Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη συντήρησης των έργων και στην προτεραιότητα και την ορθολογιστική διαχείριση πόρων για τη νέα γενιά έργων, και απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Υφυπουργός Μεταφορών κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία αφού ευχαρίστησε με τη σειρά της για την πρόσκληση επεσήμανε την χρήσιμη συνεισφορά του Ε.Ε.ΣΥ.Μ στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών και έκανε αναφορά την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου για την πορθμειακή Σύνδεση Βόλου-Αλεξάνδρειας, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει, μίλησε για τις πράσινες μεταφορές και τις προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ενημέρωσε πως το Υπουργείο βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεων ώστε η χώρα μας να γίνει κλιματικά ουδέτερη  έως το 2050 με πρώτο στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Η κα Αλεξοπούλου ανέφερε επίσης πως «Τα επόμενα χρόνια αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τη βελτίωση των μεταφορών» και απευθυνόμενη στο Σώμα της Γενικής Συνέλευσης του Ε.Ε.ΣΥ.Μ υπογράμμισε πως «Θέλουμε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε πρότυπο Πράσινης μετάβασης, αλλά και Ψηφιακής εξωστρέφειας, αξιοποιώντας και την δική σας συμβολή» και απάντησε σε σειρά ερωτήσεις των συμμετεχόντων. To ΔΤ του Υπουργείου, με τις τοποθετήσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και της Υφυπουργού, Χριστίνας Αλεξοπούλου Εδώ.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κα Νιόβη Ρίγκου, η οποία αναφέρθηκε  στη σημασία των μεταφορών για την Εσωτερική Αγορά  οι οποίες  αντιπροσωπεύουν το 5 % του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απασχολούν πάνω από 10 εκ. άτομα ενώ, ταυτόχρονα είναι υπεύθυνες για το 1/4 των εκπομπών CO2. Επίσης έκανε αναφορά στις φιλοδοξίες της Ευρώπης για να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050 την Στρατηγική για την βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και τους σημαντικούς οικονομικούς πόρους που προβλέπονται για την επίτευξη της πράσινης Πολιτικής μεταφορών μέσω του Ταμείου Συνοχής (ΕΣΠΑ,)  του  μηχανισμού  Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, του μηχανισμού ‘Συνδέοντας την Ευρώπη’ και του ερευνητικού προγράμματος ‘Ορίζοντας’   Τον χαιρετισμό ακολούθησε σύνδεση με τις Βρυξέλλες από όπου ο κος Γεώργιος Τζαμαλής, αρμόδιος για την Πράσινη Συμφωνία και το ‘’Fit for 55’’ της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών( DG MOVE) της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε εκτενώς το θέμα της Πράσινης Συμφωνίας και σειράς σχετικών πολιτικών αλλά και θεσμικών πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, και απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Στη συνέχεια ο κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης, Πρόεδρος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ, παρουσίασε τις δράσεις του Συνδέσμου κατά το απερχόμενο έτος, μεταξύ των οποίων, η συνέχιση του θεσμού του ετήσιου Βραβείου Μεταφορών Ε.Ε.ΣΥ.Μ «Δ. Τσαμπούλας», η προώθηση πορθμειακής σύνδεσης Βόλου – Αλεξάνδρειας, το Διεθνές Συνέδριο για τις διαταραχές στις εμπορευματικές μεταφορές και την εφοδιαστική από εξωγενείς παράγοντες κ.α. Παράλληλα, παρουσίασε τον προγραμματισμό δράσεων για το 2024, που περιλαμβάνει δράσεις για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) με στόχο την κατανόηση των προκλήσεων, ενημέρωση, εξέταση επιπτώσεων και συμβολή στην υλοποίηση βέλτιστων λύσεων, την συνέχιση προσπαθειών υλοποίησης της Ακτοπλοϊκής σύνδεσης Βόλου – Αλεξάνδρειας, την συμβολή στην ανάπτυξη των Συνδυασμένων (Πολυτροπικών) Μεταφορών και Εφοδιαστικής και ενός Εθνικού Δικτύου Εμπορευματικών Κέντρων, Σταθμών και  Κόμβων (Logistic Centres), της Ψηφιοποίησης χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών, του Στρατηγικού Δικτύου Νησιωτικών Μεταφορών στο Αιγαίο, των σύγχρονων οδικών εμπορευματικών μεταφορών και των Αστικών εμπορευματικών μεταφορών (City Logistics).

 

Τα μέλη του Ε.Ε.ΣΥ.Μ συζήτησαν γύρω από τις δράσεις που έγιναν μέσα στον χρόνο αλλά και αυτές που προγραμματίζονται για το νέο έτος, τα οποία και ενέκριναν ομόφωνα, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2024 καθώς και τον οικονομικό απολογισμό του 2022, ενώ επίσης καλωσόρισαν την επάνοδο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στη δύναμή των μελών του Ε.Ε.ΣΥ.Μ.

 

Οι εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την ευχή όλων για καλές γιορτές και ένα νέο έτος δημιουργικό, γεμάτο υγεία και επιτυχίες.

Related Articles

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια»

233 εκατ. ευρώ για 58 μεγάλα έργα οδοποιίας από την Περιφέρεια Αττικής...

Απάντηση του ΥΝΑΝΠ σε δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε δηλώσεις του Αρχηγού της...