Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ WISTA Hellas Anniversary Gala and Awards Ceremony 2023
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

WISTA Hellas Anniversary Gala and Awards Ceremony 2023

Δεκάδες μέλη, φίλες και φίλοι, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών και υποστηρικτές ετών γιόρτασαν τα 30ά γενέθλια της WISTA Hellas και έσβησαν τα κεράκια μαζί με τις προέδρους των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων σε μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο 30 Years Anniversary Gala & Award Ceremony που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, στο Divani Apollon Thalasso & Spa.

Συγκίνηση, αναμνήσεις, χαμόγελα, χαρούμενη διάθεση, αγάπη για τη WISTA Hellas, περηφάνια για το Σωματείο που επί 3 δεκαετίες υποστηρίζει τις γυναίκες που συμβάλλουν στην πρόοδο της ναυτιλίας,του εμπορίου και των μεταφορών, και η δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν για πλουραλισμό ιδεών, σεβασμό στη διαφορετικότητα, ίσες ευκαιρίες στην εξέλιξη και στις απολαβές, συμπερίληψη όλων αυτών που έχουν κοινό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη στη ναυτιλία ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της εκδήλωσης.

Οι προηγούμενες πρόεδροι ―Πόπη Γιαννοπούλου, Ελένη Βόγκλη, Χάρις Κιοσέογλου, Βίκυ Ρούσσου, Βέρα Χαλκίδη, Μαρία Χριστίνα Κτιστάκη, Άννα-Μαρία Μονογιούδη, Ρέα Μητροπούλου, και Άντζυ Χάρτμαν― τιμήθηκαν με ένα βίντεο που προβλήθηκε στην έναρξη της βραδιάς και στο οποίο καταγράφηκαν οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες τους στους σημαντικούς σταθμούς της πορείας της WISTA Hellas, και το έργο που επιτεύχθηκε σε συνεργασία με τα εκάστοτε διοικητικά συμβούλια. Ένα επετειακό λεύκωμα 30 χρόνων με την ιστορία του οργανισμού και σχετικό αρχειακό υλικό θα εκδοθεί μετά την εκδήλωση.

Τον σύντομο κύκλο των εισαγωγικών ομιλιών άνοιξε η Ιδρυτική Πρόεδρος Πόπη Γιαννοπούλου λέγοντας ότι από την εμπειρία της στη ναυτιλία γενικότερα αυτά τα 30 χρόνια η βασική αλλαγή που αισθάνεται ότι έχει επιτευχθεί είναι ότι είναι πιο αποδεκτό τώρα να ενσωματώνει η γυναίκα την καθημερινή δουλειά και την καριέρα, στην οικογενειακή ζωή ― κάτι που βοηθάει να ισορροπεί ανάμεσα στο επάγγελμα και την προσωπική μας ζωή. Δήλωσε απερίφραστα ότι με τις παλαιότερες συναδέλφους κατά την κοινή τους πορεία στην WISTA και στη ναυτιλία έκαναν «ωραία ταξίδια», και κάποια είχαν τη μαγεία και τα χρώματα που έχει ο θαλασσινός βυθός, ενώ ευχήθηκε στις νεότερες συναδέλφους, να έχουν πείσμα, υπομονή, να πρωτοπορούν και να αλληλοϋποστηρίζονται για να απολαμβάνουν το «ταξίδι».

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Δρ. Γιώργος Πατέρας, τόνισε ότι οι

γυναίκες ανέκαθεν ήταν μέρος της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας και με δύσκολους ρόλους ― είτε στην πρώτη γραμμή, είτε υποστηρικτικά― και ότι αναμφίβολα δεν θα είχαμε το Greek shipping miracle χωρίς τις γυναίκες. Σήμερα, που οι γυναίκες είναι σε όλα τα services της εμπορικής ναυτιλίας, ο κύριος Πατέρας πιστεύει ότι ο κλάδος μας είναι κερδισμένος από αυτό.

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, λόγω απουσίας του εκτός Ελλάδος, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον ρόλο και τη συνεισφορά της γυναίκας στον τομέα της ναυτιλίας συνδυάζοντας με επιτυχία υψηλή εργατικότητα, ισχυρό πείσμα και αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα. Η γυναίκα δεν είναι κλάσμα ή υποδιαίρεση, αλλά βασικός κρίκος στην

παραγωγική διαδικασία για το σύγχρονο business model της ναυτιλίας, τόνισε ο κύριος Κουτουλάκης, ενώ η δράση της WISTA όλα αυτά τα χρόνια έδειξε ότι η συμπερίληψη αποτελεί έναν πολλαπλασιαστή απόδοσης για τη ναυτιλία.

Εμφανώς συγκινημένη, αλλά και χαρούμενη, η Πρόεδρος της WISTA Hellas και Πρόεδρος της WISTA International πλέον, Έλπη Πετράκη, ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου όλες και όλους τους συμμετέχοντες στην εορταστική εκδήλωση των 30 χρόνων του οργανισμού, όπως τα μέλη και τους φίλους της WISTA, που στηρίζουν τόσα χρόνια αυτόν τον σκοπό για την επίτευξη του οποίου όλοι πρέπει να συμβάλλουμε για να πάμε την κοινωνία μας πιο μπροστά.

Αναφέρθηκε στην ιστορία της WISTA International πενήντα χρόνια πριν, όταν οι γυναίκες της ναυτιλίας ήταν σχεδόν «αόρατες», αλλά και στην ιδέα σύστασης της WISTA Hellas από 21 «σοφές», όπως τις χαρακτήρισε, γυναίκες που ενδυναμώθηκαν για την υλοποίηση της ιδέας τους από τον Νικόλαο Βερνίκο, ο οποίος λόγω ταξιδιού εκτός Ελλάδος δεν κατάφερε να δώσει το περήφανο «παρών» στην επετειακή εκδήλωση. Η WISTA έγινε αποδεκτή, με δυσκολία βεβαίως την πρώτη δεκαετία, αλλά τα επόμενα χρόνια συνέχισε να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση και την τελευταία δεκαετία συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο μαζί με όλους τους άλλους οργανισμούς για τη ναυτιλία. Η κυρία Πετράκη τόνισε ότι η WISTA δεν είναι φεμινιστική οργάνωση, είναι και θα παραμείνει επαγγελματική οργάνωση, και αναδεικνύει τον επαγγελματισμό των μελών της μαζί με τους άντρες-συναδέλφους τους, ενώ κάλεσε όλους τους άντρες, που θέλουν να ενισχύσουν τους σκοπούς του σωματείου, να παραμείνουν κοντά της, όπως έκαναν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και δήλωσε πολύ ευχαριστημένη γι’ αυτό καθώς δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλα τα κράτη-μέλη της WISTA διεθνώς. Η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος της WISTA International, η δεύτερη σε δυναμικό μελών, με τρεις Ελληνίδες μέχρι σήμερα στην ηγεσία του οργανισμού. Η πρόεδρος της WISTA Hellas, που διατελεί και πρόεδρος της WISTA international, θεωρεί ό,τι πλέον o διεθνής αυτός οργανισμός, μέσα από τις επαφές, την αναγνωρισιμότητα, το consultative status στον ΙΜΟ και στον UNCTAD, έχει την ευκαιρία να

ενισχύσει τη φωνή του στα κέντρα αποφάσεων ανά την υφήλιο.

Στη συνέχεια η κυρία Πετράκη κάλεσε στη σκηνή τις προηγούμενες προέδρους και έσβησαν μαζί

τα κεράκια γενεθλίων των 30 χρόνων, ανοίγοντας συγχρόνως την «πόρτα» της επόμενης

δεκαετίας της WISTA Hellas με νέους στόχους και ανανεωμένη δέσμευση για συμβολή στον

κοινό σκοπό της βιώσιμης ανάπτυξης της ναυτιλίας.

Από το 2021 που η WISTA Hellas έχει θεσπίσει τα βραβεία Leadership και Λιμενικού ΣώματοςΕλληνικής Ακτοφυλακής, οι επιδόσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ετήσιου gala

του σωματείου. Το Βραβείο Ηγεσίας έχει ως στόχο την επιβράβευση της αριστείας στην Ηγεσία

και απονέμεται σε ηγέτες ή ηγέτιδες που διακρίνονται στην επαγγελματική τους πορεία για την

υποστήριξη και την προώθηση της διαφορετικότητας και της συμμετοχικότητας στο εργασιακό

τους περιβάλλον. Το Βραβείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής απονέμεται σε

αξιωματικούς του του Σώματος που έχουν επιδείξει εξαίρετο έργο κατά τη διάρκεια της

εκτέλεσης των καθηκόντων τους και κυρίως στις δύσκολες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

στη θάλασσα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής, ενώ ο

Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ απονέμει τις διακρίσεις.

Για το επετειακό έτος των 30 χρόνων της WISTA Hellas, τα Βραβεία Λιμενικού ΣώματοςΕλληνικής Ακτοφυλακής απονεμήθηκαν στην Πλωτάρχη ΛΣ Βασιλική Χριστοφοράκη,

Λιμενάρχη Νεάπολης Βοιών Λακωνίας, και στην Υποπλοίαρχο ΛΣ Νίκη Γιαννακοπούλου,

Διοικήτρια Β’ Λιμενικού Τμήματος Κυθήρων. Τα βραβεία επέδωσε ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ,

Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του συγχάρηκε τις

βραβευθείσες για την εξαιρετική ανταπόκρισή τους σε ρόλους σύνθετους και πολυδιάστατους

με εξαιρετικά επιτυχημένο αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ηγετικές ικανότητες, το

κύρος και τη συνολική προσφορά της διαρκώς ενισχυόμενης γυναικείας παρουσίας σε

επαγγελματικούς χώρους που θεωρούνταν ανδροκρατούμενοι, όπως αυτοί του Λιμενικού

Σώματος, αλλά και της ναυτιλίας. Τέλος, ανέφερε με υπερηφάνεια ότι το 1/3 το στελεχών του

Λιμενικού Σώματος είναι γυναίκες, ενώ αυτό το ποσοστό βαίνει ολοένα αυξανόμενο.

 

Related Articles

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...

CARELL SA: What is the process of the emergency ship repairs at sea?

FAQ Friday: In urgent repair scenarios, our swift action minimizes downtime and...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Εκ νέου πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι

Ανακοίνωση Τύπου της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι Αξιότιμες Κυρίες και αξιότιμοι...