Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home AGENDA ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ¨ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ¨
AGENDAΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ¨ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ¨

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
“ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ”.

Ομηρικά πλοία, δεινοί πλόες και Ναυτική Αρχαιολογία”

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 π.μ. θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου ομιλία και παρουσίαση του βιβλίου “ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ”. Ομηρικά πλοία, δεινοί πλόες και Ναυτική Αρχαιολογία» της Δήμητρας Καμαρινού, Διδάκτορος Πανεπιστημίου Πατρών, αρχαιολόγου, βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών.
Θα προλογίσει ο κ. Χάρης Τζάλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, υπεύθυνος των ενάλιων ερευνών στην Αλεξάνδρεια.
Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση αντιγράφων εργαλείων μυκηναϊκής ναυπηγικής τέχνης από την Δρα Έλενα Μαραγκουδάκη, αρχαιολόγο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερα για την έκδοση

Η έκδοση είναι μοναδική για την ελληνική βιβλιογραφία και καλύπτει ένα μεγάλο κενό στις γνώσεις μας για την αρχαία ελληνική ναυπηγική και ναυτική παράδοση από τη Μυκηναϊκή Εποχή και τους Ομηρικούς χρόνους. Η πρωτοτυπία του έργου, και σε σχέση με τη διεθνή βιβλιογραφία, έγκειται στο ότι με αφετηρία τη ναυπηγική ανάγνωση της «σχεδίας» του Οδυσσέα , αντιπαραβάλλονται οι αναφορές στα ομηρικά έπη σε πλοία και θαλασσινά ταξίδια με τις αρχαιολογικές πηγές: σκαριφήματα πλοίων σε αγγεία Μυκηναϊκής και Γεωμετρικής Εποχής, εικονογραφικά παράλληλα σκαφών όλων των ναυτικών πολιτισμών της ΝΑ Μεσογείου, ναυαγισμένα σκαριά σε όλη την έκταση της Μεσογείου σε διάστημα χιλίων χρόνων (14ο – 5ο αι. π.Χ.). Δυσεπίλυτα ερωτήματα, όπως ο ρόλος του υψηλού ακρόπλωρου και οι δυνατότητες όρτσα πλεύσης και πλοήγησης των σκαφών, απαντώνται μέσα από τεχνικές μελέτες και πειράματα. Χάρτες, σχέδια, φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις, φωτογραφίες υποβρύχιων ανασκαφών και μουσειακών αντικειμένων εμπλουτίζουν τη σύνθεση της εικόνας των πλοίων και της ζωής στα διαμεσογειακά ταξίδια.Η ενδελεχής ναυπηγική ανάγνωση και ερμηνεία της κατασκευής της «σχεδίας» του Οδυσσέα αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται για κατασκευή σχεδίας, αλλά ότι είναι ένας ακριβόλογος οδηγός για τις φάσεις ναυπήγησης ιστιοφόρου πλοίου της εποχής και μάλιστα με εξελιγμένη τεχνική σύνδεσης των σανίδων του κύτους του.
Προκειμένου να μυήσει τον αναγνώστη σε ένα σχετικά άγνωστό στο ευρύ κοινό θέμα, η συγγραφέας ανασυνθέτει το αντικείμενό της σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι αυτό του πυρήνα της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών (2006) επιστημονικής έρευνάς της, ο οποίος παρουσιάζεται με εύληπτο και κατανοητό για το ευρύ κοινό τρόπο. Το δεύτερο επίπεδο, οι «Σταθμοί» της έρευνας, αφηγείται τις αναζητήσεις της «Διεπιστημονικής ΟμάδαςΝαυτικής Αρχαιολογίας του Ξυλοκάστρου», που είχε την τύχη να εκπονεί τη μελέτη για την κατασκευή μιας μυκηναϊκής εικοσόρου την εποχή που η Ναυτική Αρχαιολογία έθετε τα θεμέλιά της. Στο τρίτο επίπεδο, στις «Αντιστροφές» στο τέλος κάθε κεφαλαίου, η συγγραφέας, αναπλάθοντας το απτό υλικό των υποβρύχιων ανασκαφών, διηγείται τις περιπέτειες μιας Μυκηναίας σε μία ριψοκίνδυνη ναυτική αποστολή στις φημισμένες τότε πολιτείες της ΝΑ Μεσογείου.
Το βιβλίο, καρπός υπερδεκαετούς έρευνας, ανοίγει, στην ουσία, μια θύρα ερμηνείας των μακραίωνων δράσεων του ελληνικού πολιτισμού, ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, μέσα από την οποία αναδεικνύεται εναργέστερα ο χαρακτήρας του: καταδεικνύει ότι δεν τον χαρακτηρίζει μόνο το άγγιγμα της θάλασσας, αλλά ότι σημαντικές επιλογές και εκφράσεις του διαμορφώθηκαν μέσα από τη ναυτική διάστασή του.

Βιογραφικό συγγραφέως
Η Δρ Δήμητρα Καμαρινού σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Würzburg και Bochum της Γερμανίας. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα (post-doc) στη Βρετανική Σχολή Αθηνών υπό τον David Blackman, Oxford University. Υπήρξε στέλεχος της «Διεπιστημονικής Ομάδας Ναυτικής Αρχαιολογίας Ξυλοκάστρου» διερευνώντας και παρουσιάζοντας σε Διεθνή Συνέδρια τη ναυτική διάσταση των ομηρικών επών και του μυκηναϊκού πολιτισμού. Για το έργο της αυτό, που αποτελεί τον πυρήνα του βιβλίου «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ» τιμήθηκε το 2006 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην Αρχαιολογία. Έχει αξιόλογο συγγραφικό έργο και το 2011 τιμήθηκε με βραβείο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η ιστορία μιας κλοπής ή η κλοπή της Ιστορίας». Τα ενδιαφέροντα της έχουν επεκταθεί αφενός στη νεότερη Ελληνική Ιστορία με έμφαση σε αυτή των γυναικών και αφετέρου στη βιωματική μύηση στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τις ρίζες της αρχαίας θεραπευτικής. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ. Ομηρικά πλοία, δεινοί πλόες και Ναυτική Αρχαιολογία». «Πλόες και πολιτισμοί της Οδύσσειας», «Η σχεδία του Οδυσσέα», «Γυμνές αλήθειες γυναικών. Η αθέατη ιστορία», «Καρέ Ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923», «Η μέθοδος Project στην πράξη», «Βιωματική μάθηση στο σχολείο», «Διδακτική της Ιστορίας», «Ορεινή Κορινθία» και των θεατρικών έργων «Έχεις θέση»-«Γι’ αυτά πολεμήσατε, στρατηγέ Μακρυγιάννη;» και «Χλωμό τριαντάφυλλο». Με σεναριακά κείμενα και αφήγηση έχει συμμετάσχει στα επετειακά ντοκιμαντέρ «Μήτρα Γη» και «Υδάτινος ορίζοντας» της ΕΤ1.

 

Related Articles

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ: ΝΕΟ επεισόδιο Spase Series: Επιστροφή στην Σελήνη

Το νέο επεισόδιο Space Series μόλις “προσγειώθηκε” και είναι αφιερωμένο στην επιστροφή...

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...