Τετάρτη , 1 Μάιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Σήμερα γιορτάζουμε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που -με την πολύτιμη υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας- οδήγησε στην απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και την ίδρυση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους το 1830.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837- 1907) με τίτλο «Πυρπόληση τουρκικού δικρότου στην Ερεσό» (1882), ο οποίος βρίσκεται στη συλλογή του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος.

Η ανατίναξη του τουρκικού δικρότου με τα 84 πυροβόλα ήταν ο πρώτος πυρπολισμός της Επαναστάσεως του ’21 και πραγματοποιήθηκε την 27η Μαΐου του 1821 από τον Ψαριανό Δημήτριο Παπανικολή.

Οι Έλληνες είχαν ανεπιτυχώς προσπαθήσει να πλήξουν το δίκροτο με τα ελαφρά τους κανόνια. Τα μεσάνυχτα της 25ης Μαΐου εξαπολύθηκε το πρώτο πυρπολικό εναντίον του, χωρίς επιτυχία. Τελικά αποφασίζεται κατά το πρωινό της 27ης να σταλούν ταυτόχρονα τα δύο εναπομείναντα πυρπολικά, ενώ παράλληλα ο ελληνικός στόλος θα κανονιοβολούσε συνεχώς ώστε με τον καπνό να καλύψει τους επιτιθέμενους. Το όλο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία από το πυρπολικό του Παπανικολή που είχε για τιμονιέρη του τον Ιωάννη Θεοφιλόπουλο.

Η θέα του τουρκικού δικρότου που τυλίχθηκε στις φλόγες και ο εκκωφαντικός θόρυβος των εκρήξεων τρομοκράτησαν τους Τούρκους και αναπτέρωσαν το ηθικό των Ελλήνων. Από τότε και στο εξής γενικεύτηκε η χρήση του πυρπολικού, το οποίο έγινε το κύριο όπλο του ναυτικού Αγώνα.

ℹ️ Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, εκθέματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος που φιλοξενούνται σε διάφορα Μουσεία της χώρας, με σκοπό την προαγωγή της ναυτικής μας παράδοσης, που συντελεί στη διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας.

👉🏼 Μάθετε περισσότερα για το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος: https://bit.ly/43sFo94

#HellenicChamberofShipping #MaritimeHellas #GreekShipping #GreekIndependenceDay #HellenicMaritimeMuseum

Related Articles

Κώστας Λυμπουσάκης: Εκφράζουμε την πλειοψηφία των εταιρειών των ρυμουλκών και των ναυαγοσωστικών

Του Σάββα  Αθανασίου Διχασμένες είναι οι εταιρείες που διαχειρίζονται ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά,...

Περιθώριο τουλάχιστον 2 ετών ζητούν οι πλοιοκτήτες των υπό ελληνική σημαία ρυμουλκών πλοίων

Παράταση προσαρμογής στα νέα δεδομένα Σειρά προβλημάτων στις διατάξεις του Κανονισμού περί...

Black Rope and Green Award Foundation partner to enhance safe and sustainable mooring

We are glad to become the newest Incentive Provider of Green Award Foundation‘s Network....

Euronav: Q1 2024 Earnings Conference Call

On Wednesday 8 May, Euronav will announce its Q1 2024 earnings in...