Η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία είναι ο διεπιστημονικός τομέας που στοχεύει στην προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων στο εργασιακό τους περιβάλλον, μέσω της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, της μείωσης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών και της καλλιέργειας και προαγωγής νοοτροπίας πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων. Σήμερα, λοιπόν, τίθεται το θέμα της καλλιέργειας και προαγωγής νοοτροπίας πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων ως στοιχείου που θα εδράσουν οι όποιες δράσεις, οι όποιες ενέργειες για να επιτευχθεί το ζητούμενο. Ασφαλείς χώροι εργασίας και αλώβητη ψυχική υγεία των εργαζόμενων. Σε εργοδότες και εργαζόμενους ισχύει το «προστατεύομαι και προστατεύω».
Μέχρι σήμερα, στις επί μέρους πολιτικές το θέμα της καλλιέργειας – κουλτούρας, επι το ελληνικότερον, δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε όλους εκείνους που εμπλέκονται στην διαμόρφωση πολιτικών εστιασμένων στο εν λόγω θέμα. Η αντίληψη ότι γνωρίζουμε τί πρέπει να γίνει ή ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα πρόληψης, για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους, μπορεί να αποδειχθεί εσφαλμένη αν δεν συνυπολογιστεί ο σημαντικότερος παράγοντας, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο. Η καλλιέργεια, λοιπόν, της κουλτούρας προτάσσεται ως στοιχείο για την υγεία μιας επιχείρησης. Και δεν θα αναφερθώ στο πώς αντιδρά ο καθένας από εμάς όταν είναι φορτισμένος ψυχολογικά… ούτε και στο πώς εφαρμόζει τα όποια μέτρα κάτω από το καθεστώς πίεσης που ασκεί το όποιο γεγονός την δεδομένη στιγμή. Μόνο στην ΕΕ καταγράφονται 2,5 εκατ. ατυχήματα που προκάλεσαν απουσία τουλάχιστον 4 ημερών από την εργασία και 3.515 θανατηφόρα ατυχήματα, σε ετήσια βάση.
Σχέδια κινδύνου υπήρχαν και θα υπάρχουν, αλλά ο παράγοντας άνθρωπος είναι ο καταλύτης μεταξύ της καταστροφής και της ευτυχίας. Και χρησιμοποιώ τη λέξη ευτυχία, γιατί ένας εργαζόμενος που γνωρίζει ότι η επιχείρησή του τον προστατεύει, ένας εργαζόμενος που γνωρίζει ότι η επιχείρησή του τον αντιμετωπίζει σαν άνθρωπο που αξιοποιεί το γνωσιακό του επίπεδο και αναγνωρίζει την ψυχική φόρτιση, είναι ένας ευτυχής εργαζόμενος. Γιατί ο ένας ευτυχής εργαζόμενος είναι η μονάδα στους πολλούς ή λίγους, δεν έχει σημασία, που κινούνται και δρουν μέσα σε μία επιχείρηση. Και δεν θα αναλύσω το θέμα της παραγωγικότητας και τις παραμέτρους που την διαμορφώνουν, καθώς είναι εύκολα κατανοητό. Εύχομαι η διοργάνωση αυτή να αποτελέσει την αφορμή για μια ανοικτή συζήτηση για την καλλιέργεια, την κουλτούρα που απαιτείται να έχει σήμερα εργοδότης και εργαζόμενος. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του.
Καλό Σαββατοκύριακο,
Βασίλης Κορκίδης
Πρόεδρος Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά