Κυριακή , 21 Ιούλιος 2024
Home AGENDA ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Εγκαίνια της έκθεσης Κ.Βολανάκη
AGENDAΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Εγκαίνια της έκθεσης Κ.Βολανάκη

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ

Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος έχει την τιμή και τη χαρά να διοργανώνει την έκθεση με τίτλο  «Κωνσταντίνος Βολανάκης – Ο ζωγράφος της θάλασσας επιστρέφει στον Πειραιά».

Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη σημαντική αναφορά στο έργο του μεγάλου Έλληνα θαλασσογράφου. Θα παρουσιαστούν 52 πίνακες της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου. Επίσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει σημαντικές ιστορικές συνθέσεις, όπως «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας, 1882», από τη συλλογή του Αρχηγείου Ναυτικού, «Η έξοδος του Άρεως, 1894» και «Η άφιξη της πριγκίπισσας Σοφίας στο Φάληρο 1889-1890» από τη συλλογή Ευάγγελου και Κατίγκως Αγγελάκου, καθώς και το εμβληματικό έργο «Το λιμάνι του Πειραιά από τη βασιλική προβλήτα, 1886», από τη συλλογή του Δήμου Πειραιά. Ο κύκλος των εικαστικών ιστορικών αφηγήσεων συμπληρώνεται με τις δυο μεγαλειώδεις ελαιογραφίες του Κωσταντίνου Βολανάκη της μόνιμης συλλογής του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, οι οποίες απεικονίζουν πολεμικά ναυτικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821: “Η Πυρπόληση του τούρκικου δίκροτου στην Ερεσό” και “H Ναυμαχία του Ναβαρίνου”.

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος οργανώνει την έκθεση με στόχο να προβάλει τη ναυτική πλευρά του ελληνικού πολιτισμού, μέσω της τέχνης. Παράλληλα το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειάς του, την υποστηρίζει δυναμικά επιθυμώντας να προβάλλει το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη στο ευρύτερο κοινό.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι της 29 Ιουνίου και κατά τη διάρκειά της θα οργανωθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά. Παράλληλα, μέσα στην έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στην διαδικτυακή αίθουσα τέχνη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη   digitalgallery.laskaridisfoundation.org η οποία περιλαμβάνει εικόνες των ζωγραφικών έργων σε υψηλή ανάλυση, σχολιασμό από ιστορικό τέχνης, και βιβλιογραφία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα ακουστικής περιήγησης για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Η ψηφιακή εφαρμογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι απόρροια επιχορηγούμενου προγράμματος και αποτελεί παράδειγμα συμπεριληπτικής ιστοσελίδας, καθώς είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε το περιεχόμενο της να είναι προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες κοινού, χωρίς αποκλεισμούς.

Με προσήλωση στις ιδρυτικές του αξίες, αλλά ατενίζοντας τον 21ο αιώνα, στόχος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι να δημιουργήσει μέσω των ψηφιακών εφαρμογών τέχνης μια πύλη διάχυσης και διεύρυνσης της γνώσης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη εικαστική σύμβουλος Μαρία Μιγάδη. Όπως αναφέρει στο κείμενο της:

«Σαν να ήταν η μόνη του αγάπη, ο Κωσταντίνος Βολανάκης έστρεψε το επίκεντρο της δημιουργικής του διαδρομής(1856-1907) στην απεικόνιση της θάλασσας. Αμέτρητες δημοσιεύσεις και επιστημονικές αναλύσεις έχουν τιμήσει το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη τις τελευταίες δεκαετίες. Μπορεί να έφυγε από τη ζωή μη ιδιαίτερα αναγνωρισμένος, όπως πολλές μεγαλοφυΐες της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης, αλλά η υστεροφημία του ευλογήθηκε να είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγαλειώδης. Σεβάσμιοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έχουν αναλύσει εκτενώς και επευφημήσει τεκμηριωμένα τη ζωγραφική του μύθου της ελληνικής θαλασσογραφίας.

Ιδιαιτέρα από τη νέα χιλιετηρίδα και μετά, έχουν πραγματοποιηθεί εκθέσεις σταθμοί για τον καλλιτέχνη όπως εκείνη που οργάνωσε το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά το 2009 με τίτλο «Κωνσταντίνος Βολανάκης, 1837-1907, O ποιητής της θάλασσας» με την επιμέλεια της Μαριλένας Κασσιμάτη, η έκθεση που οργάνωσε το 2018 το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη με την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά και τίτλο «Κωσταντίνος Βολανάκης, O πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας» καθώς και η πιο πρόσφατη έκθεση που διοργανώθηκε το 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων με επιμελητή τον Θοδωρή Κουτσογιάννη και τίτλο «Κωνσταντίνος Βολανάκης, Nόστος της θάλασσας». Όλες αυτές οι εκθέσεις, όπως και η παρούσα, συνοδεύονταν από εξαιρετικούς καταλόγους με αναλύσεις για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα θαλασσογράφου και αποτέλεσαν γερά θεμέλια για την έκθεση που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στον Πειραιά.

Μέσα από αυτή την προσθήκη στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας διαρκώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να βιώσουν την συγκίνηση που προκαλούν τα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη. Συγκίνηση που έχει σταθερό βαρομετρικό από τα πρώτα έργα του Μονάχου έως τα τελευταία έργα του Πειραιά. Γιατί μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα θέματα, την παλέτα έως και την υπογραφή του Κωνσταντίνου Βολανάκη αλλά η δωρική ομορφιά της ζωγραφικής του δίχως «αιχμές πάθους και ακραία ένταση» όπως παρατηρεί ο Μανώλης Βλάχος, διακατέχει τα έργα του από άκρη σε άκρη. Ο Βολανάκης επαναλαμβάνει αλλά και μεταπλάθει διαρκώς τα αγαπημένα του θέματα. Τα ιστορικά αφηγήματα, τα ωραία λιμάνια, οι γαλήνιες ακτές, τα άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ταραχώδη ύδατα καθώς και τα ατμοσφαιρικά νυχτερινά τοπία υφαίνουν κατά κύριο λόγο τον ιστό της εικονογραφίας που καθιέρωσε τον Βολανάκη ως πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας.»

Διάρκεια Έκθεσης:

Από 25 Απριλίου έως 29 Ιουνίου 2024

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη- Σάββατο: 09:00 – 14:00

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος στο τηλ. 2104516264

και email: hellenicmaritimemuseum@gmail.com

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα Ζέας

Πειραιάς

 

Related Articles

YES FORUM:  Γνώρισε την VShips! V.Group

Γνώρισε την VShips! V.Group 👉🏾 Σήμερα παρουσιάζουμε την ιστορία της VShips, πρωτοπόρο...

14th Annual Capital Link: Operational Excellence in Shipping Forum

Tuesday, September 24, 2024 – The 14th Annual Operational Capital Link Excellence...

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΣΙΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ- Έναρξη εγγραφών στα Σεμινάρια

ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΣΙΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στον Πειραιά

Λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης οδοστρώματος, από ώρα 22:00΄ της 20-7-2024 έως την ώρα...