Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024
Home SLIDER Β.ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει «καθαρό μηδέν» χωρίς τη συμμετοχή των επιχειρήσεων
SLIDERΠΕΙΡΑΙΑΣ

Β.ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει «καθαρό μηδέν» χωρίς τη συμμετοχή των επιχειρήσεων

Χαιρετισμός προέδρου Ε.Β.Ε.Π. Βασίλη Κορκίδη στη Γ.Σ. του Σ.Β.Α.Π.

Η επιθυμητή κατάσταση του «καθαρού μηδέν» είναι για τον πλανήτη μας εκείνη στην οποία τα αέρια του θερμοκηπίου που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα ισοδυναμούν με την απομάκρυνσή τους από αυτήν. Εάν βεβαίως δεν υπάρχει βιώσιμος πλανήτης, δεν μπορεί να υπάρξει καμία κοινωνία, καμία οικονομία και φυσικά επιχειρηματική δραστηριότητα και εργασία. Αντίστοιχα η βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται εγγενώς από την παραγωγή καθαρής ενέργειας και από τους φυσικούς πόρους του πλανήτη.

Οι επιχειρήσεις είναι το κλειδί για μια οικονομικά βιώσιμη και δίκαιη μετάβαση, παρέχοντας ποιοτική απασχόληση, αγαθά και υπηρεσίες στους πολίτες. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να παραμείνουμε όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς συνεπείς σε ένα διαρκή και ανοικτό διάλογο, να διαμορφώσουμε μια εικόνα επενδυτικής βεβαιότητας και να διασφαλίσουμε εξατομικευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων μας.

Οι κάθε μεγέθους επιχειρήσεις διαδραματίζουν σημαντικό  ρόλο σε όλα τα οικονομικά οικοσυστήματα και στις αλυσίδες εφοδιασμού, τόσο ως πάροχοι υπηρεσιών, όσο και ως πελάτες. Μεμονωμένα, οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις  έχουν σχετικά μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ωστόσο, ως ομάδα, συμβάλλουν σημαντικά στις συνολικές εκπομπές λόγω του μεγάλου αριθμού τους. Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει «καθαρό μηδέν» χωρίς τη συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν πληγεί σοβαρά από την ανεπαρκή ή ακριβή προσφορά ενέργειας και πρώτων υλών και έχουν βιώσει τις επιπτώσεις της εξάρτησης των κρατών μελών της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα στους λογαριασμούς ενέργειας. Επιπλέον, η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της πολυάριθμης νέας νομοθεσίας για το κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλονκαι οι υπερβολικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων δημιουργούν περιττά εμπόδια για τις ΜμΕ για να πράξουν τις επιχειρήσεις τους. Είναι η ώρα που τώρα πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία κατά τρόπο κατάλληλο για τις επιχειρήσεις και θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή προς το «net zero» και την απαλλαγή μας από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει τη δημιουργία επτά κατάλληλων συνθηκών για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα.

  • Ασφάλεια επενδύσεων μέσω ισχυρών και εφικτών ενδιάμεσων στόχων για το 2040,
  • Εξορθολογισμός υπερβολικών απαιτήσεων υποβολής γραφειοκρατικών εκθέσεων,
  • Δίκαιη, καλά ολοκληρωμένη και ανθεκτική ενεργειακή αγορά που θα είναι απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό, ενώ παράλληλα θα επεκτείνει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας,
  • Στοχευμένη και αποτελεσματική υποστήριξη των επιχειρήσεων στην ενεργειακή μετάβαση και την κυκλικότητα της παραγωγής,
  • Ενίσχυση της καινοτομίας, καθώς και των απλών και εύκολα προσβάσιμων μέσων χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων,
  • Συνεργασία  για τους κλιματικούς κινδύνους, και ενός σωστού πλαισίου για την ασφαλισιμότητα και των μέτρων προσαρμογής για την παραγωγικότητα,
  • Διασφάλιση  πρόσβασης σε προσιτά ανακυκλωμένα υλικά.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι επιχειρηματικές οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα είναι σε θέση να συνεργαστούν με τους φορείς λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη μέτρων πολιτικής για την Πράσινη Συμφωνία που θα λειτουργούν για όλες τις επιχειρήσεις. Όλοι μαζί συνιστούμε ένα ευρέως αποδεκτό σύνολο εργαλείων και δεικτών για τη μέτρηση της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας. Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή τις επόμενες 3 δεκαετίες εκτιμώνται πως θα μπορούσαν να φτάσουν τα 24 τρις δολάρια που θα «διαρρεύσουν» εκτός της εφοδιαστικής αλυσίδας σε πολλούς κλάδους. Η ΤτΕ εκτιμά το κόστος της κλιματικής κρίσης για την ελληνική οικονομία στα 2,2 δις ευρώ ετησίως.

Μόνο μια συλλογική προσπάθεια θα διασφαλίσει ότι θα φτάσουμε σε μια πραγματικά πράσινη και δίκαιη μετάβαση. Μαζί, μπορούμε να φωνάξουμε δυνατά ώστε να κάνουμε την Πράσινη Συμφωνία να λειτουργήσει για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Με την ευκαιρία των Ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε εντονότερα τα εγχώρια αιτήματά μας, ενώ αξιοποιώντας την ψήφο μας και με επιχειρηματικά κριτήρια μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο ΣΒΑΠ είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς.

 

Βασίλης Κορκίδης

Πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ

15/5/24

Related Articles

ΕΒΕΠ «Τελετή Απονομής των Greek Top Women Awards 2024»

Η φετινή εκδήλωση της απονομής των Greek Top Women awards μας έδωσε...

Βασίλης Κορκίδης«Η κυβέρνηση μπορεί να τρέξει γρηγορότερα και να πετύχει περισσότερα»

Δήλωση προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη για τον ανασχηματισμό «Η κυβέρνηση...

VANOS: Important Announcement!

We want to inform you about the IMO Publishing Group’s new platform...

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ-Γεύμα εργασίας: “Εξακολουθούν να αποτελούν τα Βαλκάνια την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης?”

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας...