Τετάρτη , 24 Ιούλιος 2024
Home AGENDA 4th Electric & Micro Mobility Forum
AGENDA

4th Electric & Micro Mobility Forum

 

Guess Watt!

7 Ιουνίου 2024

Σεράφειο Δήμου Αθηναίων

Δωρεάν Εγγραφή

Αυτονομία EVs – Δίκτυο φόρτισης: Το Σημείο Ισορροπίας

 

Το περιβόητο “range anxiety” είναι μια φράση που σταδιακά φεύγει από το καθημερινό λεξιλόγιο της ηλεκτροκίνησης αλλά ο λόγος δεν είναι η βελτίωση του παράγοντα “range”. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των μπαταριών είναι σημαντικές και γρήγορες, χάρη και στις τεράστιες επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως. Ωστόσο, η τεχνολογία έχει ένα μέγιστο ρυθμό προόδου και οι θηριώδεις μπαταρίες δεν είναι η λύση. Η ταχεία φόρτιση και η πυκνότητα του δικτύου φόρτισης είναι ο καθοριστικός παράγοντας, χάρη στον οποίο η χρήση ενός EV γίνεται διαρκώς ευκολότερη, εντός και εκτός πόλης.

 

Είμαστε, όμως, στο επιθυμητό επίπεδο; Όχι ακόμα, είναι η σύντομη απάντηση. Το δίκτυο φόρτισης EVs στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ταχύτητα και η πρόσφατη, μεγάλη «έξοδος» των εορτών απέδειξε ότι ο υπάρχον στόλος μπορεί να εξυπηρετηθεί, ακόμα και με αρκετά EVs στους αυτοκινητόδρομους, ταυτόχρονα. «Κλειδί» αποτελούν οι DC ταχυφορτιστές αλλά και τα οχήματα που υποστηρίζουν φόρτισης με ισχύ τουλάχιστον 100 KW, όπως και η εξοικείωση των οδηγών/κατόχων που μπορούν πλέον να κάνουν ευκολότερα τον προγραμματισμό των διαδρομών τους, με ασφαλές περιθώριο.

 

Επιπλέον, η ύπαρξη αρκετών «plugs» σε σημεία ενδιαφέροντος όπως εμπορικά κέντρα, super markets, χώρους στάθμευσης κ.λπ. βοηθά ιδιαίτερα την ηλεκτροκίνηση εντός αστικών κέντρων, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες.

Ωστόσο, με τον στόλο να μεγαλώνει διαρκώς, οι ανάγκες αυξάνονται. Αρκετές περιοχές του ελληνικού οδικού δικτύου παραμένουν «σκοτεινές» στον χάρτη φόρτισης, ακόμα και πάνω σε νευραλγικούς οδικούς άξονες, όπως στην Αν.Μακεδονία και Θράκη. Η φόρτιση στις γειτονιές και για όσους δεν έχουν οικιακό χώρο στάθμευσης και παροχή, παραμένει ένα «αγκάθι». Το downtime φορτιστών και οι δυσλειτουργίες σε επίπεδο software μειώνονται, αλλά παραμένουν υπαρκτά προβλήματα. Επιπλέον, η πρόσφατη οδηγία για περιορισμό του επιπέδου φόρτισης των EVs στα επιβατηγά πλοία, κάνει πιο δύσκολη την «εξίσωση» σε μια προβληματική χρονική συγκυρία, λίγο πριν το peak της τουριστικής σεζόν.

Επικοινωνία

Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν μονάχα μερικά από τα όσα θα θίξουμε στο πλαίσιο του 4ου Electric + Micro Mobility Forum, την 7η Ιουνίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Μπορείτε να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε σε αυτό το διάλογο, πραγματοποιώντας την εγγραφή σας εδώ.

Related Articles

ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ: Προκήρυξη φωτογραφικού διαγωνισμού: «Θάλασσα. Από το Αιγαίο στο Ιόνιο»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκηρύσσει φωτογραφικό διαγωνισμό στο πλαίσιο της δράσης «Η...

YES FORUM: Γνώρισε την Apollonia Lines!

Γνώρισε την Apollonia Lines! George Alexandratos  Σήμερα παρουσιάζουμε την ιστορία της Apollonia...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: 10η μέρα ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΚΕΨΗΣ – ΤΕΧΝΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ! ΠΑΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ; 10η μέρα ΦΕΣΤΙΒΑΛ...

Πολυχώρος Λιπασμάτων Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας-STAND UP COMEDY SPECIAL

STAND UP COMEDY SPECIAL Την Τετάρτη 31 Ιουλίου στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ...