Παρασκευή , 19 Ιούλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Αναβίωση του Κλήδονα από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά “Η ΟΜΟΝΟΙΑ”
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Αναβίωση του Κλήδονα από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά “Η ΟΜΟΝΟΙΑ”

Στον Κλήδονα γλεντοκοπούν κι έλα στο πανηγύρι!
Μια ζεστή εκδήλωση, που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις γιορτές του Κλήδονα, που έκαναν οι παππούδες μας τα παλιά χρόνια, διοργάνωσε και πραγματοποίησε η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», το τελευταίο βράδυ του Ιούνη, στην φιλόξενη και οικεία πια για τους Κρητικούς, πλατεία Πηγάδας.
Μια βραδιά που γέμισε θύμισες και νοσταλγία τους παλαιότερους και δημιούργησε «γλυκές» αναμνήσεις για τους νέους.
Κι όπως τότε στα γλέντια λάμβανε μέρος όλο το χωριό, έτσι και η μεγάλη «οικογένεια» της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» αναβίωσε τον Κλήδονα, με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.
Μετά το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων, από την Αντιπρόεδρο του σωματείου κα Α.-Μ. Ντουντουνάκη και την περιγραφή του εθίμου, οι «πρωτογόνατες» Μαρίες ξεκίνησαν να φέρουν το «αμίλητο» νερό», με τους ντελικανήδες να τις ακολουθούν με γέλια και πειράγματα, με σκοπό να τις κάνουν να σπάσουν τη σιωπή τους. Αυτές όμως προσηλωμένες καθώς ήταν στο στόχο τους, γέμισαν τα κιούπια τους από το αυτοσχέδιο πηγάδι κι ύστερα κάλεσαν τον κόσμο, να ρίξει μέσα τα «ριζικάρια» του. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, σκέπασαν τα δοχεία με κόκκινο πανί, το οποίο συμβολίζει την αγάπη και τον φλογερό νεανικό έρωτα και πάνω του τοποθέτησαν ένα κλειδί.
Όσο ο Κλήδονας παρέμεινε κάτω από τον έναστρο ουρανό, έγινε αναφορά στις φωτιές του Αη Γιαννιού, τις οποίες ανάβουν οι κάτοικοι στα σοκάκια και τις πλατείες των χωριών, καίγοντας τα μαγιάτικα στεφάνια. Ανταγωνίζονται μάλιστα για το ποιος θα ανάψει τη μεγαλύτερη, ενώ αμέσως μετά άντρες και γυναίκες πηδούν πάνω απ’αυτές, ευελπιστώντας στην «κάθαρση» και την απαλλαγή τους από κάθε κακό.
Φέτος η «ΟΜΟΝΟΙΑ» λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο πυρκαγιάς, περιορίστηκε σε τεχνητή φωτιά, την οποία όλοι οι παρευρισκόμενοι αποδέχτηκαν με κατανόηση. Αμέσως μετά, δυο κοπελιές παρότρυναν μελωδικά τις υπόλοιπες, ν’ανοίξουν τον Κλήδονα: «Δώστε μου τ’αργυρά κλειδιά με το μαργαριτάρι, ν’ανοίξω τον Αη Κλείδονα, στ’ Αη Γιαννιού τη χάρη», μας τραγούδησαν και τα κιούπια άνοιξαν αμέσως. Οι δε σκωπτικές μαντινάδες που εναλλάσσονταν με τα ριζικάρια που έβγαιναν απ’αυτά, δημιούργησαν ένα κλίμα ευφορίας που κλιμακώθηκε όταν αντιπροσωπευτικό τμήμα των χορευτικών συγκροτημάτων της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ, με τις παραδοσιακές του ενδυμασίες, παρουσίασε χορούς της λεβεντογέννας.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος κ. Θ. Τσόντος, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση της όμορφης αυτής βραδιάς, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Διοίκηση του σωματείου επίλεξε να κλείσει τον κύκλο των φετινών δραστηριοτήτων του, με την αναβίωση του Κλείδονα, γιατί το συγκεκριμένο έθιμο μοιάζει με παραμύθι και η δύσκολη καθημερινότητα όλων μας, χρειάζεται έστω και λίγη από τη μαγεία των παραμυθιών. Στη συνέχεια παρέδωσε την σκυτάλη στον Μανώλη Κονταρό και το συγκρότημά του, οι οποίοι ξεσήκωσαν τον κόσμο σε ένα τρικούβερτο γλέντι, που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα. Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς η Τασούλα. Η γνωστή λυράρισα που έσπασε το «άβατο» της Κρητικής μουσικής, με το δικό της δοξάρι, ολοκληρώνοντας την προσπάθεια, που πρώτη είχε ξεκινήσει η αείμνηστη Ασπασία Παπαδάκη, έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους παρευρισκόμενους, ενώ ανέβηκε στην σκηνή και παίζοντας τη λύρα της, χάρισε στον κόσμο με τη βαθιά φωνή της, αγαπημένα τραγούδια.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κ. Κατσαφάδος,ο Επίτιμος  Αρχηγός   ΑΣΔΕΝ πρώην Βουλευτής  Στρατηγός Νικόλαος Μανωλάκος,  η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κα Στ. Αντωνάκου, η Εντεταλμένη Περιφερειακή  Σύμβουλος   Ευγενία Μπαρμπαγιάννη,ο πρώην  Αντιπεριφερειάρχης Τάκης Χατζηπέρος,  Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Κοινοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και σωματείων και πλήθος κόσμου.
Η γιορτή έκλεισε με τις ευχές του Προέδρου για ένα καλό και ξέγνοιαστο καλοκαίρι, ενώ παράλληλα ανανέωσε το ραντεβού της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» με τα μέλη και τους φίλους της, για την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, στη Μαρίνα Ζέας, όπου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γιορτή της ρακής.
(Α.Μ. Ν.)
Την εκδήλωση κάλυψαν  δημοσιογραφικά: ο Γιάννης Κανατσέλης από την “Φωνή των Πειραιωτών”, ο Δημήτρης  Ζαρίφης και η  Δημοτική Σύμβουλος Ελίνα  Βερυκάκη απο το “Ζω στον Πειραιά” και η Κλαίρη  Παπαγεροθέου απο το ιστολόγιο  “Piraeus365,gr”

Related Articles

TARGET PHARMA: Αμιγώς Ελληνική Εταιρεία

Ο Σύλλογος  Αποφοίτων  Ελληνογαλλικής  Σχολής  SAINT-PAUL, παρουσιάζει μια   αξιόλογη   Ελληνική φαρμακευτική εταιρεία:...

Να αποσυρθεί τώρα το Νομοσχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των Υπηρεσιών  Ψυχικής Υγείας

Ακολουθεί δελτίο τύπου της παράταξης  “ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες”...

Συνεχίζεται η λειτουργία κλιματιζόμενου χώρου από τον Δήμο Πειραιά

Συνεχίζεται η λειτουργία κλιματιζόμενου χώρου από τον Δήμο Πειραιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών...

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Δ.Σ.Π.: ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργανώνει ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στην αίθουσα...