Ο «οδικός χάρτης» για την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων από την επαρχία Jiangsu της Κίνας με επιχειρήσεις του Πειραϊκού χώρου σχηματοποιήθηκε κατά την διάρκεια επίσκεψης πολυμελούς Κινεζικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Σίαο Τζουντσένγκ και τον Vice Governor της Jiangsu Province Fang Wei στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Υποδεχόμενος την κινεζική αποστολή στο Επιμελητήριο ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε στις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων σημειώνοντας ότι στόχος είναι η περεταίρω ενίσχυσή τους. Ιδιαίτερης σημασίας προσέλαβε η αναφορά του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Σίαο Τζουντσένγκ στις ιδιαίτερα καλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας Κίνας αλλά και στην θετική οικονομική ανάπτυξη που παρουσιάζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων. Ο Πρέσβης προσδιόρισε τον ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών στην ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, την ενέργεια και την αποθήκευσή της, τις υπηρεσίες αλλά και σε ένα επίσης ευρύτατο πεδίο που σχετίζεται με τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, τα λιμάνια και τις υποδομές τους.
Με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. φώτισε το πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δράσεις από κοινού μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι ο ελληνικός εφοπλισμός ναυπηγεί στα κινεζικά ναυπηγεία ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εμπορικών πλοίων όλων των τύπων. Μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στην παραγωγή υλικών και αναλωσίμων για τη ναυτιλία γεγονός που δημιουργεί ένα πεδίο για μελλοντικές συνεργασίες. Οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, που ξεκίνησαν από τη θάλασσα και πλέον ξεφεύγουν από αυτήν, είπε, έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων. Η ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ελλάδας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Όπως ανέφερε, η οικονομική και εμπορική συνεργασία αποφέρει πλούσια αποτελέσματα, οι πολιτιστικές ανταλλαγές βρίσκονται σε άνοδο, και οι δύο βασικοί άξονες της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και της αμοιβαίας μάθησης των πολιτισμών συνεχίζουν να εδραιώνονται και να βαθαίνουν. Η ποικιλία των διμερών συμφωνιών που έχουμε υπογράψει αποδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις μας. Απευθυνόμενος στον Vice Governor της Jiangsu Province ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. τόνισε ότι η έλευση της επιχειρηματικής αποστολής από την Περιφέρεια Jiangsu που σας πλαισιώνει δίνει μία ακόμη ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων με επίκεντρο τον Πειραιά. Από την πλευρά του ο Vice Governor της Jiangsu Province Fang Wei αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων για να σημειώσει ότι υπάρχει ένα ευρύτατο πεδίο για ανάπτυξη συνεργασιών στην υψηλή τεχνολογία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και στην αποθήκευση της παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης κορκίδης, επενδύει στις ΑΠΕ και την «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» των επιχειρήσεων συμφώνησε με τον Fang Wei σημείωσε ότι υπάρχει ένα ευρύτατο πεδίο για ανάπτυξη συνεργασιών στην «πράσινη οικονομία» και στο σύνολο των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ των άλλων και πέραν από τους τομείς της μεταποίησης και της παραγωγής υλικών υψηλής τεχνολογίας εκφράστηκε από την κινεζική πλευρά ενδιαφέρον και για την εισαγωγή στην Κινεζική αγορά επώνυμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα ελαιόλαδου.