Δευτέρα , 26 Οκτώβριος 2026
Home ΕΛΛΑΔΑ Ο.Λ.Ε. ΑΕ: Απομακρύνονται από την Ελευσίνα το επικίνδυνο καταμαράν «ΔΙΟΝ» και ακόμη 7 επιβλαβή πλοία και ναυάγια
ΕΛΛΑΔΑ

Ο.Λ.Ε. ΑΕ: Απομακρύνονται από την Ελευσίνα το επικίνδυνο καταμαράν «ΔΙΟΝ» και ακόμη 7 επιβλαβή πλοία και ναυάγια

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε.

– Κατακύρωση των έργων απομάκρυνσης τους σε δύο αναδόχους

Ευδοκιμούν οι επίμονες προσπάθειες του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ για να απομακρυνθεί- εκτός των άλλων- το επικίνδυνο-επιβλαβές Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΙΟΝ» από την προβλήτα της πρώην Αμερικανικής στην Ελευσίνα, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να απελευθερωθεί σημαντικός χώρος ελλιμενισμού έμπροσθεν του ιστορικού χώρου του Ελαιουργείου Ελευσίνας, όπου διοργανώνεται το καθιερωμένο ετήσιο Φεστιβάλ Αισχύλεια της πόλης.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός και μπαίνει στην τελική ευθεία η διαδικασία για την απομάκρυνση του εγκαταλελειμμένου από το 2004 καταμαράν «ΔΙΟΝ» (Ν.Π. 9668), το οποίο κάηκε το βράδυ της 23ης Μαΐου 2022, παραμονές της προγραμματισμένης διεξαγωγής του 5ου κατά σειρά διαγωνισμού για την εκποίηση του.

Με ομόφωνη απόφαση (υπ. Αριθμ. 5//479/3-6-2025) το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Ε. ΑΕ κατακύρωσε το έργο για την απομάκρυνση του πλοίου σε ανάδοχη εταιρεία, η οποία αναδείχθηκε μετά την διενέργεια Ανοικτού Μειοδοτικού Διαγωνισμού  στις 15 Μαΐου 2025 για την εκποίηση συνολικά 22 επιβλαβών πλοίων και ναυαγίων (ανάμεσα σε αυτά και το  «ΔΙΟΝ») που βρίσκονται σε χώρο δικαιοδοσίας του Λιμένα Ελευσίνας.

Δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου Ο.Λ.Ε. ΑΕ

Σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Ε. ΑΕ και Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, κ. Απόστολος Καμαρινάκης, αναφέρει

“Μετά από πολλούς άγονους διαγωνισμούς, βρισκόμαστε πλέον στην φάση κατακύρωσης του έργου σε ανάδοχο, γεγονός που σηματοδοτεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη στην διαδικασία για την οριστική απαλλαγή της θάλασσας της Ελευσίνας από το επικίνδυνο «ΔΙΟΝ». Η απομάκρυνση του θα συμβάλλει στην ανάδειξη ενός σημαντικού ιστορικού σημείου της πόλης, το οποίο συνδέεται άμεσα με τον πολιτισμό και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής”.

Απομακρύνονται ακόμη 7 επικίνδυνα πλοία

Επίσης, με την ίδια απόφαση του  Δ.Σ. του Οργανισμού κατακυρώθηκε σε αναδόχους και το έργο για την απομάκρυνση από την θαλάσσια ζώνη του Λιμένα Ελευσίνας ακόμη 7 επικίνδυνων ναυπηγημάτων.

Πρόκειται για τα επικίνδυνα-επιβλαβή πλοία

  • Φ/Γ ΔΡΕΠΑΝΟ (Ν.Π. 10028)
  • Τ/Π-Α/Ψ «ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ» (Ν.Ε. 336)
  • Δ/Ξ «ΑΛΚΗΣΤΙΣ» (Ν.Π. 9104)
  • Φ/Γ«RANA», πρώην «DIALA», (Σημαίας Sao Tome, IMO 6862618),

καθώς και τα ναυάγια

  • Φ/Γ «ΚΑΛΥΨΩ» (Ν.Π. 11024)
  • Ε/Γ-Π/Κ λάντζα «ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ (N.Π 2140)
  • Ρ/Κ «ΡΟΥΜΕΛΗ» (Ν.Π. 2489)

 

 

 

Related Articles

10 ΝΕΕΣ Υποτροφίες για κυβερνήτες σκαφών ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ STELIOSPHILANTHROPIC FOUNDATION και την OMEGA YACHTING ACADEMY

10 ΝΕΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ STELIOSPHILANTHROPICFOUNDATION ΚΑΙ ΤΗΝ...

Β. Κικίλιας: Στην Ιαπωνία για την περαιτέρω ανάπτυξη των ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών

Στην Ιαπωνία έχει μεταβεί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας,...

CONFERENCECUP: «Έφυγε» για την επόμενη φάση ο ΥΔΡΑΪΚΟΣ!

  Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στον Α΄ προκριματικό...

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΑ: Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού με πράξεις

Ο Σαράντος Ευσταθόπουλος Διοικητής του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ ( Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά...