Πέμπτη , 22 Οκτώβριος 2026
Home ΕΛΛΑΔΑ «Επιστολή της ΠΟΒΑΣ στο ΥΠΕΝ»
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιστολή της ΠΟΒΑΣ στο ΥΠΕΝ»

«Επιστολή της ΠΟΒΑΣ στο ΥΠΕΝ»

Σήμερα 24 Ιουλίου 2025 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινίου – Σιδήρου απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου, σχετικά με τις πιθανές αλλαγές που θα ισχύσουν στα νέα προγράμματα«Εξοικονομώ» από το 2026.

Σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου 2025 για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές στην υλοποίηση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ», μεταβιβάζοντας ουσιαστικά την υλοποίηση αυτών στους παρόχους ενέργειας (ESCO). Οι αλλαγές αυτές προωθούνται αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί καμία δημόσια διαβούλευση.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «Η παράδοση των έργων «Εξοικονομώ» στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, θα ενισχύει το συγκεντρωτισμό και τη ολιγοπώληση της αγοράς από μεγάλες εταιρείες. Η προωθούμενη λύση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού της αγοράς και απειλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν τις όποιες καθυστερήσεις αποπληρωμής των προγραμμάτων και αποτελούν και την πλειοψηφία των προμηθευτών. Η συρρίκνωση και συγκέντρωση της αγοράς θα έχουν αρνητικό αποτύπωμα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στον κλάδο της οικοδομής. Επιπροσθέτως στον κλάδο των κουφωμάτων είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση προϊόντων από το εξωτερικό, τα οποία είναι ως επί το πλείστων υποδεέστερης και αμφιβόλου ποιότητας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγούν προϊόντα τα οποία είναι 100% Ελληνικά, όπως τα κουφώματα αλουμινίου, ενώ ταυτόχρονα ο καταναλωτής δε θα απολαμβάνει πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας, κάτι που αποτελεί και το στόχο αυτών των προγραμμάτων».

Για τους παραπάνω λόγους η ΠΟΒΑΣ ζήτησε να αποσυρθείκάθε σχετική ρύθμιση που μεταφέρει την υλοποίηση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και να ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς ως προς τη βελτιστοποίηση του πλαισίου υλοποίησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Related Articles

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του Ιδρύματος Ευγενίδου

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη...

SAS Technology & infiniDome: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για προηγμένες τεχνολογίες προστασίας GNSS και μη επανδρωμένα συστήματα

SAS Technology και infiniDome υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση της στρατηγικής...

Επικαιρότητα 15ης Οκτωβρίου

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Οι Γάλλοι της NEXANS ζήτησαν NAVTEX για το καλώδιο της ηλεκτρικής...

Ο Όμιλος Neptune υποδέχεται το «NIKOS TRAVLOS»

Το νέο πλοίο φέρει τιμητικά το όνομα του ιδρυτή της Neptune, που...