Κυριακή , 12 Ιούλιος 2026
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ: Πυρκαγιές σε πλοία εμπορευματοκιβωτίων και Ro-Ro: Κρίσιμη προειδοποίηση για τα ελληνικά λιμάνια
ΝΑΥΤΙΛΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ: Πυρκαγιές σε πλοία εμπορευματοκιβωτίων και Ro-Ro: Κρίσιμη προειδοποίηση για τα ελληνικά λιμάνια

Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων

«Πυρκαγιές σε πλοία εμπορευματοκιβωτίων και RoRo: Κρίσιμη προειδοποίηση για τα ελληνικά λιμάνια»

Με αφορμή σειρά περιστατικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το τρέχον έτος 2025 σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και οχημάτων, όπως τα WAN HAI 503 και MSC ELSA 3 στον Ινδικό Ωκεανό, SOLONG στην Βόρεια Θάλασσα, GRANDE BRASILE στη Μάγχη, ASL BAUHINIA στην Ερυθρά Θάλασσα και MARIE MAERSK στην Δυτ. Αφρική, επανέρχεται στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια ναυτιλία αναφορικά με τα περιστατικά πυρκαγιάς στους συγκεκριμένους τύπους πλοίων εξαιτίας των επικίνδυνων φορτίων που μεταφέρουν.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Πρόεδρος της  Ένωσης κ. Παύλος Ξηραδάκης επισήμανε: «Η νέα αυτή πραγματικότητα καταρρίπτει, κατ΄ αρχήν, τη λανθασμένη εντύπωση ότι τα πλοία μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν εξ’ ορισμού τα πιο επικίνδυνα πλοία.

Παράλληλα, αναδεικνύεται η πολύ μεγάλη ανάγκη για τα ελληνικά λιμάνια, πολλά εκ των οποίων μάλιστα δεν διαθέτουν καν δίκτυο πυρόσβεσης, να θωρακιστούν απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους με την έκδοση Κανονισμών ρυμούλκησης που θα εξασφαλίζουν ότι οι ρυμουλκήσεις στα λιμάνια τους διενεργούνται από ρυμουλκά με πιστοποιημένη ικανότητα πυρόσβεσης, ικανής να αντιμετωπίσει με επιτυχία ανάλογα συμβάντα και να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα πλοία και τις λιμενικές εγκαταστάσεις».

Related Articles

Υποτροφίες σπουδών σε δημότες του Δήμου Πειραιά για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 με χορηγία του ΣΑΕΚ ΑΛΦΑ

Δύο υποτροφίες σπουδών σε δημότες της πόλης προσφέρει ο Δήμος Πειραιά, έπειτα...

ECSA: Ποιος λαμβάνει τα δισεκατομμύρια άνθρακα του ETS της ναυτιλίας; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει

(www.MaritimeCyprus.com)  Ποιος λαμβάνει τα δισεκατομμύρια του ETS της ναυτιλίας; Νέα μελέτη αποκαλύπτει πού...

Μαρία Ζαχαρία: Ζητά ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των ναυτικών σε εμπόλεμες και υψηλού κινδύνου θαλάσσιες ζώνες

Η ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Μαρία Ζαχαρία, ζητά ευρωπαϊκή νομοθεσία για την...

Συνάντηση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Πρόεδρο Νίκο Λαρυγγάκη και Αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute (AHI)

Συνάντηση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα με τον Πρόεδρο...