Σάββατο , 11 Ιούλιος 2026
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Συνάντηση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Πρόεδρο Νίκο Λαρυγγάκη και Αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute (AHI)
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Συνάντηση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Πρόεδρο Νίκο Λαρυγγάκη και Αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute (AHI)

Συνάντηση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα με τον Πρόεδρο Νίκο Λαρυγγάκη και Αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute (AHI).

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υποδέχθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, Αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute (AHI), με Επικεφαλής τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του AHI, κ. Νίκο Λαρυγγάκη, τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Αθηνών του AHI, Αντιναύαρχο (ε.α.) ΠΝ Βασίλειο Κυριαζή, καθώς και στελέχη του Ινστιτούτου.

Ο κ. Γκίκας, παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση της νησιωτικής Ελλάδας και τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Ελληνικά νησιά, με κυριότερες το δημογραφικό και την πληθυσμιακή συρρίκνωση των μικρών και απομακρυσμένων νησιών, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως η λειψυδρία και η διάβρωση των ακτών, καθώς και στην ανάγκη βελτίωσης των λιμενικών υποδομών και της συνδεσιμότητας των νησιωτικών περιοχών.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς, στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Νησιά, υπογραμμίζοντας ότι, για πρώτη φορά, διαμορφώθηκε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό Ευρωπαϊκό πλαίσιο που αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες της Νησιωτικότητας. Όπως επισήμανε, στο κείμενο της Στρατηγικής ενσωματώθηκαν οι Ελληνικές θέσεις, μεταξύ των οποίων και η αρχή του «Right to Stay», δηλαδή το δικαίωμα των νησιωτών να παραμένουν και να δημιουργούν στον τόπο τους, με ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, στέγασης, ψηφιακές υποδομές και ευκαιρίες απασχόλησης.

Παράλληλα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και για τις επιπτώσεις του στη ναυτιλία, τη θαλάσσια ασφάλεια, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τη διεθνή σταθερότητα.

Ο Υφυπουργός εξήρε την διαχρονική συμβολή του American Hellenic Institute στην προώθηση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στην ενίσχυση της διπλωματίας και στην ανάδειξη των Εθνικών μας ζητημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι την περίοδο αυτή, το επίπεδο των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι υψηλότερο από ποτέ και η ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, συνεχίζει να διευρύνεται, όπως στο ενεργειακό πεδίο και όχι μόνον.

 

Related Articles

ECSA: Ποιος λαμβάνει τα δισεκατομμύρια άνθρακα του ETS της ναυτιλίας; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει

(www.MaritimeCyprus.com)  Ποιος λαμβάνει τα δισεκατομμύρια του ETS της ναυτιλίας; Νέα μελέτη αποκαλύπτει πού...

Μαρία Ζαχαρία: Ζητά ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των ναυτικών σε εμπόλεμες και υψηλού κινδύνου θαλάσσιες ζώνες

Η ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Μαρία Ζαχαρία, ζητά ευρωπαϊκή νομοθεσία για την...

10TH CAPITAL LINK: Green Shipping Debate: Aligning Regulation, Reality and Results

The 10th Capital Link Maritime Leaders Summit – Greece was successfully held...

NL 412/26 |2026 joint Concentrated Inspection Campaign (CIC) by the Paris MoU and Tokyo MoU on Cargo Securing

Refers to: Ship-owners, Operators, Masters and Managers of PHRS certified vessels Effective...