Δευτέρα , 24 Ιούνιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ ΕΒΕΠ: Ο Β.Κορκίδης για την «εφ´όλης της οικονομικής ύλης» συνέντευξη του Πρωθυπουργού
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Ο Β.Κορκίδης για την «εφ´όλης της οικονομικής ύλης» συνέντευξη του Πρωθυπουργού

Δήλωση προέδρου ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη, για την «εφ´όλης της οικονομικής ύλης» συνέντευξης «τύπου ΔΕΘ» από τον Πρωθυπουργό

 

«Με ρεαλισμό, με αισιόδοξα μηνύματα, με ξεκάθαρες απαντήσεις, αλλά κυρίως με την πεποίθηση που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία είναι από τα δυνατά σημεία της κυβέρνησης, δόθηκε μια κατατοπιστική εικόνα για την παρούσα και μελλοντική, οικονομική, αναπτυξιακή και εργασιακή κατάσταση της χώρας. Το όραμα για την συνέχιση της οικονομικής μας ανάπτυξης την επόμενη της εκλογικής αναμέτρησης αποτυπώθηκε μέσα από τις επί μέρους τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην “εφ’ όλης της οικονομικής και εργασιακής ύλης” συνέντευξη “τύπου ΔΕΘ” που παραχώρησε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός πρόταξε το θέμα της εισαγόμενης ακρίβειας που απασχολεί σήμερα, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, την ελληνική κοινωνία, για λόγους απολύτως εύλογους ενώ έδωσε το στίγμα για την συνέχιση της λελογισμένης στήριξης του επιχειρείν, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, επιφυλασσόμενος να οριστικοποιήσει το πλαίσιο το προσεχές διάστημα. Οφείλουμε, από την πλευρά των μικρομεσαίων πολιτών και επιχειρήσεων, να αναγνωρίσουμε τη συνέπεια λόγων και έργων, καθώς μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά, όπως κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές με περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ και, συνολικά, μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις. Σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, ενώ καθώς ο αριθμός των εργαζομένων και των αμοιβών μεγαλώνει αναμένονται και άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις με περαιτέρω μειώσεις 3-4 μονάδων σε βάθος τετραετίας, πέραν του 0,6% του 2023. Ο πρωθυπουργός, επίσης, αναφέρθηκε και σε θέματα που περίμενε καλύτερα αποτελέσματα, όπως στην έκρηξη των εισαγωγών στο 45% του ΑΕΠ, παρά τις αυξημένες εξαγωγές, που διευρύνει ένα ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, στην επιβράβευση των συνεπών πελατών των τραπεζών, στις αιτήσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, στην φορολογική συμμόρφωση και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η σταθερότητα της μέχρι σήμερα οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε, η βεβαιότητα που αποπνέει, αλλά και ο τεκμηριωμένος λόγος του πρωθυπουργού, πάντα κατά τη προσωπική μου άποψη, αποτελούν εχέγγυα για το μέλλον της χώρας, όπως όλοι επιθυμούμε, με δημιουργία, με αύξηση μισθών, με νέες δουλειές, με επιστροφή των νέων επιστημόνων στην πατρίδα μας, με ένα επιχειρηματικό περιβάλλον γεμάτο υγιείς επιχειρήσεις. Συμπερασματικά, κρατάμε τα στοιχεία ότι το απόθεμα της Ελλάδας, το γνωστό “μαξιλάρι”, έχει αυξηθεί στα 39 δις ευρώ με μείωση και όχι αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, ότι τα 31 δις ευρώ του ΤΑΑ αφορούν δράσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, τέλος, πως οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών για να κάνει η Ελλάδα το τελευταίο βήμα και να επιστρέψει το 2023 στην επενδυτική βαθμίδα. Το βέβαιο είναι ότι, σήμερα, “δεν είναι όλα καλά καμωμένα”, αλλά ότι έγιναν αρκετά πράγματα υπό πρωτόγνωρες συγκυρίες και, κυρίως, πως μπορούν την επόμενη τετραετία να γίνουν πολύ περισσότερα και πολύ καλύτερα.»

Related Articles

Made in Greece Awards 2024 με την υποστήριξη του ΣΕΒ

Η Greek Marketing Academy διοργανώτρια των Βραβείων “Made in Greece”, αναδεικνύει και...

Attica Group: Νέα εποχή για την ακτοπλοΐα στον Αργοσαρωνικό στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Στις επόμενες ημέρες αλλάζει σελίδα το ακτοπλοϊκό αφήγημα για τα...

Η παραδοσιακή ναυπηγική στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η παραδοσιακή ναυπηγική αποτελεί μείζον κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Παρά τη...

«Η Ετυμηγορία» του Barry Reed στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το δικαστικό θρίλερ «Η Ετυμηγορία», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα,...