Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Home SLIDER Βράβευση της Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη Προέδρου του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος  
SLIDER

Βράβευση της Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη Προέδρου του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος  

Η Φιλολογική Στέγη Πειραιά έκοψε την πίτα της στις 28 Ιανουαρίου 2023,παρουσία πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκε η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, κα Αναστασία  Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη για την πολυετή προσφορά της στην ανάδειξη της ναυτικής ιστορίας και την προβολή της πόλης μας.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος δήλωσε: «Ευχαριστώ τον φίλο- Πρόεδρο της Στέγης, Στέφανο Μίλεση για την πρόσκληση και εύχομαι στον ίδιο και τα μέλη του Δ.Σ Ευλογημένη και Δημιουργική Χρονιά με Υγεία και Ειρήνη!!

Συνεχίστε με σοφία, τρυφερότητα και γνώση να μας βοηθάτε στην ανακάλυψη της αξίας του πνεύματος, της τέχνης, του πολιτισμού!»

 

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος,  συμπληρώνει τα 74 χρόνια λειτουργίας του,ιδρύθηκε την 7η Απριλίου του 1949 μία ομάδα έγκριτων πολιτών του Πειραιά μαζί με αξιωματικούς του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, έχοντας ως κοινό δεσμό την αγάπη για τη θάλασσα και τα πλοία, συγκεντρώθηκε στο γραφείο του τότε υπουργού Ναυτικών Γεράσιμου Βασιλειάδη και υπέγραψε την ιδρυτική πράξη του σωματείου με την επωνυμία «Εταιρεία Ναυτικού Μουσείου και περισυλλογής κειμηλίων των κατά θάλασσαν αγώνων του Έθνους». Ήταν η γέννηση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.

 Η Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη είναι  η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του, που κατέχει την θέση της Πρόεδρου, ανέλαβε να κρατά το τιμόνι του Μουσείου από το 2003. Όταν ανέλαβε το πηδάλιο του Μουσείου το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν η επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης πόρων απαραίτητων για τη συνέχιση της ύπαρξής του. Η οικονομική κατάσταση του Μουσείου ήταν τραγική και ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας του ορατός. Εκείνη, όμως, με το πάθος, το πείσμα, τη θέληση και την αποφασιστικότητά της ξεπέρασε κάθε εμπόδιο. Η λειτουργία του Μουσείου δεν ήταν  εύκολη υπόθεση, κάποιες φορές βοηθήθηκε από άτομα ικανά και αξιόλογα που όπως και η ίδια προσέφεραν εθελοντικά και αφιλοκερδώς τον κόπο και τον χρόνο τους. Εφάρμοσε την πολιτική του ανοίγματος στην κοινωνία, ώστε ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των μελών και φίλων του Μουσείου να λειτουργήσει ως προστατευτική ασπίδα, προφυλάσσοντάς το από το οριστικό του κλείσιμο.  Η Πρόεδρος ξεπέρασε τους σκοπέλους και κατάφερε να μεταλλάξει το Μουσείο σε ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό φορέα με πολλαπλές δραστηριότητες, εδώ πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα την τεράστια προσφορά της στη διαφύλαξη και προβολή της ναυτικής μας ιστορίας και παράδοσης μέσω του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του Μουσείου. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Μουσείου, έδωσε και συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στον τομέα των εκδόσεων. Με στόχο να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τον πλούτο των συλλογών του και παράλληλα να προωθήσει την επιστημονική έρευνα για τη ναυτική ιστορία, παρουσιάζοντας, όσο το δυνατόν, ανέκδοτο υλικό, έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ιστορικού περιεχομένου εκδόσεις, οι οποίες έχουν τιμηθεί πολλές φορές από την Ακαδημία Αθηνών.

Στην πρόσφατη συνάντησή μας μας μίλησε για το  όραμά της για την κτηριακή αναβάθμιση του Μουσείου, τους οικονομικούς σκοπέλους που αντιμετωπίζει εκ νέου, και την επανέκθεση της συλλογής του ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ναυτικό μουσείο αντάξιο της ιστορίας της χώρας μας.

 

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βελτιώνει σημαντικά τις υποδομές του Μουσείου, εξωραΐζει την εξωτερική του όψη και αυξάνει σχεδόν κατά 30% τον διαθέσιμο εσωτερικό χώρο. Η πρόταση, αναδεικνύει τα κατάλοιπα της Αρχαίας Οχύρωσης και εντάσσεται πλήρως, στην εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη Ανάδειξης του Αρχαίου Τείχους, στην περιοχή της Μαρίνας Ζέας. Τα σχέδια της εξωτερικής εμφάνισης είναι τω όντι εντυπωσιακά και όταν υλοποιηθούν, θα κάνουν το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, ένα στολίδι για την περιοχή και ένα διακριτό σημείο αναφοράς της πόλης του Πειραιά!»

Στην αρχική φωτογραφία από αρ. Στέφανος Μίλεσης, η Πρόεδρος κ.Αναγνωστοπούλου, Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Στέλιος Γαϊτανάρος.

Δείτε τη σελίδα του  Μουσείου στο facebook: https://www.facebook.com/NautikoMouseioTisEllados

Το ιστολόγιο του Μουσείου σε αυτό το λίνκ:  https://www.hmmuseum.gr/

 

Από αρ. Κλαίρη Παπά(Piraeus365.gr)  Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη

 

 

Από αρ. Στέφανος Μίλεσης Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης, Κλαίρη Παπά (Piraeus365.gr) , Στέλιος Γαϊτανάρος, Ανδρέας Βροντάκης Πολιτευτής, Σταύρος Ζώρζος

Related Articles

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Τα πάρκα και η Τουρκία

Άρθρο του Στρατηγού Νικόλαου Μανωλάκου   Τα πάρκα και η Τουρκία Ας...

Ο Πειραιάς υποδέχεται το εμβληματικό Γαλλικό ιστιοφόρο «Belem»

Ο Πειραιάς υποδέχεται το εμβληματικό Γαλλικό ιστιοφόρο «Belem» Για πρώτη φορά η...

VANOS S.A.: Antimicrobial tape create a protective barrier against bacteria and viruses

Don’t let the flu catch you off guard this season. VANOS S.A....

ΕΒΕΠ: Οι ΜμΕ στην ΕΕ επιμένουν στην αρχή «Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα και δράσε σε μεγάλη»

  Από τον  Βασίλη Κορκίδη, Πρόεδρο Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Οι ΜμΕ...