Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ «Δικτύωση φορέων Γαλάζιας Οικονομίας – Προτάσεις και λύσεις γαλάζιας καινοτομίας»
ΕΛΛΑΔΑΝΑΥΤΙΛΙΑ

«Δικτύωση φορέων Γαλάζιας Οικονομίας – Προτάσεις και λύσεις γαλάζιας καινοτομίας»

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, συνεδρία με θέμα «Δικτύωση φορέων Γαλάζιας Οικονομίας – Προτάσεις και λύσεις γαλάζιας καινοτομίας» στο πλαίσιο του έργου BLUEAIR“BLUE GROWTH SMART ADRIATIC – IONIANS3”στοΕμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).

 

Η Επιστημονική Υπεύθυνη του BLUEAIR, Καθ. Μαρία Μποϊλέ, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ποσοτικής Ανάλυσης στη Ναυτιλία του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες,έκανε σύντομη παρουσίαση του Έργου και ανέπτυξε το σκοπό και τους στόχους της Εκδήλωσης.

 

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος τους ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε «Θα ήταν σοφότερο, αντί να τρέχουμε πίσω από τις ευκαιρίες, να τις δημιουργήσουμε αλλά, για να το κάνουμε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε, αφ’ ενός τις βασικές έννοιες της γαλάζιας οικονομίας και, αφ’ ετέρου να γνωρίζουμε το πως θα αξιοποιήσουμε τα «εργαλεία» που διαθέτουμε για να οδηγηθούμε επιτυχώς στο ζητούμενο. Έννοιες όπως η «γαλάζια οικονομία»και «καινοτομία», ως ένα βαθμό, παραμένουν «terra incognita» για ένα μεγάλο τμήμα φορέων, που θα μπορούσαν να εμπλακούν στο εγχείρημαπαρέχοντας πολλαπλασιαστική ισχύ. Αλλά τούτο δεν γίνεται, είτε λόγω της επιμέρους αποσπασματικής αντιμετώπισης, είτε λόγω άγνοιας των δυνατοτήτων που προσφέρει ο τετραπλός έλικας για τις γαλάζιες τεχνολογίες.»

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 25 εκπρόσωποι οργανισμών αντιπροσωπεύοντας το σύνολο του φάσματος του ναυτιλιακού πλέγματος και της γαλάζιας οικονομίας, οι οποίοι συζήτησαν για θέματα όπως η περιορισμένη γνώση των φορέων του τετραπλού έλικα για τις γαλάζιες τεχνολογίες, τις υφιστάμενες συνεργασίες και δικτύωση μεταξύ των φορέων της βιομηχανίας και μεταξύ της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Αδριατική και Ιόνιο, τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε σχέση με τις γαλάζιες τεχνολογίες και ειδικότερα αυτές που απαιτούν μόνιμες εγκαταστάσεις, την αυξανόμενη ζήτηση για «πράσινες» τεχνολογίες με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και τις υφιστάμενες ευκαιρίες χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Oι ομιλητές μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες για τη “Γαλάζια Καινοτομία” στην Ελλάδα, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις υφιστάμενες καινοτόμες λύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών και την αξιοποίηση των αντίστοιχων ευκαιριών και φυσικά αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη δομή, το χαρακτήρα και τις δράσεις μιας Κοινότητας Καινοτομίας για τη “Γαλάζια” Οικονομία στην Αδριατική και το Ιόνιο.

 

Οι καινοτόμες λύσεις που αναζητά το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι “ανοιχτές” προς όλους τους φορείς του τετραπλού έλικα που σχετίζονται με τη Γαλάζια Οικονομία, να μπορούν να αξιοποιηθούν από φορείς που βρίσκονται στις χώρες της Αδριατικής και Ιονίου, να είναι διαθέσιμες μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο του έργου BLUEAIRθα διαμορφωθεί Κοινότητα Καινοτομίας για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Γαλάζιας Καινοτομίας μεταξύ των φορέων του τετραπλού έλικα της Γαλάζιας Οικονομίας καλύπτοντας το γεωγραφικό εύρος της Μακρο-περιφέρειας Αδριατικής και Ιονίου. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος InterregADRION, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξηςκαι το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙ.

 

Την συζήτηση συντόνισε η Δανάη  Μπεζαντάκου,CEO – NAVIGATORSHIPPINGCONSULTANTS&Concept, Founder – YESFORUM

 

Στην συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των ακόλουθων οργανισμών:

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, EKETA – WIMA, HELMEPA, ΕΛ.Ι.Ν.Τ, DNV, WISTA ΙΝΤERNATIONAL, ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΈΝΩΣΗ, ΕΜΠ – WATERBORNE TP BLUE IRAG,  INTERNATIONAL PROPELLER CLUB (PORT OF PIRAEUS), ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα ανακοινωθούν και άλλες εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό.

Related Articles

WISTA Hellas Posidonia 2024 Events

WISTA Hellas is thrilled to announce our participation in Posidonia 2024! Join...

InTownCheckIn «παρακαλώ προσδεθείτε απογειωνόμαστε» AEGEAN & ATHENS MEDICAL GROUP on board

Και ενώ οι πτήσεις συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς από τα εγκαίνια του ...

6th MARiEDU 2024

Το Institute of Maritime & Economic Strategy, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που...

ΟΛΠΑ.Ε.:  Συμμετοχή στην 1η Έκθεση “Logistics&TransportsThessaloniki Expo”

Η ΟΛΠ Α.Ε. συμμετείχε ως εκθέτης στην 1η Έκθεση «Logistics&TransportsExpo» που διεξήχθη...