Πέμπτη , 29 Φεβρουάριος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Ναυτιλιακή Διπλωματία: Η ναυτιλία ως ισχυρό πλεονέκτημα της ελληνικής και ευρωπαϊκής διπλωματίας
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ναυτιλιακή Διπλωματία: Η ναυτιλία ως ισχυρό πλεονέκτημα της ελληνικής και ευρωπαϊκής διπλωματίας

Η ναυτική ισχύς φέρνει, για μια ακόμη φορά, την Ελλάδα στο επίκεντρο των διπλωματικών επαφών της Δύσης με χώρες της Ανατολής, διατηρώντας ανοικτό τον -καθ’ όλα απαραίτητο- δίαυλο επικοινωνίας.

 

Με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, μεταξύ 29 και 31 Ιανουαρίου, το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος επισημαίνει πως η ναυτιλία δημιουργεί πολύτιμες γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις ισχυρές χώρες της Ανατολής.

 

Σημειώνεται πως η συμβολή του υπό ελληνική διαχείριση στόλου στο παγκόσμιο εμπόριο και στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η πολυετής και ευμεγέθης συνεισφορά των Ελλήνων στη ναυπηγική βιομηχανία και οικονομία χωρών της Ανατολής, αποτελούν ισχυρό διαπραγματευτικό μοχλό, προς την εξεύρεση λύσεων για την αποκλιμάκωση κρίσεων και τη διασφάλιση της σταθερότητας διεθνώς.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εμπορικός στόλος, με ποσοστό άνω του 98% της μεταφορικής του ικανότητας να δραστηριοποιείται στη μεταφορά φορτίων μεταξύ τρίτων χωρών. Σύμφωνα με στοιχεία της Union of Greek Shipowners | Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών (2022), οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες διαχειρίζονται το 21% του παγκόσμιου στόλου και το 59% του Ευρωπαϊκού. Την ίδια στιγμή, ελληνικών συμφερόντων εταιρείες διαχειρίζονται το 32% της παγκόσμιας χωρητικότητας δεξαμενοπλοίων, ενώ καλύπτουν το 1/3 των εισαγωγών LNG της Γερμανίας. Ταυτόχρονα, τα κορεατικά ναυπηγεία παραδίδουν ένα νεότευκτο πλοίο ελληνικών συμφερόντων κάθε εβδομάδα.

 

Τα πλοία αποτελούν οχήματα οικονομικής διπλωματίας και ανοίγουν πόρτες συνεργασίας για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον υπόλοιπο κόσμο.

 

#HellenicChamberofShipping #MaritimeHellas #MaritimeDiplomacy #Diplomacy #GreekShipping #Ships #Greece #Japan #China #Korea

Related Articles

Νέο Δ.Σ. για την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας-Επανεξελέγη πρόεδρος ο Γ.Κουμπενάς

Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων...

9ο πρόγραμμα υποτροφιών από την ΕΕΝΜΑ

Η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων στηρίζει τη νέα γενιά της ναυτιλίας...

Danelec και Franman ενισχύουν περαιτέρω τη συνεργασία τους με στόχο την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της ναυτιλίας

Η Danelec επεκτείνει τη μακροχρόνια συνεργασία της με τη Franman, προκειμένου να...

HSA-Webinar «SHIP’S FULL DESCRIPTION REQUIRED FOR TIME CHARTER»

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚO ΣΕΜΙΝΑΡΙO Ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων διοργανώνει νέο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ επιμορφωτικό σεμινάριο πρακτικής της...