Τετάρτη , 29 Μάιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Β΄ Κυριακής των Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς – Το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Β΄ Κυριακής των Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς – Το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου

Στην Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού της Β΄ Κυριακής των Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά), ο οποίος τελέστηκε στον Ιερό Αγίων Αναργύρων Καραβά, Χοροστάτησε χθες Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην δυνατότητα του καθενός ένας από εμάς να  γίνεται ένας νέος, καινούριος άνθρωπος όταν αισθανθεί και βιώσει ουσιαστικά την συγχώρηση.

Κάνοντας αναφορές σε Αγίους και Πατέρες της Εκκλησίας μας οι οποίοι μίλησαν για την συγχώρηση και επισημαίνοντας πως ο άνθρωπος περνά μέσα από την συγχώρηση και γίνεται νέος, καινούριος, υπογράμμισε ότι έχουμε την ανάγκη πάντοτε για διαρκή μετάνοια και διαρκή εξομολόγηση.

«Ο άνθρωπος χρειάζεται να ταπεινωθεί και να προσέρχεται στην εξομολόγηση με βαθιά και ειλικρινή συγκίνηση», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως κάθε φορά που προετοιμαζόμαστε για μια εξομολόγηση, οφείλουμε να προσπαθούμε να εξετάσουμε βαθύτερα τη ζωή μας.

Ανέφερε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξασκήσουμε ως άνθρωποι είναι η ικανότητα της καρδιάς μας να προσφέρεται ολοκληρωτικά στο Θεό και να επιτρέπουμε στο Θείο Φως να φωτίζει κάθε μικρό της σκοτάδι, ενώ τόνισε πως εάν θέλουμε να είμαστε μαθητές του Χριστού, οφείλουμε να πλησιάσουμε τον κάθε άνθρωπο όπως Εκείνος και να δεχόμαστε να βιώνουμε τον πόνο του άλλου ως δικό μας πόνο, προσωπικό.

Τέλος, έκανε λόγο για την αξία της προσευχής, επισημαίνοντας με έμφαση πως ο μόνος δρόμος που υπάρχει για να βρούμε το πλήρωμα μας, είναι να ενωθούμε με τον Κύριο και να έχουμε ως μέτρο της ζωής μας τον Σαρκωθέντα Χριστό.

Στον Κατανυκτικό Εσπερινό έψαλε χορωδία των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβυτέρου π.Ελισσαίου Κυνούση.

Ακολουθεί η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Related Articles

Η ιστορία των Καρπαθίων του Πειραιά

Πρόσκληση και Πρόγραμμα: Η ιστορία των Καρπαθίων του Πειραιά | Ημέρες Θάλασσας...

Kλειστά αύριο το Κεντρικό ΚΕΠ Πειραιά από τις 15:00 και το ΚΕΠ Νέου Φαλήρου από τις 12:00

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, ημέρα διεξαγωγής του τελικού...

Κωπηλατικοί Αγώνες κ Βραβεύσεις Ομίλου Ερετών«ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΛΑΣΑΣ 2024»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες που διοργάνωσε ο Όμιλος Ερετών την...

Ενορία Αγίου Κωνσταντίνου και Έλενης ενημερωτική διάλεξη:“Ιατρικό στρογγυλό τραπέζι”

Η Ενορία Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης του Πειραιά, κοντά στον άνθρωπο και...