Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ο Ν.Μανωλάκος για την υποστελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ο Ν.Μανωλάκος για την υποστελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά

«Ερώτηση Νίκου Μανωλάκου για την υποστελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά και τις σοβαρές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του κοινού»

 

Ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, σε Ερώτηση, που κατέθεσε στις 22/03/2023 στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφέρθηκε στη σοβαρή υποστελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά, που εξυπηρετεί εκτός από τους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νικαίας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος και όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού, από τη Σαλαμίνα μέχρι τα Αντικύθηρα, στο οποίο, από τις 36 προβλεπόμενες θέσεις εργασίας, οι 18 είναι κενές.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μανωλάκος, εξαιτίας της υποστελέχωσης αυτής, οι υπάρχοντες υπάλληλοι επιβαρύνονται με την διπλάσια δουλειά, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων, που φτάνουν έως και τους εννέα (9) μήνες. Και ναι μεν καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια, σε περιπτώσεις, που υπάρχουν προθεσμίες, που πρέπει να τηρηθούν, να εξυπηρετούνται οι πολίτες κατά προτίμηση, ώστε να μην ακυρώνονται δανειοδοτήσεις, καταπίπτουν ρήτρες κλπ, όμως, είναι βέβαιο ότι με την ολοένα και αυξανόμενη εισροή αιτήσεων από τη μια πλευρά και την σταθερή έλλειψη προσωπικού από την άλλη,  δεν θα καταστεί αυτό δυνατόν επί μακρόν.

Κατόπιν των ανωτέρω ο Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την επίλυση του προβλήματος και πότε;

 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

Πειραιάς, 22/03/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

(Αρμόδιος Υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο κ. Θεόδωρος Λιβάνιος)

Θέμα:  «Σοβαρά προβλήματα από την υποστελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά»

 

Κύριε Υπουργέ,

Το Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιά και Νήσων έχει στην αρμοδιότητά του τις περιοχές των Δήμων Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νικαίας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος και των νησιωτικών Δήμων Σαλαμίνας, Αίγινας, Αγκιστρίου, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Τροιζηνίας – Μεθάνων και Κυθήρων. Είναι το μεγαλύτερο γραφείο που έχει απορροφηθεί από το ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» έως τώρα. Οι θέσεις υπαλλήλων, που προβλέπονται για τη λειτουργία του συγκεκριμένου γραφείου είναι τριάντα έξι (36).  Από τις 36 αυτές προβλεπόμενες θέσεις, οι 18 είναι κενές, λόγω συνταξιοδοτήσεων, μεταθέσεων κλπ. Εξαιτίας της υποστελέχωσης αυτής, οι υπάρχοντες υπάλληλοι επιβαρύνονται με την διπλάσια δουλειά, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων, που φτάνουν έως και τους εννέα (9) μήνες. Καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια, σε περιπτώσεις, που υπάρχουν προθεσμίες, που πρέπει να τηρηθούν, να εξυπηρετούνται οι πολίτες κατά προτίμηση, ώστε να μην ακυρώνονται δανειοδοτήσεις, καταπίπτουν ρήτρες κλπ, όμως, είναι βέβαιο ότι με την ολοένα και αυξανόμενη εισροή αιτήσεων από τη μια πλευρά και την σταθερή έλλειψη προσωπικού από την άλλη,  δεν θα καταστεί αυτό δυνατόν επί μακρόν.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την νομική υπηρεσία του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά, από 16-6-2022 λειτουργεί με δύο μόνο δικηγόρους, που έχουν διατεθεί από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ενώ για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά απαιτούνται τουλάχιστον πέντε δικηγόροι, προκειμένου να διεκπεραιώνουν τον νομικό έλεγχο των εγγράφων που κατατίθενται καθημερινά (περίπου 120 πράξεις ημερησίως) και ταυτόχρονα να απαντούν στις ερωτήσεις του κοινού για νομικά θέματα.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει το Γραφείο του Πειραιά, είναι ότι από 1-9-2022 δεν υπάρχει φύλαξη, με αποτέλεσμα δύο υπάλληλοι της Υπηρεσίας εκ περιτροπής, να αναγκάζονται να αφήνουν την εργασία τους και να επιτελούν χρέη φύλακα, χωρίς, φυσικά, να προβλέπεται αυτό στα καθήκοντά τους. Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι κατεπείγουσα ανάγκη, για την καλή λειτουργία της Υπηρεσίας και την ασφάλεια προσωπικού και συναλλασσομένων, ειδικά σε περιόδους υγειονομικής κρίσης, να αποκατασταθεί άμεσα το ζήτημα της φύλαξης του Κτηματολογικού Γραφείου.

Τέλος, θα ήταν ευχής έργον, μέχρι την δρομολόγηση της πλήρωσης των κενών θέσεων, να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον οι υπάρχοντες εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ώστε να μην μειωθεί ακόμη περισσότερο το προσωπικό του γραφείου . Προς αυτήν την κατεύθυνση, κρίνεται σκόπιμο τουλάχιστον να ανανεωθεί η σύμβαση της μίας και μοναδικής προσληφθείσας για διετία, με το καθεστώς των μακροχρόνια ανέργων, υπαλλήλου στο Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιά, η οποία γνωρίζει καλά το αντικείμενό της, έχει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και, για τους λόγους αυτούς, είναι απολύτως απαραίτητη και αναντικατάστατη για την Υπηρεσία της.

Σημειωτέον ότι για το ανωτέρω περιγραφόμενο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Κτηματολογικού Γραφείου, έχω ήδη απευθύνει την υπ’ αριθ. 4344/18.02.2021 Ερώτησή μου προς το Υπουργείο σας, χωρίς, όμως έκτοτε, να έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά, να βελτιωθεί η κατάσταση στη λειτουργία του και να μειωθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων και πότε;

Ο Ερωτών

Νικόλαος Μανωλάκος

 Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νήσων

 

 

 

Related Articles

ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ: Διεξαγωγή Αγώνων Στρατιωτικών Σχολών ΕΔ & ΣΑ

ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ Ν. ΑΓΩΓΗΣ Πειραιάς, 9 Απριλίου 2024...

1ο Beauty show 2024

Από την  Ευγενία Μπαρμπαγιάννη,  Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο σε θέματα εθελοντισμού. Για πρώτη...

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ στον Πειραιά: “Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Πονηρός Λύκος”

“Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Πονηρός Λύκος” (Βασιλική Αγγέλη + Ηλίας Τσούμπελης) σας...

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,παρουσιάζει το Πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro coro

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά / Municipal Theatre of Piraeus στο πλαίσιο του...