Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Πυρκαγιά σε Θ/Γ σκάφος στη Λευκάδα
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Πυρκαγιά σε Θ/Γ σκάφος στη Λευκάδα

Ενημερώθηκαν πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Λευκάδας και Πρέβεζας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Θ/Γ σκάφος με έναν (01) αλλοδαπό επιβαίνοντα, στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της παραλίας «ΝΙΚΙΑΝΑΣ» ανατολικά ν. Λευκάδας.
Άμεσα από τη Λιμενική Αρχή Λευκάδας τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο σημείο έσπευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) περιπολικά οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και το Ε/Π -Α/Κ σκάφος «ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ» Λ.Λ. 116, στο οποίο επέβαιναν στελέχη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ..
Ο 71χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης και μοναδικός επιβάτης του ανωτέρω θαλαμηγού επιβιβάσθηκε στο διερχόμενο Ε/Π-Τ/Χ σκάφος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΑΛΕΞΗΣ» Τ.Λ. 605 καλά στην υγεία του, ενώ περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που έφτασε στην περιοχή ξεκίνησε την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία είχε ήδη επεκταθεί σε ολόκληρο το Θ/Γ «PASSION» σημαίας Ολλανδίας.
Το «PASSION»  βυθίστηκε σε βάθος 45 μέτρων περίπου, ενώ από την βύθιση του δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και τα καμμένα υπολείμματα (κομμάτια μικρού μεγέθους) συλλέχθηκαν από στελέχη των περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Οπτικοακουστικό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr.
*****
Ενημερώθηκε απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας από τη Λιμενική Αρχή Παξών, για περιστατικό ακυβερνησίας Θ/Γ σκάφους, λόγω βλάβης, με τέσσερις (04) επιβαίνοντες (3 αλλοδαπούς και 1 ημεδαπό), στη θαλάσσια περιοχή έξι (06) ν.μ. νότια ν. Αντίπαξων.
Στην περιοχή έσπευσε το Ρ/Κ «ΘΥΕΛΛΑ» Ν.Π. 4422, το οποίο ρυμούλκησε το ανωτέρω σκάφος στη μαρίνα Γουβιών Κέρκυρας όπου και αγκυροβόλησε με ασφάλεια.
Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του θαλαμηγού μέχρι προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, ενώ  συνελήφθη ο 70χρονος κυβερνήτης του και του επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις, διότι από τον έλεγχο των ναυτιλιακών εγγράφων  διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες παρατηρήσεις στο Π.Γ.Ε. του σκάφους.
*****
Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Χανίων από πολίτη για πιθανό κίνδυνο λουόμενης εντός της θάλασσας, στην παραλία Χρυσή Ακτή Χανίων .
Άμεσα  στην περιοχή έσπευσαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής με περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ με την συνδρομή χειμερινού κολυμβητή  ανασύρθηκε 24χρονη αλλοδαπή.
Η 24χρονη μεταφέρθηκε με συμπτώματα υποθερμίας με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γ.Ν.Ν. Χανίων, όπου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών εξήλθε.
*****
Για οδήγηση στερούμενος άδειας ικανότητας, συνελήφθη ένας 30χρονος ημεδαπός οδηγός δίκυκλου οχήματος, μεσημβρινές ώρες σήμερα, επί της οδού “ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ” στην έξοδο του επιβατικού λιμένα Βόλου, από τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου που διενεργεί την προανάκριση, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:
-64χρονος, από τον λιμένα ν. Αίγινας στον λιμένα Πειραιά, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και
-30χρονη, από τον λιμένα ν. Πάρου στον λιμένα ν. Σύρου, με το Ε/Γ – Τ/Ρ ”ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ” Ν.Ν. 53.
Προσάραξη Ι/Φ σκάφους στη Λέσβο – Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στη Χαλκίδα – Σύλληψη ημεδαπών στη Ζάκυνθο – Διακομιδές ασθενών
Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Περάματος κόλπου Γέρας, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., για προσάραξη του Ι/Φ σκάφους ”PRINCESS NAYELI” σημαίας Η.Π.Α., με τέσσερις (04) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή εισόδου του κόλπου Γέρας ν. Λέσβου.
Άμεσα στην περιοχή μετέβη περιπολικό όχημα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, καθώς και το Ε/Γ – Τ/Ρ ”ΠΟΣΕΙΔΩΝ” Ν.Μ. 968, με τη συνδρομή του οποίου το εν λόγω Ι/Φ σκάφος αποκολλήθηκε. Στη συνέχεια το ”PRINCESS NAYELI” κατέπλευσε με ασφάλεια στον οικείο λιμένα, με τη συνοδεία του ανωτέρω Ε/Γ – Τ/Ρ σκάφους, με τους επιβαίνοντες του καλά στην υγεία τους.
Από το Λιμενικό Σταθμό Περάματος κόλπου Γέρας απαγορεύτηκε ο απόπλους του ”PRINCESS NAYELI”, ενώ από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε εισροή υδάτων.
*****
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, βραδινές ώρες σήμερα, επί της οδού Μακαρίου εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα Χαλκίδας, όταν Ι.Χ.Ε. όχημα που οδηγούσε 48χρονος παρέσυρε 71χρονο πεζό, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του πεζού.
Ο 71χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, για την παροχή ιατρικής περίθαλψης.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας.
*****
Στη σύλληψη δύο (02) ημεδαπών, ηλικίας 30 και 21 ετών, προέβησαν χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ζακύνθου για παράβαση του άρθρου 372 Π.Κ.
Ειδικότερα, μετά από έγκληση που κατέθεσε ιδιώτης για κλοπή εξωλέμβιας μηχανής από ερασιτεχνικό σκάφος ιδιοκτησίας του, συνελήφθησαν οι ανωτέρω, ενώ η εν λόγω μηχανή εντοπίστηκε σε αποθηκευτικό χώρο που χρησιμοποιούσε ο 30χρονος.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου.
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:
-69χρονος, από τον λιμένα ν. Νάξου στον λιμένα ν. Σύρου, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.,
-11χρονος, από τον λιμένα ν. Σκοπέλου στον λιμένα Βόλου, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και
-23χρονος, από τον λιμένα ν. Πάρου στον λιμένα ν. Σύρου, με το Ε/Γ – Τ/Ρ ”ΕΡΙΘΕΛΓΗ Ι” Ν.Π. 8745.
Σύλληψη αλλοδαπών για παράβαση του Ν. 2168/93 και του Ν. 3386/05 στη Λέσβο
Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών ηλικίας 75, 20 και 61 ετών, προέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, για παράβαση του Ν. 2168/1993 “περί όπλων” και του Ν. 3386/2005 “περί αλλοδαπών”.
Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες, η οικεία Λιμενική Αρχή, από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., για ύπαρξη υπόπτου σκάφους, στη θαλάσσια περιοχή “ΑΚΡΑ ΜΑΧΑΙΡΑ”, προερχόμενο από Αϊβαλί Τουρκίας. Άμεσα, για το σημείο αναχώρησαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.), καθώς και περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, όπου εντόπισαν ξύλινο σκάφος σε απόσταση 0,23 ν.μ. από τις ελληνικές ακτές.
Στη συνέχεια, κατόπιν επιβίβασης των εν λόγω στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο ανωτέρω σκάφος, διενεργήθηκε έρευνα κατά την οποία εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα, εντός χειραποσκευής, ένα πυροβόλο όπλο, διαμετρήματος 7,85 χιλιοστών, με αλλοιωμένο τον σειριακό αριθμό, ένας γεμιστήρας περιέχων 12 φυσίγγια, τα οποία ανήκαν στον 75χρονο αλλοδαπό, ο οποίος δεν διέθετε σχετική άδεια οπλοφορίας-οπλοκατοχής, καθώς και ένα μαχαίρι με μήκος λάμας 18cm. Ακολούθως, το εν λόγω σκάφος, με επιβαίνοντες στελέχη Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής και συνοδεία περιπολικού σκάφους, οδηγήθηκε στον λιμένα Μυτιλήνης.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν ένα πυροβόλο όπλο, διαμετρήματος 7,85 χιλιοστών, ένας γεμιστήρας περιέχων 12 φυσίγγια, καθώς και πέντε (05) συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr.
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Related Articles

Χρήστος Στυλιανίδης: «Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας στο ΥΝΑΝΠ πρώτη προτεραιότητα»

Η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη στο σεμινάριο...

Ανανέωση Θητείας Εκπροσώπου Ελλάδος στο Θεσμό “IMO Goodwill Maritime Ambassador”

Στο πλαίσιο του θεσμού του «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή» (ΙΜΟ Goodwill Maritime ν Ambassador)...

Ενίσχυση των δεσμών της HELMEPA με την Αμερικανική Ακτοφυλακή και ναυτιλιακούς ηγέτες στην WashingtonDC

Η πολυπληθέστερη αντιπροσωπεία μελών της HELMEPAπου ταξίδεψε στις ΗΠΑ συμμετείχε σε μια...

Από την Τεχνολογία στην Περιβαλλοντική Δράση: Η Πρωτοβουλία της TURBOMED SA

Η TURBOMED SA, ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των τουρμπινών πλοίων, επιβεβαιώνει την...