Κυριακή , 3 Μάρτιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανακοίνωση Κεντρικής Διοίκησης ΟΕΕ για ασθένεια λογιστών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοίνωση Κεντρικής Διοίκησης ΟΕΕ για ασθένεια λογιστών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

Η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ χαιρετίζει την ψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της τροπολογίας που συμπληρώνει το άρθρο 93 του Ν. 4764/2020 (Α’ 256) με νέα διάταξη, που προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων, καθώς και των καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών και των εντολέων πελατών τους, στις περιπτώσεις ασθένειας, τοκετού ή θανάτου του λογιστή – φοροτεχνικού.

Με το άρθρο 93 του Ν. 4764/2020 είχε θεσμοθετηθεί  η δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών που ασθενούν από κορονοϊό ή περιπτώσεων θανάτου λόγω COVID-19.

Η μόνιμη επιτροπή του ΟΕΕ για τα θέματα του λογιστή – φοροτεχνικού, δουλεύοντας μεθοδικά επεσήμανε έγκαιρα προς την Κ.Δ. την ανάγκη να δοθεί λύση στο δίκαιο αυτό αίτημα του κλάδου. Ο Φορέας μας με συνεχείς παρεμβάσεις προς την ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και της ΑΑΔΕ, πρότεινε τη συμπλήρωση του άρθρου 93 του ν. 4764/2020 με τις περιπτώσεις τοκετού, σοβαρής ασθένειας λογιστή – φοροτεχνικού ή θανάτου, με δυνατότητα παράτασης υποβολής των δηλώσεων των πελατών τους.

Στη Βουλή κατά την κατάθεση των απόψεων του ΟΕΕ σε πλήθος νομοσχεδίων, αλλά και στο νομοσχέδιο  «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας», επανήλθαμε στην πρότασή μας και αιτιολογήσαμε εκ νέου την ανάγκη της άμεσης ρύθμισης του θέματος της σοβαρής ασθένειας, τοκετού  ή θανάτου.

Η θετική ανταπόκριση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και της ΑΑΔΕ στο δίκαιο αίτημα του ΟΕΕ, με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, είναι η απόδειξη της αναγνώρισης της Πολιτείας ότι ο λογιστής – φοροτεχνικός, ο επαγγελματίας που έχει ως αποστολή τη στήριξη της εφαρμογής της φορολογικής πολιτικής της Πολιτείας, έχει δικαίωμα στην προστασία του. Είναι και η απόδειξη ότι η μεθοδική δουλειά με επιχειρήματα και όχι οι άναρχες φωνές, φέρνουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Το πόση προσπάθεια καταβάλλουμε καθημερινά στο ΟΕΕ για να καταφέρουμε τα αυτονόητα, δεν θα μας σταματήσει από το να συνεχίσουμε να το κάνουμε με τον ίδιο και ακόμη περισσότερο ζήλο. Όπως γνωρίζουμε και το γεγονός ότι οι επιτυχίες έχουν πολλούς μπαμπάδες και οι αποτυχίες μόνο έναν. Ένα είναι σίγουρο. Ότι, στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, τον θεσμοθετημένο Φορέα της Πολιτείας για τα θέματα της οικονομίας και τον Φορέα που εποπτεύει το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού, δεν θα σταματήσουμε στιγμή να υπερασπιζόμαστε, με όλες μας τις δυνάμεις, όλους τους συναδέλφους μας και να διεκδικούμε για αυτούς αυτά που δικαιούνται. Με οποιοδήποτε κόστος και χωρίς υστεροβουλία.

Related Articles

Σ.Ο.Λ.Π.: Να δοθεί περίοδος ανοχής για τη διασύνδεση Ταμειακών με POS & υποβολή Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ (Σ.Ο.Λ.Π.) ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 155, ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τ.Κ. 185 36...

ICC WOMEN HELLAS: Συνάντηση για τη θαλάσσια βιομηχανία και την επαγγελματική ανάπτυξη γυναικών

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 η Ομάδα Ναυτιλίας με επικεφαλής την αντιπρόεδρο...

Βασίλης Κορκίδης «Από το χωράφι στο ράφι και από το ράφι στο τραπέζι»

Από τον Πρόεδρο ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ κ. Βασίλη Κορκίδη Σύμφωνα με τα...

Β.Κορκίδης: Αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων με υποτονική αγοραστική κίνηση

Από τον κ. Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο   ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ Αυλαία των χειμερινών...