Παρασκευή , 12 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ «Ιπτάμενοι Ιατροί» στο Καστελόριζο: Πρώτη Δράση της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων για Προληπτικές Ιατρικές Εξετάσεις στα Ακριτικά νησιά  
ΕΛΛΑΔΑ

«Ιπτάμενοι Ιατροί» στο Καστελόριζο: Πρώτη Δράση της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων για Προληπτικές Ιατρικές Εξετάσεις στα Ακριτικά νησιά  

Η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη πτήση του προγράμματος«Ιπτάμενοι Ιατροί»για τη μεταφορά γιατρών, φαρμάκων και νοσηλευτικού προσωπικού στο Καστελόριζο, στα πλαίσια δράσεων κοινωνικής προσφοράς, σε συνεργασίαμε ενδιαφερόμενους δήμους και το Υπουργείο Υγείας.

 

Στα πλαίσια του κοινωνικού ρόλου, και με υψηλό το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς,Η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων, μη κερδοσκοπικό αστικό σωματείο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την υποστήριξη Ακριτικών Δήμων των νησιών μας, ξεκίνησε την οργάνωση σε ετήσια βάση, ενός προγράμματος υποστήριξης των Ελληνικών νησιών, με την σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.

 

Η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε από την Αθήνα απευθείας στο Καστελόριζο (Δήμος Μεγίστης), διάρκειας δύο ωρών με τετραθέσιο ελαφρύ αεροσκάφοςυψηλών επιδόσεων. Οι εθελοντές ιατροί καρδιολόγοι, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων, Δρ Αναστάσιος Κουμουλίδης και Δρ Δημήτριος Αθανασιάς, πραγματοποίησαν δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο σε όσους εγγεγραμμένους κατοίκους του νησιού το επιθυμούσαν.

 

Το πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Φροντίδας υλοποιείται με ελαφρά αεροσκάφη, σύγχρονης τεχνολογίας, τεσσάρων έως έξι θέσεων, highperformance, που διατίθενται από μέλη της Ένωσης μας.

 

Η εκκίνηση του προγράμματος έγινε στις αρχές του 2023 μετά από συνεννοήσεις και συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους δήμους και το Υπουργείο Υγείας, που αμέσως αγκάλιασε αυτή τη προσπάθεια.

 

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των κατοίκων του νησιού στο κάλεσμα για προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο, που υποδηλώνει και την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, εκδηλώθηκε η θέληση, από όλες τις πλευρές, της επανάληψης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Συνολικά εξετάστηκαν 30 παιδιά και 40 ενήλικες. Σε όλους πραγματοποιήθηκε πλήρης καρδιολογικός έλεγχος με λήψη ιστορικού και φαρμακευτικής αγωγής, κλινική εξέταση, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιογράφημα (triplex). Για όλους τους εξετασθέντες, κρατήθηκε αρχείο, με τα αποτελέσματα της εξέτασης, τη λαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή και τις συστάσεις που έγιναν από τους καρδιολόγους. Το αρχείο αυτό, παρέμεινε στο κέντρο υγείας του νησιού, για μελλοντική χρήση, τόσο από τους εκάστοτε αγροτικούς ιατρούς αλλά και γενικά από οποιονδήποτε ιατρό θελήσει να ενημερωθεί για την κατάσταση υγείας των εξετασμένων.

 

Σε όσους εξεταζόμενους κρίθηκε απαραίτητο, συστήθηκε έναρξη φαρμακευτικής αγωγής ή τροποποίηση της λαμβανόμενης και συστήθηκε περαιτέρω έλεγχος όπου απαιτούνταν. Στα παιδιά, χορηγήθηκε επιπλέον, η «Κάρτα Αθλητή», για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

 

Οι αγροτικοί ιατροί και η νοσηλεύτρια του νησιού, ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τους εξεταζόμενους «υψηλότερου» κινδύνου, ενώ τέθηκαν στη διάθεσή τους τα προσωπικά τηλέφωνα των ιατρών-καρδιολόγων για απομακρυσμένη βοήθεια σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη.

 

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με επίσκεψη στις αρχές Ιουλίου στην νήσο Αστυπάλαια,ενώ ακολουθούν οι νήσοι Λέρος και Κάσος.

Related Articles

ΟΛΠ Α.Ε.:  Στο Μαϊάμι για τη Διεθνή Έκθεση Κρουαζιέρας “SeatradeCruiseGlobal 2024”

Η ΟΛΠ Α.Ε. συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στη Διεθνή Έκθεση για...

Τραυματισμός εργαζόμενου στο Πέραμα

Τις πρωινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε το Δ’ Λιμενικό Τμήμα Περάματος του Κεντρικού...

ΠΟΚΚ προς ΥΠΑΑΤ: Λύστε τα προβλήματα των κτηνιάτρων για να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά

Ανησυχία προκαλεί στους επαγγελματίες του κρέατος η προκήρυξη αποχής – απεργίας των γεωτεχνικών ενόψει...

Η Celestyal ανακοινώνει νέο καφέ bar επί του πλοίου σε συνεργασία με την illy

Η Celestyal εγκαινίασε ένα νέο καφέ εντός του πλοίου της, σε συνεργασία...