Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Μαρία Αγγελικούση | Από γιατρός σε τριτοκοσμικές χώρες στην κορυφή της ελληνόκτητης ναυτιλίας
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Μαρία Αγγελικούση | Από γιατρός σε τριτοκοσμικές χώρες στην κορυφή της ελληνόκτητης ναυτιλίας

Ποια είναι η 40χρονη γυναίκα που βρέθηκε στη λίστα του Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το κομμάτι της Beyonce “Who run the world? Girls” βρίσκει την απόλυτη σημασία του στην περίπτωση της Μαρίας Αγγελικούσης, της πιο δυναμικής και πιο πλούσιας γυναίκας στον χώρο της ελληνικής ναυτιλίας. Η κόρη του Ιωάννη Αγγελικούση, τον οποίο διαδέχθηκε στο τιμόνι του Ομίλου Angelicoussis Shipping μετά τον θάνατό του το 2021, φαίνεται πως έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, κατακτώντας μία θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Bloomberg, η 40χρονη Μαρία Αγγελικούση είναι η πλουσιότερη “φιγούρα” στον εν λόγω κλάδο αλλά και η 2η πιο πλούσια γυναίκα στην Ελλάδα, μετά τη Βίκυ Σάφρα. Ειδικότερα, το δημοσίευμα ανέφερε πως η αύξηση των ναύλων που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, εκτόξευσε την αξία του Ομίλου, αλλά και της καθαρής περιουσίας της επικεφαλής των 5,3 δισ. δολαρίων, η οποία φαίνεται να ακολουθεί πιστά τα βήματα του πατέρα της.

Η διαφορετική καριέρα και η διαδοχή στον Όμιλο

Καταλαβαίνουμε τον τεράστιο αντίκτυπο του έργου της Αγγελικούση, όταν η γυναικεία παρουσία στον χώρο αποτελεί το 1/3 του εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, η ίδια δεν ξεκίνησε την καριέρα της στον Όμιλο, αφού προτίμησε να χαράξει τη δική της πορεία. Η Μαρία Αγγελικούση σπούδασε γιατρός στο Cambridge και εργαζόταν μέχρι το 2008 για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο – μάλιστα φημολογείται πως προσέφερε τις υπηρεσίες της χωρίς αμοιβή σε τριτοκοσμικές χώρες-, μέχρι την επιστροφή της στην Ελλάδα και το ξεκίνημά της στην Angelicoussis Shipping.

Άλλωστε, είχε γίνει ξεκάθαρη η επιθυμία του πατέρα της εκείνη να αναλάβει τον Όμιλο, όταν ο ίδιος το 2018 χρησιμοποίησε το όνομα Maran σε 3 ξεχωριστούς βραχίονες της εταιρείας, τα τάνκερς, τα gas carriers και τα dry bulkers.

Τα επιτυχημένα βήματα

Δεν πέρασαν αρκετοί μήνες μέχρι η ίδια να αποδείξει την αξία της, αφού με το που ανέλαβε το τιμόνι του Ομίλου, κατάφερε να κλείσει το “deal της χρονιάς” όπως το είχαν αποκαλέσει τα δημοσιεύματα, πουλώντας οκτώ πλοία του στόλου της Maran Dry για 200 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, η απόκτηση του πλοίου, “Excelerate Sequoia”, που κέρδισε στις 4 Δεκεμβρίου του 2020 τo βραβείο του Πλοίου της Χρονιάς ήταν μία από τις κινήσεις που θεωρήθηκε απόδειξη των ηγετικών της ικανοτήτων.

Από την άλλη, δεν δίστασε να δείξει την δυσαρέσκειά της με το που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθιστώντας σαφές πως η εταιρεία της δεν επρόκειτο να ασχοληθεί με κανένα ρωσικό φορτίο, υπογραμμίζοντας το “τεράστιο ηθικό θέμα” που είχε προκύψει, που οδήγησε στη δύσκολη απόφασή της.

Η προσωπική της ζωή

Δεδομένου ότι είναι μία γυναίκα χαμηλών τόνων που δεν θέλει να προκαλεί, γνωρίζουμε ελάχιστα για την προσωπική της ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρία Αγγελικούση έχει παντρευτεί με τον έκπτωτο πρίγκηπα της Σερβίας της βασιλικής οικογένειας των Καραγεώργεβιτς και έχει αποκτήσει ένα παιδί.

Φωτο: Angelikoussis Group

Πηγή: https://www.madamefigaro.gr/

Ιφιγένεια Ηλιάδη |

Related Articles

Παράδοση – Παραλαβή Καθηκόντων του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στον απελθόντα Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής...

Η Costamare Inc. ανακοινώνει την πλήρη εξαγορά των υφιστάμενων μετοχών της σε προνομιούχες της σειράς E

Costamare Inc. (η «Εταιρεία», «εμείς» ή «δική μας») (NYSE: CMRE)  ανακοίνωσε  ότι...

9th Capital Link Maritime Leaders Summit – Greece : “Dashing Ahead – Leadership in Action”

Με κοινό που ξεπέρασε τους 1.200+ συμμετέχοντες Διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το...

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΑΠΟΤΙΜΗΤΗ ΠΛΟΙΩΝ LEVEL1

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΑΠΟΤΙΜΗΤΗ ΠΛΟΙΩΝ LEVEL1 Η UPoilTankers & Trading διοργανώνει την Τρίτη...