Παρασκευή , 4 Σεπτέμβριος 2026
Home ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΕΛΛΑΔΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Αρχική δημοσίευση  από τον Ηλία Κλάππα, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΟΡΙΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ
Η Συντονιστική Επιτροπή της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ εκφράζει την ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ της γιατί δρομολογείται η ίδρυση πολλών νέων ιδιωτικών νομικών σχολών χωρίς να έχει γίνει καμία μελέτη σκοπιμότητας των σχολών αυτών, χωρίς να διασφαλίζεται η ποιότητα των νομικών σπουδών που θα παρέχουν και με την εξαίρεση των Δικηγορικών Συλλόγων από τα αρμόδια θεσμικά όργανα στα οποία πέρυσι συμμετείχαν.
Η αναντιστοιχία μεταξύ της ίδρυσης νέων νομικών σχολών και των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας ΘΑ ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ τα προβλήματα υπερπληθωρισμού που αντιμετωπίζει το δικηγορικό επάγγελμα και βεβαίως γεννά έντονο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα ιδιαιτέρως της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, η οποία βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικά περιοχή.
Όπως με συνέπεια υποστηρίζει η Ολομέλεια ήδη από το χρόνο συζήτησης της ίδρυσης τέταρτης νομικής σχολής στην Πάτρα, δεν νοείται ίδρυση νομικής σχολής ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα. Η αναδιάταξη του πανεπιστημιακού χάρτη στο χώρο των νομικών επιστημών γίνεται ερήμην των Δικηγορικών Συλλόγων και χωρίς τη συμμετοχή μας.
Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά να συμμετέχει με εκπρόσωπό της στα θεσμικά όργανα εξέτασης των σχετικών αιτήσεων, τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και να διασφαλίζουν την ΠΟΙΟΤΗΤΑ των νομικών σπουδών στη χώρα μας που αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά, κατόπιν διαβούλευσης με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, να θεσπιστεί ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΕΙΣΑΚΤΈΩΝ κατ’ έτος για το σύνολο των ιδιωτικών νομικών σχολών που ήδη υφίστανται ή θα αδειοδοτηθούν στο μέλλον, όπως άλλωστε υφίσταται αντίστοιχο όριο και για τις δημόσιες νομικές σχολές.
Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να παραμείνει θεατής στην επιχειρούμενη προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας νέων ιδιωτικών νομικών σχολών που θα έχει ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ στην άσκηση των νομικών επαγγελμάτων και στην ασφάλεια δικαίου.
Δημοσιευμένο  στη  ιστολόγιο του Δικηγορικού Συλλόγου  Πειραιά

Related Articles

ΕΣΠ: Η αγορά είναι το σύνολό της και ο καταναλωτής πρέπει να έχει όλες τις επιλογές

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς – Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς: Η αγορά είναι...

Επικαιρότητα 31 Αυγούστου

ΙΣΤΟΡΙΚΑ Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου 1923: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κέρκυρα μετά...

Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ παρουσίασε μια δυνατή ομάδα υποψηφίων για τις εκλογές του Σ.Ε.Ε.Η.Π.

Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Βαζαίο, παρουσίασε μια δυνατή και αντιπροσωπευτική...

Αδικία

Άρθρο  του καπετάν Πάνου Δεδελού Αναθέσεις Δήμου Πόρου προς όμιλο επιχειρήσεων Μαστροπέτρου...