Δευτέρα , 7 Σεπτέμβριος 2026
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Θαλασσινά έθιμα του Πάσχα
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Θαλασσινά έθιμα του Πάσχα

Καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα πληθώρα εθίμων λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πολλά από αυτά τελούνται σε ιστορικούς ναυτοτόπους και έχουν τις ρίζες τους στους δεσμούς των περιοχών αυτών με τη θάλασσα.
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα είναι η περιφορά του Επιταφίου στην Ύδρα, μέσα στη θάλασσα. Το έθιμο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Καμίνια της Ύδρας το 1923 και ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες της περιοχής, των οποίων τα καΐκια αναχωρούσαν μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και επέστρεφαν κοντά στην ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Κάθε Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου στα Καμίνια της Ύδρας καταλήγει στη θάλασσα. Εκεί, οι πιστοί εισέρχονται στο νερό και ακουμπάνε τα πόδια του Επιταφίου στο νερό, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα ύδατα.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήρεμα ταξίδια, καλές θάλασσες και ασφαλή επιστροφή.
Πηγή Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος https://www.facebook.com/hellenicchamberofshipping/photos/a.109353281795043/211386218258415/

Related Articles

DNV: The energy transition is becoming a fleet-management challenge as much as a technical challenge

A vessel’s transition strategy cannot be separated from the way it is...

Maran Tankers Management has taken delivery of MARAN MYRSINI a dual-fuel Suezmax oil tanker

Maran Tankers Management proudly announces the delivery of MARAN MYRSINI, the fourth...

KATRADIS ROPES AI ADVISOR: Our new AI-powered assistant, available 24/7 on our website

At KATRADIS S.A., we’re continuously investing in innovative solutions that make it...