Τρίτη , 6 Ιούνιος 2023
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Θαλασσινά έθιμα του Πάσχα
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Θαλασσινά έθιμα του Πάσχα

Καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα πληθώρα εθίμων λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πολλά από αυτά τελούνται σε ιστορικούς ναυτοτόπους και έχουν τις ρίζες τους στους δεσμούς των περιοχών αυτών με τη θάλασσα.
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα είναι η περιφορά του Επιταφίου στην Ύδρα, μέσα στη θάλασσα. Το έθιμο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Καμίνια της Ύδρας το 1923 και ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες της περιοχής, των οποίων τα καΐκια αναχωρούσαν μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και επέστρεφαν κοντά στην ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Κάθε Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου στα Καμίνια της Ύδρας καταλήγει στη θάλασσα. Εκεί, οι πιστοί εισέρχονται στο νερό και ακουμπάνε τα πόδια του Επιταφίου στο νερό, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα ύδατα.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήρεμα ταξίδια, καλές θάλασσες και ασφαλή επιστροφή.
Πηγή Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος https://www.facebook.com/hellenicchamberofshipping/photos/a.109353281795043/211386218258415/

Related Articles

Ανακήρυξη κ. Αλέξανδρου Μπιλλίνη ως Επιτίμου Μέλους της Λέσχης Αποφοίτων Σχολή Ναυτιλίας Ύδρας

Σε κλίμα ιδιαίτερα συγκινητικής ατμόσφαιρας πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στο...

NEPTUNE MARITIME LEASING ANNOUNCES COLLABORATION WITH LARS SOLBAKKEN

Neptune Maritime Leasing Limited(“Neptune Leasing” or the “Company”) is pleased to announce...

European Shipping Summit 2023: Registrations are open!

We are very happy to announce that the registrations for the European Shipping...