Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Β.Κορκίδης: “Λιμάνια Μεταφορές και Εφοδιαστική-Νέες Δεξιότητες και Σύγχρονη Βιωματική Εκπαίδευση”
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Β.Κορκίδης: “Λιμάνια Μεταφορές και Εφοδιαστική-Νέες Δεξιότητες και Σύγχρονη Βιωματική Εκπαίδευση”

Χαιρετισμός προέδρου ΕΒΕΠ κ.Βασίλη Κορκίδη, στην ημερίδα «Λιμάνια, Μεταφορές και Εφοδιαστική – Νέες Δεξιότητες και Σύγχρονη Βιωματική Εκπαίδευση»
Η θεματογραφία της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έρχεται στην πλέον κρίσιμη συγκυρία όπου το θέμα της απασχόλησης και, κυρίως, των δεξιοτήτων που πρέπει να κατέχουν οι εργαζόμενοι, απασχολεί την συντριπτική πλειοψηφία κλάδων της οικονομίας μεταξύ των οποίων, φυσικά, η λιμενική «βιομηχανία» και η εφοδιαστική.
Η περσινή έκθεση θαλάσσιων μεταφορών από την UNCTAD, που αποτελεί και μία θεώρηση της επισκόπησης για το τρέχον έτος, εστιάζει μεταξύ των άλλων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα εκ των στοιχείων που χρήζουν προσοχής από την εν λόγω έκθεση είναι η επισήμανσή της για την αναγκαιότητα επενδύσεων, ώστε η εφοδιαστική να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές παγκόσμιες κρίσεις, την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Μεταξύ των πεδίων που απαιτούν επενδύσεις είναι και η ψηφιοποίηση αλλά και η βελτίωση των δεξιοτήτων των χειριστών της ψηφιακής τεχνολογίας ως στοιχείου ισχυροποίησης αλλά και ανταγωνιστικότητας. Να σταθούμε λοιπόν στο θέμα των δεξιοτήτων των χειριστών της ψηφιακής τεχνολογίας που σήμερα διαπερνά απ’ άκρου σ΄ άκρο την εφοδιαστική. Στο ερώτημα αν έχουμε αργήσει στην βελτίωση των δεξιοτήτων του έμψυχου δυναμικού η απάντηση είναι μονολεκτική. Ναι! Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Μckinsey για λογαριασμό της EuroCommerce η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας απαιτεί 5 επενδυτικά έργα ύψους έως και 600 δις ευρώ μέχρι το 2030. Στην αναλυτική κατανομή των επενδύσεων προβλέπει μεταξύ των άλλων κονδύλι για την ανάπτυξη δεξιοτήτων προσωπικού, 105 δις ευρώ. Τυχαίο; Καθόλου…Η ψηφιοποίηση και οι αυτοματισμοί, που έχουν συνδεθεί με την 4η βιομηχανική επανάσταση, απαιτούν πλέον αυξημένες δεξιότητες σε χειρισμούς περίπλοκων μηχανικών σχημάτων, σε χειρισμούς αυτοματοποιημένων μηχανικών σχημάτων που έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν ισχυρή θέση στα λιμάνια ανά τον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν λιμάνια πολλά εξ αυτών πλήρως αυτοματοποιημένα όπου ο «παραδοσιακός» λιμενεργάτης έχει δώσει τη θέση του στον «ψηφιακό συνάδελφό του» που παρακολουθεί από την οθόνη του υπολογιστή τις κινήσεις των γερανογεφυρών, τα ΟΣΜΕ, τα φορτηγά, τους ρυθμούς φορτοεκφόρτωσης τις ροές διακίνησης. Με άλλα λόγια όλο το πεδίο. Το Ε.Β.Ε.Π. εγκαίρως έχει στοχοθετήσει θέματα που άπτονται του ψηφιακού μετασχηματισμού σχηματοποιώντας πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων μελών του στην ψηφιακή μετάβαση. Μεταξύ αυτών έχει προτάξει και την εκπαίδευση αλλά και την μετεκπαίδευση σε σύγχρονους προσομοιωτές που είναι εγκατεστημένοι στο κτίριο του Επιμελητηρίου με στόχο προφανή. Την κατάρτιση στελεχών στα απαιτητικά συστήματα της σημερινή πραγματικότητας, των σημερινών λειτουργιών αυτοματοποιημένων συστημάτων σε λιμάνια και επιχειρήσεις. Πολλές μεγάλες εταιρείες αναπτύσσουν προσομοιωτές προτάσσοντας το γεγονός της βελτίωσης της ασφάλειας μέσα από την βελτίωση του γνωσιακού επιπέδου για την αντιμετώπιση ποικίλων καταστάσεων. Και εμείς εδώ, σε άλλη κλίμακα, το ίδιο επιδιώκουμε. Να καταρτίσουμε τα στελέχη προσφέροντάς τους μέσα από ένα εικονικό περιβάλλον τις συνθήκες εργασίας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στον πραγματικό κόσμο χωρίς ζημιές, χωρίς ανθρώπινους τραυματισμούς, χωρίς απώλειες που σε άλλη περίπτωση θα κόστιζαν περιουσίες ολόκληρες. Το πρώτο και σημαντικό βήμα έχει γίνει με την τοποθέτηση και λειτουργία των προσομοιωτών. Το Ε.Β.Ε.Π. πάντα θα στέκεται αρωγό σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης του γνωσιακού επιπέδου των στελεχών των επιχειρήσεων μελών του.

Related Articles

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά συνεδριάζει στις 29 Απριλίου

Ειδική συνεδρίαση του Σώματος,  θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29-4-2024 και ώρα...

Τα παιδιά των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΣΑΕΚ στο 1o BeautyShow 2024

Τα παιδιά των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΣΑΕΚ στο 1oBeautyShow 2024 του Β.Ε.Π. έδωσαν...