Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Διαπόντια νησιά: Για πρώτη φορά καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κέρκυρα
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Διαπόντια νησιά: Για πρώτη φορά καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κέρκυρα

Οι 1.000 περίπου μόνιμοι κάτοικοι των Διαπόντιων Νησιών απολαμβάνουν μεγαλύτερης συχνότητας και ποιότητας ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κέρκυρα και ως εκ τούτου με την υπόλοιπη χώρα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Με εισηγήσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής τα τελευταία 4 χρόνια βελτίωσε και βελτιώνει κάθε χρονιά την ακτοπλοϊκή σύνδεση των πανέμορφων αυτών νησιών του Ιονίου με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τους ακρίτες συμπολίτες μας.
Αναλυτικότερα σήμερα λαμβάνουν χώρα:
α) Τρία (03) επιδοτούμενα δρομολόγια την εβδομάδα στη γραμμή ΚΕΡΚΥΡΑ – ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ (ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ – ΜΑΘΡΑΚΙ – ΟΘΩΝΟΙ) και επιστροφή, καθ’ όλη τη διάρκεια της
δρομολογιακής περιόδου, με το Ε/Γ-Ο/Γ «ΕΥΔΟΚΙΑ». Από 05-06-2023 έως 03-09-2023 προστίθεται ένα (01) επιπλέον δρομολόγιο.
β) Τρία (03) επιδοτούμενα δρομολόγια την εβδομάδα στη γραμμή ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ – ΜΑΘΡΑΚΙ – ΟΘΩΝΟΙ και επιστροφή, καθ` όλη τη διάρκεια της
δρομολογιακής περιόδου, με το Ε/Γ-Ο/Γ «ΒΑΜΟΣ».
γ) Ένα (01) επιδοτούμενο δρομολόγιο το μήνα στη γραμμή ΚΕΡΚΥΡΑ – ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ
(ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ – ΜΑΘΡΑΚΙ – ΟΘΩΝΟΙ) και επιστροφή, καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, για μεταφορά οχληρών και επικίνδυνων φορτίων, με το Φ/Γ-Ο/Γ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ».
Μέχρι το 2019 στην Περιφερειακή Ενότητα της Κέρκυρας οι επιδοτούμενες δρομολογιακές γραμμές είχαν συνολικό απολογισμό € 872.132, ενώ ο προϋπολογισμός των επιδοτούμενων γραμμών που σχετίζονται με τη νήσο Κέρκυρα κατά το τρέχων έτος ανέρχεται στο ποσό € 2.677.516,36 (αύξηση +207 %).
Αυτή η πολιτική είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση κατά 21,5% της επιβατικής κίνησης στα Διαπόντια Νησιά σε σχέση με το 2019, προ υγειονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικά το 2019 αποβιβάστηκαν 5.639 επιβάτες ενώ το 2022 αποβιβάστηκαν 6.854 επιβάτες (+1.215 επιβάτες).
Το εντυπωσιακότερο όμως όλων είναι η δυνατότητα που δόθηκε στους νησιώτες και τους εποχικούς μικρο-επιχειρηματίες των 3 νησιών να μπορούν να κάνουν μεταφορές εμπορευμάτων και υλικών με φορτηγά αυτοκίνητα.
Από το 2021 που ανέλαβε αναβαθμισμένο πλοίο την γραμμή παρέχεται αυτή η δυνατότητα με αποτέλεσμα το 2022 να έχουν μετακινηθεί ακτοπλοϊκώς 316 φορτηγά !!!. Μέχρι το 2021 πολλές από τις μεταφορές γίνονταν με τα χέρια σε τσάντες, σακιά, βαρέλια κ.ο.κ. ή στις αποσκευές Ι.Χ. ή για μεγάλες ανάγκες με ιδιωτική ναύλωση πλοίου.
Τέλος, εκτός από τις σημειακές επεμβάσεις που έχουν γίνει στους λιμένες των τριών νησιών τα τελευταία 4 χρόνια σημειώνεται πως έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027» τα εξής έργα:
• Επέκταση – βελτίωση λιμένα Μαθρακίου, προϋπολογισμού
€ 9.000.000.
• Ολοκλήρωση λιμένα «Αυλάκια Οθωνών», προϋπολογισμού
€ 9.500.000.
• Βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων λιμένα Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών της Κέρκυρας (αφετήριος λιμένας για τα Διαπόντια Νησιά), προϋπολογισμού € 9.000.000.
Η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών, Μαθρακίου και Οθωνών συν τις ήδη αναβαθμισμένες λιμενικές υποδομές της Ερείκουσας δημιουργούν ένα πλέγμα ασφαλών θαλάσσιων μεταφορών που θα επιτρέψει την άρση της απομόνωσης που αντιμετωπίζουν τα Διαπόντια Νησιά, μειώνοντας το χρόνο μετάβασης από και προς τη νήσο της Κέρκυρας και επιτρέποντας την αδιάλειπτη θαλάσσια σύνδεση με πλοία που ταξιδεύουν με ανέμους άνω των 6 bft.
Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει καθημερινή παρουσία στους Οθωνούς μέσω των στελεχών του στο Λιμενικό Σταθμό των Οθωνών, ενώ στην περιοχή επιχειρεί πρόσφατα και το κατάλληλα διαμορφωμένο με υγειονομικό εξοπλισμό σκάφος – ασθενοφόρο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο βελτιώνει σημαντικά τις δυνατότητες έρευνας –διάσωσης καθώς και της διαχείρισης περιστατικών διακομιδής βαρέως πασχόντων ασθενών ή τραυματιών, αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών.
Τα ανωτέρω δεν εξασφαλίζουν μόνο την ασφαλή διαμονή των μόνιμων κατοίκων των ακριτικών αυτών νησιών αλλά έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις -από σήμερα- της υγιούς ανάπτυξης τους, με την δημιουργία μικρών τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού, που ήδη αναπτύσσονται στα νησιά αυτά.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα στους ακρίτες με έργα και όχι με λόγια, με σεβασμό στο νησιώτη που επιλέγει να ζει και να επιχειρεί σε κάθε μικρή ή μεγάλη γωνιά της επικράτειας.
ΣΤΑΘΕΡΑ, ΤΟΛΜΗΡΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ
Το άρθρο υπογράφει ο Ευάγγελος-Άγγελος Κυριαζόπουλος

Related Articles

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΑΠΟΤΙΜΗΤΗ ΠΛΟΙΩΝ LEVEL 1

 Η UPoilTankers & Trading διοργανώνει την Μεγάλη Τρίτη 30.03.2024  και ώρες 18:00 με 21:00, WEBINAR...

VANOS SA: Be visible,Be safe!!

Ensuring safety in low-light or high-risk work settings is crucial. VANOS S.A....

Diana Shipping Inc. Announces Time Charter Contract for m/v DSI Phoenix with Bulk Trading SA 

Diana Shipping Inc. (NYSE: DSX), (the “Company”), a global shipping company specializing...

Μανιός και Πνευματικός εισήχθησαν στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας

Οι δύο Εισακτέοι για το 2023 ανεβάζουν τον αριθμό των μεγάλων μεγάλες...