Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

  1. Την 8η Απριλίου 2023, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά και τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων και συγκεκριμένα, το Δήμο Πειραιά, το Δήμο Νικαίας-Αγ. Ι. Ρέντη, το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το Δήμο Κορυδαλλού, το Δήμο Περάματος και το Δήμο Σαλαμίνας, διοργάνωσε με επιτυχία Ημερίδα με θέμα την Έμφυλη και Ενδοοικογενειακή Βία, η οποία έλαβε χώρα στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου.

 

  1. Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. κ. Ηλίας Κλάππας «το θέμα της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και έχει μεγάλη κοινωνική και πρακτική σημασία, στη δε επιδείνωσή του φαινομένου έπαιξε ρόλο και η κατάσταση που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Για την αντιμετώπισή του απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις και, μεταξύ άλλων, απαιτείται διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών και όλων των πολιτών, ενίσχυση από την Πολιτεία των αρμόδιων δομών των Δήμων τόσο οικονομικά όσο και με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ειδική κατάρτιση των οργάνων της αστυνομίας, ενημέρωση και εκπαίδευση ιατρών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών λειτουργών που έρχονται σε επαφή με τέτοια περιστατικά, βελτίωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, ενεργοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επιδιωκόμενος σκοπός είναι η προώθηση μια άλλης κουλτούρας στην κοινωνία με σεβασμό στο γυναικείο φύλο και μηδενική ανοχή σε κάθε μορφής έμφυλη βία.»
  2. Τη διοργάνωση της Ημερίδας χαιρέτισαν επίσης η εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά και Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά κ. Αθηνά Γλύκα Χαρβαλάκου και η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Γυναικών Πειραιά κ.

Άντα Προβατάκη.

 

  1. Η παρούσα Ημερίδα δομήθηκε σε 3 συνεδρίες, οι οποίες έχουν στο σύνολό τους μαγνητοσκοπηθεί και έχουν αναρτηθεί στο κανάλι You Tube του Δ.Σ.Π..

Κατά την 1η συνεδρία, με συντονίστρια την Σύμβουλο του ΔΣΠ, κ. Ισμήνη Ζώρζου και θέμα: «Η ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ: ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ», παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από την Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Βασιλική Βλάχου, τη Δικηγόρο, μέλος του Δικτύου Νομικών και Εμπειρογνώμονα της Ε.Ε. για την Ισότητα των Φύλων και τη μη Διάκριση, κ. Παναγιώτα Πετρόγλου, τον Πρωτοδίκη Πειραιώς και Εμπειρογνώμονα στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., κ. Αλέξανδρο Καργόπουλο και την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς και Εισαγγελέα Ενδοοικογενειακής Βίας και Ανηλίκων, κ. Αικατερίνη Παππού.

 

Κατά τη 2η συνεδρία, με συντονιστή το Σύμβουλο του ΔΣΠ, κ. Ηλία Τζιτζικάκη και θέμα: «ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ ΩΣ ΑΚΡΑΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ», παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από την Ιστορικό Καθηγήτρια του ΑΠΘ και μέλος της Πρωτοβουλίας Γυναικών Πειραιά, κ. Μαρία Ρεπούση, τη Δικηγόρο, Ψυχολόγο και μέλος της Ένωσης Δικηγόρων «Νομικά Θέματα», κ. Φωτεινή Σόφτη και τη Δικηγόρο και Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας ΕΚΠΑ, κ. Χαρά Χιόνη – Χότουμαν.

 

 

 

Τέλος, στην 3η Συνεδρία, με συντονίστρια τη Δικηγόρο κ. Καίτη Κυλάκου και θέμα: «Η ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ: ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ», εισηγητές ήταν ο Προϊστάμενος Επιχειρησιακού Γραφείου της ΕΛ.ΑΣ. Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Πειραιά, κ. Χρήστος Κώστας, η Νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Πειραιά, ΚΕΘΙ, κ. Γεωργία Μίλκα, η Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου Πειραιά, κ. Κυριακή Μπουρδάκου, η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κερατσινίου – Δραπετσώνας, κ. Αναστασία Κανάκη και ο Κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναίκας του Δήμου Σαλαμίνας, κ. Βασίλης Ταξόπουλος.

 

Άπαντες οι ως άνω ομιλητές παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, υψηλού επιστημονικού επιπέδου και ανέδειξαν την ύψιστη σημασία του φαινομένου της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο μας αφορά όλους. Η επιτυχημένη αντιμετώπισή του χρήζει κατασταλτικών, αλλά κυρίως προληπτικών κρατικών πολιτικών και απαιτεί τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και λειτουργών.

 

  1. Σημαντικές και αξιόλογες παρεμβάσεις επί του θέματος της Ημερίδας έκαναν η Ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση-ψήφισμα για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά, κ. Έλενα Κουντουρά, η Πρόεδρος Εφετών, κ. Ιουλία Αργυροπούλου, η Δημοσιογράφος κι Εντεταλμένη Σύμβουλος για Θέματα Ισότητας, ως εκπρόσωπος του Δήμου Νικαίας-Αγ. Ι. Ρέντη, κ. Δέσποινα Σωτηροπούλου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κι Εντεταλμένη Σύμβουλος για Θέματα Ισότητας, ως εκπρόσωπος του Δήμου Περάματος, κ. Φιλιώ Γκλεζάκου και η Δικηγόρος κι Εντεταλμένη Σύμβουλος για Θέματα Ισότητας, ως εκπρόσωπος του Δήμου Κορυδαλλού, κ. Ιωάννα Καλομπράτσου.

 

Την Ημερίδα παρουσίασαν η Δικηγόρος Πειραιά, κ. Ήρα Γκαβέρα και η Δικηγόρος Πειραιά και Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Μάρθα Κάσση.

 

  1. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, πέραν των όσων μίλησαν και χαιρέτισαν, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς κ. Θεόδωρος Δρίτσας, η Βουλευτής Β΄ Πειραιά κ. Νίνα Κασιμάτη, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Νίκος Χουρσαλάς, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά κ. Καρύδης Δημήτριος, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πειραιά και μέλος της “Πρωτοβουλίας Γυναικών” κ. Βάνα Μελά, οι Πρόεδροι Πρωτοδικών Πειραιά κ. Λεωνίδας Μπόμπολης, κ. Ελένη Στεργίου και κ. Ευάγγελος Στασινόπουλος, οι πρώην Βουλευτές και νυν υποψήφιες κυρίες Τζένη Βαμβακά, Ελένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γεώργιος Γαβρίλης, ο Επικεφαλής της παράταξης “Πειραιάς για όλους” και υποψήφιος Βουλευτής κ. Νικόλαος Μπελαβίλας, οι υποψήφιοι Βουλευτές κ. Βασίλειος Μανωλάκος και κ. Χρήστος Φωτιάδης, οι πρώην Πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Στέλιος Μανουσάκης και κ. Γιώργος Σταματογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιώς και των αστυνομικών Τμημάτων Κερατσινίου, Περάματος και Καμινίων.

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, πιστός στο θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο, θα συνεχίσει τον αγώνα του κατά της έμφυλης βίας αξιοποιώντας τα συμπεράσματα της Ημερίδας και ενισχύοντας τη συνεργασία του με τις αρμόδιες δομές των Δήμων της Περιφέρειας Πειραιά.

Related Articles

Α. Μπουλντούμης: “Για μας η προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή πράξη”

­”Για μας η προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή...

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-Ανακοίνωση

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/ANNOUNCEMENT Ενημερώνουμε τους επισκέπτες πως την Τετάρτη 24/4...

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: “Τα Πάθη τα Σεπτά”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας καλεί την Παρασκευή 26 Απριλίου σε...

Συνάντηση ΒΕΠ με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΩΝ – ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΒΕΠ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΩΝ – ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ  ΝΗΣΩΝ ΣΕ...