Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Με επιτυχία η “Blue Economy in mid-2020s: from Resilience to Growth”
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Με επιτυχία η “Blue Economy in mid-2020s: from Resilience to Growth”

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα

Blue Economy in mid-2020s: from Resilience to Growth

της Cymothoe Initiative

 

Η Cymothoe  Initiative  οργάνωσε μία εξαιρετικά επιτυχημένη ημερίδα με θέμα “Blue Economy in mid-2020s: from Resilience to Growth” στο Πλωτό Μουσείο Hellas Liberty στον Πειραιά στις 7 Απριλίου 2023. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Πειραιά, της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

 

Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες ενώ σχεδόν 200 το παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση μέσω Διαδικτύου. Συμμετείχαν εξέχοντα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, σημαντικοί παίκτες κλάδων της αγοράς που σχετίζονται με τη Θάλασσα και ειδικοί στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Ο, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ήταν μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών που απηύθυναν χαιρετισμό στους συμμετέχοντες. Ο, Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος Δημήτρης Ιατρίδης εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία και την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ζαμπούκας.

Η ημερίδα της Cymothoe Initiative περιελάβανε τέσσερις συζητήσεις στρογγυλού τραπεζιού, κάθε μία από τις οποίες συντονίστηκε από εξειδικευμένους δημοσιογράφους. Στο πρώτο τραπέζι συζητήθηκε τη συμβολή των λιμανιών και των μαρίνων στην ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, με συντονιστή τον Νότη Ανανιάδη. Το δεύτερο τραπέζι διερεύνησε την αρχή μιας νέας εποχής για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, με συντονιστή τον Ανδρέα Ζαμπούκα. Η συζήτηση στο τρίτο πάνελ επικεντρώθηκε στο ρόλο των λιμένων στο σύστημα υποδομών της χώρας, με συντονίστρια τη Μαίρη Ευθυμιάτου. Το τέταρτο τραπέζι ασχολήθηκε με έργα για μια πιο βιώσιμη θαλάσσια ανάπτυξη, με συντονίστρια τη Χρυσάνθη Στέτου.

 

Αναλυτικά, οι συζητήσεις ήταν:

Η συμβολή των λιμανιών και των μαρινών στην ανάπτυξη των παραθαλάσσιων κοινοτήτων
Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
Λευτέρης Ραβιόλος, Δήμαρχος Καρύστου
Φαίη Μακαντάση, ΔιαΝΕΟσις
Σταύρος Κατσικάδης, Ένωση Μαρινών Ελλάδας

Δημήτρης Τασιάς, ΕΥ
Συντονιστής: Νότης Ανανιάδης

Στο ξεκίνημα μίας νέας εποχής για την Ελληνική ναυπηγική βιομηχανία


Βασίλης Κορκίδης, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς
Σπύρος Γεροντίτης, Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας
Δημήτριος Λυρίδης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Συντονιστής: Ανδρέας Ζαμπούκας

 

Ο ρόλος των λιμανιών στο σύστημα υποδομών της χώρας

Μηνάς Παπαδάκης, Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου
Ελένη Μπίτσιου, Ελληνική Εταιρεία Logistics
Δρ. Σωτήρης Θεοφάνης, University of York Europe Campus
Θάνος Πάλλης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Δημήτριος Μπάκουλης, Antipollution
Συντονίστρια: Μαίρη Ευθυμιάτου

Δράσεις για περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη στη θάλασσα
Δημήτρης Μπανούσης, Πράσινο Ταμείο
Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, HELMEPA
Χριστίνα Δεληγιάννη, EPLO/ISD
Διονύσιος Καρβέλης, Polygreen

Συντονίστρια: Χρυσάνθη Στέτου

 

Εκτός από τις συζητήσεις, το συνέδριο περιλάμβανε παρουσιάσεις εταιρειών και οργανισμών. Ο Νικηφόρος Μποτής παρουσίασε το έργο Smart Island που τρέχει η Amazon Web Services (AWS) στη Νάξο. Η ερευνητική ομάδα Oceanos NTUA, η οποία αποτελείται από φοιτητές της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, παρουσίασε τη συμβολή της Έρευνας στη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Η Dr. Rosemary Skordoulis από την Organikon μίλησε για τη Νοοτροπία της Ανάπτυξης. Η ομάδα Navals Maritime, η οποία αποτελείται από φοιτητές του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, παρουσίασε μία έξυπνη ιδέα για τη μετατροπή συμβατικών πλοίων σε υβριδικά, με τοποθέτηση φωτοβολταΙκών πάνω στα πλοία.

 

Η ημερίδα Blue Economy in mid-2020s: from Resilience to Growth αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για επαγγελματίες και ειδικούς που ασχολούνται με τη Θάλασσα να συναντηθούν και να συζητήσουν το μέλλον της θαλάσσιας και παράκτιας ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η Cymothoe Initiative δεσμεύεται να συνεχίσει αυτή τη σημαντική συζήτηση και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Θάλασσα, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Από αρ. Δ.Λεμονάκης, Ν.Μαυρίκος,Β.Κορκίδης

Related Articles

Emissions performance is a crucial business factor

At one time, shipping was easy. Fuel was selected based on cost,...

BIMCO adopts SHIPMAN 2024

BIMCO adopts SHIPMAN 2024 The updated version of SHIPMAN, BIMCO’s widely used...

YES FORUM: Grand Open Day

Ένα από τα μεγαλύτερα Open Days του YES Forum είναι εδώ και...

«Σταύρος Νιάρχος»: Σε πλήρη επαναλειτουργία η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας

Μετά από 13 χρόνια η δεξαμενή Νο 3 (AFRAMAX), η μεγαλύτερη πλωτή...