Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΤΩΝ: διοργανώνει τους διασυλλογικούς αγώνες «Παύλος Δαμαλάς»
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΤΩΝ: διοργανώνει τους διασυλλογικούς αγώνες «Παύλος Δαμαλάς»

Ο Όμιλος Ερετών, που φέτος συμπληρώνει 138 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον ελληνικό αθλητισμό, πιστός στο ραντεβού του με την ετήσια γιορτή της κωπηλασίας, διοργανώνει τους διασυλλογικούς αγώνες «Παύλος Δαμαλάς», προς τιμήν του ιδρυτή του.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή 2 Απριλίου 2022, στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, στο Μαραθώνα. Θα ξεκινήσουν στις 9πμ και θα διαρκέσουν περίπου έως τις 1μμ, ανάλογα με τον αριθμό των αγωνιστικών σειρών.
Στη φετινή διοργάνωση αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 170 αθλητές όλων των ηλικιών, που ανήκουν σε σωματεία όλης της Ελλάδας.
Οι αγώνες «Παύλος Δαμαλάς» διεξάγονται ανελλιπώς από το 1886, με εξαίρεση το 2020 που δεν έγιναν λόγω της πανδημίας. Φέτος, είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που σε πρόγραμμα διασυλλογικών αγώνων της Αττικής και της Νοτίου Ελλάδος, έχει περιληφθεί και το αγώνισμα της οκτακώπου. Η οκτάκωπος, αποτελεί το σημαντικότερο αγώνισμα στην κωπηλασία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το θέαμα που προσφέρει, με τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσει ο συγκεκριμένος τύπος σκάφους και το συγχρονισμό που απαιτεί από το πλήρωμα των 8 κωπηλατών της.
Η συμμετοχή στους αγώνες «Παύλος Δαμαλάς», λόγω της χρονικής περιόδου διεξαγωγής τους, θα αποτελέσει μια καλή «δοκιμασία» για τους κωπηλάτες των σωματείων που αργότερα θα πάρουν μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τόσο οι αθλητές που θα αγωνιστούν για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο, αποκτώντας πολύτιμες κωπηλατικές εμπειρίες, όσο και οι εμπειρότεροι αθλητές με παγκόσμιες διακρίσεις, θα δείξουν για άλλη μια φορά το πλούσιο ταλέντο τους.
Η είσοδος του κοινού στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, θα είναι ελεύθερη.
Ο Όμιλος Ερετών:
Ιδρυτής του ιστορικού Ομίλου Ερετών, του αρχαιότερου αθλητικού σωματείου της χώρας και των Βαλκανίων, είναι ο Παύλος Δαμαλάς που τιμάται κάθε χρόνο με τη διοργάνωση του ομώνυμου αγώνα.
Ήταν το 1885, όταν ο Παύλος Δαμαλάς, με μια ομάδα από 51 επιφανείς Πειραιώτες, δημιούργησαν το πρώτο κωπηλατικό σωματείο. Ανάμεσά τους ο τότε δήμαρχος Πειραιά (και πρωτοπόρος της
εκβιομηχάνισης του Πειραιά) Θ. Ρετσίνας, ο Ναύαρχος Κουντουριώτης, ο στρατηγός Χατζηανέστης κ.ά.
Ο Όμιλος Ερετών ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Γεωργίου Α΄ και του παραχωρείται χώρος στο «Λιμένα Κανάρη» του Πειραιά (σημερινός Λιμένας Ζέας), όπου το 1888 κτίζεται το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα και έχει χαρακτηρισθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως «χώρος διατηρητέας ιστορικής μνήμης». Στον ίδιο χώρο, συνεχίζει την πρωταγωνιστική αθλητική του δράση και παράλληλα συντηρεί και τμήμα κωπηλασίας για όλες τις ηλικίες, ενώ εκτίθεται στις εγκαταστάσεις του πλούσιο ιστορικό και μουσειακό υλικό. Στην υπεραιωνόβια ιστορία του και ειδικότερα από το 1923 και μετά, ο Όμιλος Ερετών έχει διασώσει ιστορικές λέμβους, πολύτιμα κειμήλια, έγγραφα και ντοκουμέντα των 138 ετών λειτουργίας του, όπου παράλληλα με την αθλητική ιστορία καταγράφονται διαχρονικά και τακοινωνικά δεδομένα, αλλά και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
Ο Όμιλος Ερετών έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του από Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς, όπως με το χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ αθλητές του έχουν διακριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Related Articles

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά συνεδριάζει στις 29 Απριλίου

Ειδική συνεδρίαση του Σώματος,  θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29-4-2024 και ώρα...