Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Παγκόσμια πρωτιά για το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και Διεθνής Αναγνώριση για τις Ψηφιακές Εφαρμογές του
ΕΛΛΑΔΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Παγκόσμια πρωτιά για το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και Διεθνής Αναγνώριση για τις Ψηφιακές Εφαρμογές του

Δυο παγκόσμιες πρωτιές μετρά το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε αντίστοιχες υποψηφιότητες, στον Διεθνή Διαγωνισμό DigitalHumanitiesAwards, για τις ψηφιακές εφαρμογές του, TravellersMap και TravelTrails.

 

Ο διαδραστικός  χάρτης  του Ιδρύματος Αικατερίνης ΛασκαρίδηTravellersMap  και η ψηφιακή εφαρμογή TravelTrails, έργο σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, κέρδισαν την προτίμηση κοινού και κριτών και κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στον διεθνή διαγωνισμό Digital Humanities Awards2022.

Συγκεκριμένα, ο διαδραστικός χάρτης TravellersMap (travellersmap.gr)αναδείχθηκεη «Καλύτερη Εφαρμογή για την Ανάδειξη Δεδομένων (BestDHDataVisualization)», ενώ το TravelTrails: Αποστολές και Εξερευνήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, 1500-1830 (traveltrails.gr), κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Καλύτερο Έργο για την Ανάδειξη Πηγών (BestDHDataset)».

 

Έχοντας κερδίσει, ήδη από το 2017, την πρώτη θέση στον ίδιο διαγωνισμό με την εφαρμογή ToposText, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδηπρωταγωνιστείστον χώρο των ψηφιακών επιστημών με τη δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων και εργαλείων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ερευνητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και του ευρύτερου κοινού.

 

Στον φετινό διαγωνισμό, τα ψηφιακά προϊόντα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συναγωνίστηκαν εφαρμογές από διάφορες χώρες, από την Κίνα μέχρι το Περού, και από φορείς παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Βρετανική Βιβλιοθήκη και το Πανεπιστήμιο Harvard, και αναδείχτηκαν πρώτα με μεγάλη διαφορά.

 

Με στόχο την προβολή του ρόλου των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, μέσα από τις πλούσιες συλλογές του που θησαυρίζονται στην Ιστορική του Βιβλιοθήκη, πρωτοπορεί και θα συνεχίσει με συνέπεια να σχεδιάζει ψηφιακές εφαρμογές, που συμβάλλουν στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και αναδεικνύουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν οι βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα.

 

Λίγα λόγια για βραβευθέντα έργα:

Το TravellersMap είναι ένας σύγχρονος περιηγητικός χάρτης που στόχο έχει να αναδείξει τον «ελληνικό κόσμο» και να εξοικειώσει το κοινό με σπάνιο αρχειακό υλικό. Δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων σειρών «Διαδικτυακές Ξεναγήσεις στη Μικρά Ασία» και «Διαδικτυακές Περιηγήσεις στο Αιγαίο».

 

Το TravelTrails είναι μια διαδικτυακή βάση δεδομένων η οποία ευρετηριάζει, κατηγοριοποιεί και αναλύει τις καταγραφές των περιηγητών στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι το 1830. Έχει ως βάση τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, και βοηθά τους χρήστες να πλοηγηθούν στις ποικίλες και πλούσιες ιστορικές πληροφορίες της ταξιδιωτικής φιλολογίας.

 

 

Related Articles

Α. Μπουλντούμης: “Για μας η προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή πράξη”

­”Για μας η προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, αλλά συνειδητή...

Απάντηση του ΥΝΑΝΠ σε δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη

Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε δηλώσεις του Αρχηγού της...

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-Ανακοίνωση

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/ANNOUNCEMENT Ενημερώνουμε τους επισκέπτες πως την Τετάρτη 24/4...

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: “Τα Πάθη τα Σεπτά”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας καλεί την Παρασκευή 26 Απριλίου σε...